A Financial Times szerint az Európai Bizottság olyan megoldást eszelt ki, amelyet nem tudna megvétózni a magyar vagy a lengyel vezetés.

Az uniós ügyekben jól értesült Financial Times internetes oldalán vasárnap éjjel közölt cikk szerint a 2021-2027 közötti költségvetés szerdán bemutatandó javaslatában az szerepel majd, hogy ha egy tagállam esetében az igazságszolgáltatás nem megfelelő működése miatt veszélyben látják a források megfelelő elosztását, akkor felfüggeszthetik a kifizetést. Ám ez nem jelentené azt, hogy az érintett tagországnak nem kell teljesítenie befizetéseit az EU kassza felé. A lapnak név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás szerint ez biztosítaná, hogy például a közvetlen agrártámogatások megérkezhetnének a kedvezményezettekhez, vagy hogy a már megkezdett beruházások nem állnak le.

Ezt az ellencsapást tervezi az Európai Bizottság Orbánék ellen

Orbán Viktor miniszterelnököt fogadta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az európai menekültválságról rendezett rendkívüli csúcstalálkozón a bizottság brüsszeli székházában 2015. október 25-én.

Lesz azonban egy másik újdonság is a szigorú javaslatban, amellyel nyíltan a magyar és a lengyel kormánnyal szemben kíván fellépni a bizottság. Brüsszel az uniós alapszerződés sokat emlegetett, a jogállamisággal kapcsolatos problémákat kezelni hivatott 7. cikke helyett egy másik passzusra hivatkozik majd: a költségvetési tervezés alapját meghatározó 322. cikkre.

Ez a kevéssé ismert, rövid cikk annyit mond ki, hogy az uniós döntéshozók (a tagállamok) rendeletben határozzák meg a költségvetés

végrehajtására, valamint az elszámolások végzésére és ellenőrzésére vonatkozó eljárást,

illetve

a pénzügyi szereplők, és különösen az engedélyezésre jogosult tisztviselők és a számvitelért felelős tisztviselők felelősségére vonatkozó szabályokat.

A Financial Times szerint a bizottság ez alapján egy olyan rendeletre tesz majd javaslatot, amely azt mondaná ki: ha egy országban az igazságszolgáltatás függetlenségének hiánya miatt nem látják biztosítottnak a források megfelelő ellenőrzését, akkor a tagállami – vagy regionális – hatóságok helyett Brüsszel koordinálhatja a pénz elosztását.

A rendelet az uniós jogban a minden tagország számára kötelező érvénnyel alkalmazandó jogszabályokat jelenti. Az érdekes azonban nem is ez, hanem hogy amíg a 7. cikk vagy a hétéves költségvetés elfogadása egyhangú döntést kíván meg – vagyis azt akár egyetlen tagország is megvétózhatja –, a 322. cikkre hivatkozva benyújtandó bizottsági jogszabályjavaslat megkadályozásához minősített többségre van szükség.

(hvg.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
@F_Viktor: Értem! Én meg ott fogok állni a baloldal sírgödre előtt és hajigálom be a csomó vörös szegfűt!!! Vagy a másik alternatíva, hogy kikapod a kezemből, levágod a virág fejét, s kihajtogatod, majd vörös csillagot formázol a maradékból!!! Aztán azt csinálsz vele, amit akarsz! Ki is törölheted vele a ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Megint adtak a szarnak egy nagy pofont. SEMMI nem fog tortenni, mert az unionak nincs buntetojogi rahatasa Magyarorszag belso elosztasara, tehat ahogy az Elios nyilvanvaloan bunszovetkezetben elkovetett oriasi erteku csalasat sem tudja semmilyen modon sem megbuntetni, es meg csak azt sem tudja elerni, hogy poltek elinditsanak egy alapos vizsgalatot helyben, Magyarorszagon.
Es ha ezt a -szamomra megmagyarazhatatlan - mondatot is figyelembevesszuk, akkor semmi sem fog tortenni, hiszen az agrartamogatasok 90 %-a mar a meszaros-fele oligarchaknak megy.

"A lapnak név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrás szerint ez biztosítaná, hogy például a közvetlen agrártámogatások megérkezhetnének a kedvezményezettekhez, vagy hogy a már megkezdett beruházások nem állnak le.
TASzSz
@Donáld Tramp: Ha lehet, akkor én megint a SZOVJET-UNIÓT választom... Abban nem volt színjáték!
Csizmás Kond
..mert a zuniónak az a dolga, hogy mindig valaki ellen tegyen...mert a pénzahatalom ezt kéri ...vagy parancsolja.
Eriksson
Az Unió dolga szerintem Európa sorsa kellene, hogy legyen, nem a tagállamok belügyeinek minősítése. Pénzzel zsarolni azért is ízléstelen, mert az vastagon kimeríti a korrupció fogalmát.
lampa laz
..."jogszabályjavaslat megkadályozásához minősített többségre van szükség."
Ez jó, Orbánt az itthon alkalmazott saját fegyverével győzik le.
human
Majd jönnek a jogászok oszt elintézik.
F_Viktor
@Donáld Tramp: @TASzSz: @Csizmás Kond: @Eriksson: Lehet rázni a lábatokat, Brüsszelezni, ez várható volt. Mivel Brüsszel nem zárhatja ki Magyarországot az unióból, ezért kényszeríteni fogja orbánt, hogy Magyarország önként hagyja el a közösséget.
Ezért szokjátok csak a gondolatot, hogy hamarosan nektek, a ti új adóitokból fogjátok etetni a pénzéhes orbánt, mészárosokat, garancsikat, habonyokat, rogánokat... :-)))))
Pálinkás Pál
Úgy látom hamarosan unión kívül leszünk a csúti cigány ügyködése végett...remélem a sok agyhalott analfabéta szavazójuk,amikor rádöbben hogy nekik kell majd finanszírozni a fideszcsürhe lopásait,nem az uniónak, akkor saját kezűleg intézik el őket!!
verőce21
Háááááá...Háááááááááá...Háááá...!
cikicakk55
@F_Viktor: Szerintem ahhoz túl sokan vannak és túl nagy pénzekhez vannak hozzászokva. A Magyar adófizetők legnagyobb része hétköznapi munkás dolgozó,tanár,mérnök,kereskedő,pék,cukrász,postás,stb. Na ezek fizetése nem lesz elég ahhoz,hogy a milliárdokhoz szokott "elit" megéljen. Ennél jobban már képtelenség megadóztatni a népet.Amennyiben ezt akarják,szerintem az lesz a vég nekik. Akkor már a most még békés ifjúság és a tüntetők átmennek nem békésbe,és szerintem az alulfizetett rendőrök is beállnak közéjük. Az a baj,hogy 2021-ig még 3 év van hátra.Addig még annyit lophatnak,főleg így,hogy tudják mire számíthatnak,hogy még az ükunokáink is azt az adósságot fogják nyögni,amit ezek csináltak.Azt mondjátok meg,miért ennyire telhetetlenek? Azt még megértem,hogy a gyerekeiket támogatják.Mindegyiknek lakást(diplomát) vesznek és huszonéves korukra cégvezetők,igazgatók,több cég tulajdonosai lesznek. Miért nem elég ennyi? Már az első 3 évben az erre fordítandó összeget ellopták! Mire kell ennyi pénz? A sírba nem tud vele mit kezdeni. Az unokáik,meg ki tudja milyen világra fognak felnőni.Lehet,hogy a mostani milliárdok akkor már rég semmit nem fognak érni,vagy csak simán elveszik tőlük. Most 5 millió ember életét teszik tönkre egy bizonytalan jövő miatt,amit Ők már meg sem érnek.
F_Viktor
@cikicakk55: Írod:
"Na ezek fizetése nem lesz elég ahhoz,hogy a milliárdokhoz szokott "elit" megéljen."

A nép szó nélkül (egyesek még tapsoltak is neki, mert az 1 bitből másra nem futotta) törte a kuszaszem megszorításait, ami több ezer milliárdot jelentett. A lényeg a göbbelsi "csomagoláson" volt, megadóztatjuk a bankokat, a multikat, stb., de a Zemberek fizetik meg:
Három év, 2354 milliárd – ez a Matolcsy-csomag
index.hu/gazdasag/magyar/2011/02/28/harom_ev_2354_milliard_-_ez_a_matolcsy-csomag/

Írod:
"Miért nem elég ennyi? Már az első 3 évben az erre fordítandó összeget ellopták! Mire kell ennyi pénz?"

Ez nem a gazdagodásról szól, jól látod.
A szemed előtt lopták el az országot. Ami annyit jelent, hogy sok-sok évtizedig ők irányítják a magyar gazdaság összes területét, a napilapoktól az energiatermelésen keresztül a kiskereskedelemig mindent!
S így a politikai hatalmuk is megmarad, mert a politika sem tudja megkerülni ezeket az oligarchákat.
Desischado
Azért én azt mondom, hogy mikor majd elapadnak az uniós pénzek, akkor jön a nép még kegyetlenebb harácsolása, na, akkor lesz itt baj, de nagyon! Az Uniónak sokkal erélyesebben kellene fellépnie, és szankcionálni a renitenskedőket, mert ez vérszegény, a sz@rnak egy pofon, jól írja Karma. De legalább történik végre valami!
juttka
@karma1: Én úgy értem az eddigi cikkekből, hogy az Elios-Tiborcz csalás miatt vissza kell fizetni a támogatást. Ez elég komoly bünti lesz, igaz, hogy nem a Tiborcz v. G.O.V. fogja visszafizetni, hanem a befizetett adókból teljesítik.. Az utolsó bekezdés nem egészen értelmezhető, mert előtte arról van szó, hogy felfüggeszthetik a kifizetést, ha a források megfelelő elosztását veszélyeztetve látják, ugyanakkor a kedvezményezettek megkapják a támogatást.
karma1
@juttka: Nagyon jol latod, es kik a kedvezmenyezettek? orban es csaladja, aniko asszony Tokajban, pl., kosa lala mamaja, meszaros es a pereputtya, lazarek, akiknek oriasi foldjeik lettek hirtelen, es hat nekik kifizetik.
Az EU az OLAF jelentest tekinti alapnak arra, hogy visszakoveteli a penzeket, a 35 milliardot. De ez egy normalis orszagban ugy menne, hogy O.K., az EU visszakeri a penzt, de akkor mi most megkeressuk, kinyomozzuk, ki volt a tettes, mert a penzt o nyelte le, neki is kell visszafizetnie. Es akkor itt jon be a csalad ugyesze, polpolt petya a kepbe, aki meg veletlenul sem indit el nyomozast, mert az egyertelmuen lazart es tiborczot hozna ki bunosnek. Igy ezek lapitanak a gazban, elik a vilagukat a mar kimenekitett 35 milliard forintbol , a nep meg fizeti az adojabol a buntetest.
Ki van ez talalva.
Madácsi Pali
Orbánnak holnap ez lehet a selyemzsinór! A 322. cikk azonnali alkalmazását semmi nem tiltja. Handó OBT ellenes ténykedése mellet a Kúria is vizsgázik jogállamiságból. Vagy kimondják a voksolás jelenlegi választási törvényt sértő voltát, vagy létrehozzák Orbániát. Ebben az esetben elzáródnak a pénzcsqpok Vitya felé. Az előlegként kifizetett uniós támogatások államadóssággá válnak. Azonnal kiderül, hogy a ballibsik által összehozott 83%-os adósság rátáját 8 évi szívós munkával sikerült 120% felé "csökkenteni". Ezt az eredmény külön dicsfénybe helyezi az emberek nyugdíjra félretett Paks II.-nyi pénzének eltapsolása! De megérte, mert a képernyőn mutogatott migrásfénykép biztosan nem erőszakolja meg a nagyit. Aki egyébként álmában büszkén mutogatja a viccnél fiatalembernek, hogy fiacskám még itt hátul is van egy fogam.
advocat
Az EU a töketlenek csapata. Már régen ki kellett volna zárni! Nekik is jobb lenne. Egy gonddal - nem kicsivel - kevesebb! De mint írtam ...
TASzSz
@F_Viktor: Értem! Én meg ott fogok állni a baloldal sírgödre előtt és hajigálom be a csomó vörös szegfűt!!! Vagy a másik alternatíva, hogy kikapod a kezemből, levágod a virág fejét, s kihajtogatod, majd vörös csillagot formázol a maradékból!!! Aztán azt csinálsz vele, amit akarsz! Ki is törölheted vele a ...
lusta
Szóval az Oettinger vezette pénzcsap a legújabb uniós pénzügyi szakaszra gyakorlatilag elzárult. Csak minderről senki sem beszél idehaza.
karma1
@lusta: Asszem, csak elmeletileg, Talan csak akkor tudjak veglegesen elzarni a csapot, hogyha eletbe is lep a 7. cikkely. A kisember sorsa akkor sem lesz rosszabb, de vegre talan megertik, hogy mi a kulonbseg egy egymillio forintos es egy 35 milliard forintos sikkasztas kozott..
Fajdalmas mateklecke, de szukseges.
A masik dolog: mielobb vezessek be az eurot Magyarorszagon, es akkor azonnal kiderul MINDEN, amikor a 65 eves frissnyugdijas 160 eurot kap egy honapra, 51.900 forint helyett, mikor nyugaton egy nyugdij HAVONTA 2000 euro korul van
png
Elég volt a tervezésből.
Csináld, getszi!
Mire vártok még, hogy Orbán végleg kivezesse Magyarországot az EU-búl - a ti pénzeteken?
Baszd meg!
png
Most lett tele a faszom veletek, gyíkok!
Ti egyszerűen nem léteztek a számomra belterjes, kis csírák - SOHA TÖBBÉ !!!
Magyar?
Még egy ilyen hulladék geci népséget...
Undorodom tőletek !!!
bence
@Pálinkás Pál: ! Isten szólna ki belőled !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.