Készül azoknak az egészségügyi feladatoknak a listája, amelyeket a jövőben orvos helyett egyetemi végzettségű ápolók is önállóan elvégezhetnek.

Erről a NOL.hu szerint Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának dékánja beszélt egy közelmúltbeli konferencián. 

A dékán azt elismerte:

az egyetemi végzettségű ápolók alkalmazása növelheti a kórházak bérköltségét, de ez a megoldás mindenképpen „olcsóbb" a szakorvos alkalmazásánál.

91 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
Egyszer lenne már, hogy nem az olcsóbb megoldást keresik, hanem a jobbat.

Ja, hogy ahhoz nem stadion kellene építeni a lopott pénzből?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toby
Nem kell kétségbeesni, a pékek és a villanyszerelők is tűrhetően műtenek, a C és D vitamin mindenféle göthösségre, krákogásra jó, ja és a rákellenes barackmag is !
Gemüs52
A következő lépés a beteghordozók ...
papa.49
Pléh bános!!! Akkor fogalmad nincs arról hogy sokkalta több ápoló hiányzik az egészségügyből mint orvos!!! Ez megint csak az ötletelés, remélem millókat fizettek a tervezetért a kiagyalójának, bár tudom a terv a hazugovics hagymázos álmában született meg!!!
leszúrt rittberger
Egyszer lenne már, hogy nem az olcsóbb megoldást keresik, hanem a jobbat.

Ja, hogy ahhoz nem stadion kellene építeni a lopott pénzből?
papa.49
@leszúrt rittberger: Csupán rendesen MEG KELL FIZETNI AZ ELVÉGZETT MUNKÁT, DE CSAK A MUNKÁT, NEM A PÁRT HOVA TARTOZÁST!!!
csengerine
Aztaa! Mint annak idején a felcserek. Szép kilátás! Állandóan ötletelnek ezek az idióták, ahelyett, hogy a még itthon lévő egészségügyi dolgozókat megbecsülnék, megfizetnék. De nem! Kell a pénz a fárajó hobbijára.
Eriksson
Pár éve még arról volt szó, hogy infúziót, vénás injekciót csak orvos adhat be, holott az napi rutin az ápolóknak. Most meg ez a pálfordulás.
zöldszem
A hanyatló nyugaton, konkrétan Bécsben, az infúziót is csak orvos kötheti be a betegnek!!!
Nem hallomás, személyes tapasztalat!!
christike
Épp elég már amit végeznek a szakápolók ! NNa ! Inkább nemírok semmit ! Am. néha egy jó ápoló többet ér ,mint egy ..orvos. Nem úgy van az ! Adhat vénás injekciót és infut én még orvost bekötni max. a sürgősségin láttam !
nyanya001
Ugyan már a portás is meglehet bízni a nagy műtétekkel nem de bár ?
Szeretném ha a kormánytagok VIP egészségügyi ellátását meg a WC-s néni látná el,
sőt, ragaszkodom hozzá !!!
levarosbukta
Szerintem az ápolók is fullon le vannak terhelve. A következő majd az lesz hogy a beteghordó meg végezze az ápoló feladatát mi?
Grafix69
Szerintem a portás a kapuban már simán megállapíthatná ki a nagyon beteg és ki menjen a p...ba haza. Meg a betegek is szakértők ,de lehetne átcsoportosítani is és ez még a nagy eszűeknek sem ugrott be pl ha van egy beteg lázas orvos akkor azt egy olyan kórterembe kell fektetni ahol nagyon sok a beteg és kevés az orvos ,ilyenkor simán elláthatná a betegeket hálapénzért amit két aszpirin bevétele közt kényelmesen el is végezhetne, ráadásul ügyeletes orvos sem kellene mert ott lenne este is és rohadt olcsó lenne na mit szóltok?
ila51
Még az ápolóknak is mi segítettünk. Konkrétan , aki sokat könyörgött annak intéztük az ágytálat , ki be . Segítettünk tampont hajtogatni az éjszakásnak ...a balesetin , éjszaka úgysem lehetett aludni a totálkárosoktól
Eriksson
@zöldszem: Angliában meg orvost se lát a beteg, csak ha már szül, vagy haldoklik. Akkor is az asszisztencia dönti el, hogy kell-e orvos vagy se.
köhögő bolha
Egy egyszerű vakbelet már a portán kivehetnék,persze egy gyorstalpaló elvégzése után.:)
glorianna
@Eriksson: Nem teljesen, de majdnem így van. Egyébként szülésnél alapesetben (ha semmi komplikáció nincs) egyáltalán nincs jelen orvos Angliában, és az otthonszülés is abszolút természetes. Viszont ha kell, azonnal ott terem a doki - vagy a dokik egész csapata. A magyartól nagyon eltérő az orvosi munkakör, az asszisztensek és nővérek képzése és munkaköre.
Eriksson
@glorianna: Bizony, bizony, nagyon eltérő. Kórházakban az orvosi team is legtöbbször nemzetközi összetételű. Ázsiai, afrikai, európai. Mert ott megfizetik. S ahol tanultak, vagy ahonnan származnak, ott orvoshiány van.
enslaved
Ezért jó, hogy léteznek a magánklinikák...Ez a kormány egyre mélyebbre csúszik.
bakegya
MŰHIBBANTAK KURMÁNYOZNAK-ha ez kell,legyen!-ez legalább olyan mint lábfejen mérni vérnyomást!!!-aztán durr bele,vesszen a férgese!!!
Mobil123
@enslaved: Nem mondod, hogy lecsúszik??? :-D
egyvandor
Az ápolók munkáját meg a portás néni.
Persze ha Gorbán és nertársai "vezethetik" az országot, akkor akár utca seprők is gyógyíthatnák a betegeket.
namihami
Az azért jópofa kilátásnak tűnik,hogy néhány év múlva a SOTE-n OKJ-s orvosi diplomáért is lehet majd hajtani.
Ezzel az eszehagyott dénánnal pedig közölje valaki, de nagyon finoman, hogy az ápolónőinket és ápolóinkat is viszik a nyugatiak, mint a cukrot.
Akkor mi a f@szomból gondolja, hogy ezek a diplomások itthon fognak maradni?
Még inkább keresettek lesznek.
Kvázi: az orvosok, nővérek után őket is a mi adónkból fogjuk kiképezni---oda.
Mi fizetünk, a diplomások keresnek.
enslaved
@egyvandor: Miért, egy jó seprűvel már altatni is lehet:-)
enslaved
@Mobil123: Mostanában nem olvasol? Változnak az idők...
Mobil123
@enslaved: Csak nem Korált hallgatsz?? :-DD

Ritán olvasom a megnyilvánulásaidat .Így ez most meglepett .
csetere
@Toby: A barackmagot L. Simon adja? Haha..
peno
...most tényleg megakarják szüntetni az orvosi pozíciót Magyarországon.Nos mivel a nyugdíjasokat nem lehet elbocsájtani egyszerűbb eltenni őket láb alól.
Eriksson
@enslaved: Mitől hibbantál meg egyik napról a másikra? Talán nem jutott dinnyeföld?
nyanya001
@enslaved: Kissé későn jöttél rá, de megtetted ! :)
simmering73
A fószer aki megoperálta magát az lesz a vezető sebészprofesszor .
nyanya001
@enslaved: franciakulccsal is lehet altatni... csak jó nagy legyen
enslaved
@Eriksson: Nem utazom dinnyében, és ez nem egyik napról a másikra jött, érlelődött már egy ideje, de elég sok minden történt a környezetemben is, ami miatt kicsit megadtam magam a propin is. Félre értés ne essék, én nem lettem sem Mszp - s, sem jobbikos, sem semmi más, csak a pedagógus kérdés elég közelről érint, és gyerekeim is vannak. Kritizálok is immáron, amit eddig nem igazán tettem.
enslaved
@nyanya001: A seprű volt a hozzászólás tárgya, ezért gondoltam, hogy egy jól irányzott ütéssel kivitelezhető egy altatás:-)
Eriksson
@enslaved: Attól aztán beljebb leszel, ha itt kritizálsz. :)
enslaved
@Mobil123: Szeretem a Korál első két lemezét, de azért inkább a metal...Egyébként tudom, mire céloztál ezzel.
enslaved
@Eriksson: Nyugi, nem csak itt. Jelen pillanatban a papunk eltávolításában ügyködöm, ha tudnád, mit művel polgármesteri segítséggel az ovival, a szeretetotthonnal, te sem cselekednél másként.
Eriksson
@enslaved: Az már biztos. Van rá valami konkrét koncepció? Mert egy papot nehezebb eltávolítani mint egy polgit.
enslaved
@Eriksson: Van a papoknak egy gyenge pontjuk: Nagyon szeretik megtölteni a malacperselyt:-))
egyvandor
@enslaved: Aki a nertársak útjába sodródik az vagy mszp-s, vagy libsi, ha nem, akkor titokban. Más variáció nem fér a fejükbe.
enslaved
@egyvandor: Én nem sodródom senki útjába, és felőlem bármilyen pártállású is lehet egy olyan személy, aki aljas módon viselkedik.
dömdödöm
A stadion is egészségügyi létesítmény tehát a vesenysport életreszóló egészség . (szerintük )
Csak ez nagy tévedés ! Két példa : Szokolai László : Csípőprotézis ,diabétesz
Törőcsik András : Agyvérzés :-((((((((((((((((((( stb utána lehet nézni mi történik akkor miután leállnak a vesenysporttal .
Yoda69
Es amikor mar apolok se lesznek akkor nohetnek a kozmunkasok szivmuteni.
Feraj49
Mi az,hogy ápolók végeznek orvosi feladatokat ? ! Minek ? Kicsit nem figyelnek oda a betegek megműtik egymást ! Jobban tudják mint az orvosok,mit hogyan kell csinálni ! (Hofi után szabadon) Aztán majd egymásnak adják a hálapénzt.
Yoda69
@Feraj49: Majd itt is as lesz mint a temesd el magad programban. Csak itt mutsed meg magadra valtozik.
Lepényleső
A következő az lesz,hogy a lábadozó beteg műti az érkezőt?
dömdödöm
Nagyon megnyugtató hogy a szuprokos nővérkék fognak ...
Eddig nem érdekelt de ha holnaptól bekerülök most már megkérdezem azért ki-kicsoda ?
Fradigege
Gyerünk! Hajrá! Meg tudjátok csinálni! Én az ápolók helyében nem igazán szeretném azt a mondatot hallani: -Vádlott! Álljon fel!
verőce21
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
verőce21
Aztán jön majd a "Műtsd meg magad" tanfolyam? :)
kkalman
@csetere: ma, 19:38 Azért erre ne vegyél mérget. A fijjjúgg mindig tudják bizonyítani, hogy van még lejjebb.
kkalman
Mert az egyetemet végzett ápolók itthon fognak maradni, hogy elvégezzék a saját munkájuk mellett az orvosét is egy a minimálbérnél alig magasabb fizetésért, és dupla felelősségért. Az is hüjjje, aki ilyenre álmában csak gondol erre a lehetőségre.
Desischado
@enslaved: A baj csak ott van, hogy te meg tudod fizetni a magánklinikát, - félre ne értsd, nem sajnálom tőled - de én és még sokan nem!
Az a altatás dolog tetszik. De én a franciakulcsot preferálom, és örömmel vállalom az altatást is, ha orbánékat kell műteni!

No problem! Majd gyorstalpalón megtanulunk műteni! Én például orbán és társai agyműtétét vállalom! Úgy megműtöm őket, hogy egy életre elégedettek lesznek!

Dr Desischado
Dr plágium
Tehát, tanuljon még a diplomás nővér + 1,5 évet és utána a nővéri fizetésért orvosi feladatokat lásson el...Akkor már jobban járnak ha az orvosit végzik el.
kamazuka
Bár hihetetlennek hangzik,de az újraélesztést ma is szakápolók végzik több helyen.Mire az ügyeletes leés a pihenőből,megesik hogy akár 3x is.

Azt gondolom az orvoslás tudománya,és ebben a tudományon van a hangsúly,nem szerencsés olyan egészségügyi dolgozókra bízni,kik nem diplomáztak,sőt nem is orvosok.Egy diplomás szakápoló nem orvos.
Ha komplikáció lép fel,és dönteni kell,de rossz döntés születik,akkor ki viszi el a balhét?
Majd a szakminisztérium?
Alligha!
Tekla
Ezt nagyon okos dolognak tartom.
Rengeteg olyan dolog van ,amit a ápoló is meg tud csinálni, de a protokoll miatt nem csinálhatja meg ! Arról meg ebben az országban kész eretnekség beszélni, hogy van pár száz, vagy ezer tanult, államilag elismert, vizsgázott természetgyógyász, aki a földbe döngöltek.
A természetgyógyászt együtt működésre kötelezi a rendelet. De az orvos egyénileg dönti el "tetszik neki ", vagy sem a magyar jogrend szerinti gyógyító működése ,vagy sem. Pedig sok esetben kivédhető volna az orvos hiány, főleg vidéken. Az állami követelmény rendszer szerint , több lépcsőben vizsgázott természetgyógyász tudja, meddig terjed a kompetenciája és mikor kell feltétlenül orvoshoz küldeni a beteget !
Érdemes volna megfontolni , orvosi felügyelet mellet a bevonásukat a gyógyító munkába !
Hari
Aztán jön a gyógyítás magad felkészítés, és minden rendben lesz, orvos hiány, nőver hiány pénzhiány megoldva.
eszegfu
@levarosbukta: 18:19 Erre gondoltam én is! Kevés az ápoló, ezért sokat tulóráznak, amit nem fizetnek ki...Sándor Mária éppen ezekért "lázad"!
Grafix69
Szerintem a betegeket nemsokára megtanítják a fény evésre aztán jocakát. Az a lényeg minél több idős ember pusztuljon el ,főleg ha ellenzéki. Nem kell nyugdíjra költeni meg kell a hely az új nemzedéknek ,a propaganda minisztérium mellé lehetne megalkotni a Nemzeti Faji Minisztériumot is és oda lehetne betenni a bukott államtitkárokat akik megvizsgáltatnák a betegeket faji hovatartozásuk szempontjából is, meg persze a KDNP szelektálhatna vallási szempontok szerint is . Aztán aki nem kell azt leszázalékolni de csak 40 százalékig mert akkor azt a 20.000 forintot is meglehetne spórolni rajtuk ami az éhendöglésre is kevés. A végén pedig be kellene zárni az összes kórházat helyükre stadionokat kellene építeni persze egy VIP rendelőt megtartani a párt betegeinek akiket a legkorszerűbb gépekkel felszerelve használhatnának . Az étkezésüket gondolom nem a jelenlegi kórházi kosztból oldanák meg.
kicsilac
Ez qrva jó! Nővéri fizetésért orvosi munkát kell végezniük. Azt nem lehetne, hogy én a hentes végzettségemmel operálhassak? Lehet, hogy jobb eredményt érnék el mint némelyik dr. előnevű sintér.
magyarbakancs
Szerényen kérdezném ha orvosi dolgot csinál na a nővér és téved ki lesz a felelős?
Milyen orvosi dolgot vesz át?
Diagnózist félállításában vesz részt?
Gyógyszert fog fel írni?
Mert mondjuk egy injekcióhoz nem kell egyetemi végzettség.
Újra élesztéshez sem kell egyetemi végzettség.

.
Designer
Én bízom az ápolókban! A felelősség marad az orvosé!!!
Dr plágium
@christike: Adhat, ha megvan hozzá a külön vizsgája amiért természetesen neki kellett fizetni :)
Dr plágium
@enslaved: Te legalább felmérted, és érted a problémákat. Megjegyzem sokan vagyunk akik nem esküsznek egyik pártra sem...csak látjuk a reménytelenséget.
Dr plágium
@kamazuka: Igazad van, de az újraélesztést bárki elkezdheti pl. az utcán is...ahhoz elég egy elsősegély tanfolyam :)
Mobil123
@enslaved: A csuhás felkaphatja akkor a szoknyáját??? :-D
De lesz a polgival???
nusika
...egyetemi végzettségű ápolók ??? ...ha valaki egyetemet végez sem orvos sem ápoló ? ...nem értem ... én is egészségügyben dolgozom 47 éve ...tapasztalatom van , de mégsem értem!
Bercifiu
@Hari: A vajna tv tanfolyamot indít, a házi műtéti megoldásra.
Eriksson
@kicsilac: Elhiszem, hogy szerveket jobban tucc eltávolítani, de mi a helyzet a visszarakással?
dr. prédikátor
Én legszívesebbe a viktor szopkint műteném meg!Van egy két kezes hasító bárdom!
Dr. Felipe
Hát igen. Az ápolók lesznek az orvosok, a közmunkások meg az ápolók. Mindenki feljebb lép egyet.
A g..ik meg g..ik maradnak.
kicsilac
@magyarbakancs: Természetesen a felelős az lesz aki az adott dolgot végezete. Ez esetben a nővér. A doktor úr nem fog oda állni, hogy "ez az én saram, engem tessenek el ítélni. Sőt a parát is zsebere teszi lelkiismeret furdalás nélkül.
kicsilac
@Eriksson: Ó, hát ez nem probléma! Majd vissza teszi a patológus kolléga! Legfeljebb fel hív telefonon, hogy el csesztem valamit és legközelebb jobban figyeljek.
Dr. Felipe
Végül is a g..i megmondta. 2016 ban mindenki lép egyet előre. Íme, ápolókból orvos lesz, ez már egy előrelépés.
Nekem még viszont nem jött meg a papír hogy én mi leszek ebben az illiberális tündérországban de nagyon szeretnék én is koronaőr lenni vagy gázszerelő. Az nekem már egy előrelépés lenne.
enslaved
@Mobil123: A polgit majd leváltjuk, ő a kisebbik rossz, a pap rosszabb.
enslaved
@Dr plágium: Én a hülyeségeket látom, amiből eddig azért nem volt ennyi. Az olyan dolgokon ritkán húztam fel magam, hogy mindent a kormány közeli emberek meg a haverok visznek, mert ez eddig is így volt, sajna ezen senki nem akar változtatni. Mondjuk úgy, hogy nem a saját életemet veszem már csak alapul, mint eddig.
Mobil123
@enslaved: Hát a pap csak akkor rossz ha hagyja a város első embere . (pedig milyen "megbízható " pofája van a polgármestereteknek ?! :-P )
zsu08321
@nusika: Klinikus Nővér. Ez a státusz nyugaton már régóta működik. 5 évig tanulnak egyetemen és a műtéten kívül minden diagnózist és terápiát tanítanak velük, mint az orvosokkal. A baj csak az, hogy ugyanúgy elvándorolnak majd...
nusika
@zsu08321: "..jövőben orvos helyett egyetemi végzettségű ápolók is önállóan elvégezhetnek."
Ha most nem emelik a nővérek fizetését, mert nem akarják, akkor még 5-6 évig, amíg kikerülnek az új "klinikus nővérek", ki fogja az asszisztenciát csinálni?? 5 éves egyetemi végzettséggel,azok a "nővérek" nem fognak alacsony fizetésért dolgozni.Akkor az lesz a baj, hogy a nővérek túlképzettek, nincs rá keret. Ez most is így van. Ahol dolgozom, hirdetve van állás, de amikor megmondják , hogy mit tudnak adni, megfordulnak és elmennek !
Feraj49
Na majd lesz OKJ-s képzés e témában is ! OV."elintézi" !
csetere
@enslaved: Szerintem inkább kiüríteni!
verőce21
@nusika: Nusikám drága! 40-45 négyalapszakmás kórházat meg fogunk szüntetni. Zombor már elkezdtevaz előkészületeket, de túl nagy még az ellenszél, a szocializmus utolsó bástyái a kórházak, inkább lemondott.

De már az önkormányzatoktól el vannak véve. Lesz elegendő orvos és nővér. Még sok is lesz.
enslaved
@csetere: Úgy akartam írni, hogy megtöltetni, csak kihagytam a t betűt. Utána szeretik természetesen kiüríteni.
magyarbakancs
@kicsilac: Végig gondoltam ezt a tervezettet.
Én is EÜ -ben dolgoztam.
Főiskolát, egyetemet végzet nővér a mentőtisztekhez hasonló végzettséget kapnak.
Úgy mond fél doktorok.
Diagnózist és gyógyszerelést azért nem csinálnak.
Legfeljebb leírja, hogy törés, infarktus, gyomorvérzése lehet a betegnek ki a mentőbe kerül.
Tökételes diagnózist, nem állit fel.
Én intenzíves ápoló voltam.
Ragadt rám néhány kiló kosz, de nem mernék diagnosztikát és gyógyszerelést végezni.
Pedig 3 évtizedet eltöltöttem az EÜ-ben.
Ez a marhaság, hogy diplomás nővérek orvosi feladatot végezzenek egyenesen egy halálos ítélettel ér fel.
bundi
@verőce21: esetleg elmultnyócévezésen meg szocializmusutolsóbástyáin kívül más?...
egyébként rajtatok röhög a szakma is...már annyira hamisítjátok a statisztikát is, hogy szerintetek nem is orvos és ápolóhiány van, hanem többlet...
olvasgasd...
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fea001.html
vagy itt
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf005c.html
tehát majd 5000-el több orvos dolgozik, mint 2010-ben...és a "Humán-egészségügyi, szociális ellátás"-ban is majd 10 000-el...
bundi
@verőce21: tudom...nyugszik a beteg...csak ne lovalld bele magad annyira...
hvg.hu/itthon/20160208_Denes_Tamas_rezidens_orvosok
Cicamama55
A gyorstalpalós képzéssel minden szakterületet a mélybe tipornak. Hol van itt ma már a szakma, ahol a 8 általános utáni 8-10 hónapos képzésekkel sietnek pótolni a szakember hiányt, mert azok többsége külföldön kamatoztatja tudását. Oktatás teljesen leamortizálva...A régi híres magyar szakképzésnek annyi!
Macskaszem
Eljön majd a nap, amikor a takarítónő is kezelhet, mert látott már olyat.
Pestilence
Vonják be az egészségügyi ellátásba az a nyugdijast is, aki magát operálta meg otthon, mert mindenhonnan elküldték. Neki már műtéti tapasztalata is van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.