A paksi bővítés mellett érvelt a köztársasági elnök a Magyar Mérnöki Kamara húszéves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten – írja a hirtv.hu.

Áder szerint igenis szükség van atomerőművekre

Áder János beszélt arról, hogy a globális klímaváltozás új kihívásokat jelent a világ összes országának. Szerinte Magyarország jó úton jár, mert a gazdaság bővülése ellenére csökken a károsanyag-kibocsátás.

Az alacsony üzemanyagárak miatt azonban kormányzati lépéseket sürget.

Ha komolynak gondoljuk, ha komolyan vesszük a saját célkitűzésünket, miszerint a földfelszíni hőmérsékletet nem lehet két foknál magasabbra emelni, akkor igenis szükség lesz atomerőművekre. Nem lehet annyi fosszilis erőművet bezárni, és nem lehet annyi szélerőművet és naperőművet ma megépíteni, amennyi ki tudja váltani az atomerőműveket. Az atomerőművek gyors, azonnali bezárása nem reális, ha komolyan gondoljuk a kétfokos cél elérését.

93 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Jancsika !! Épittess magadnak Csornán a 85-ös
föút mellé saját pénzedböl egy atomerömüvet...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
volvós
Jancsika !! Épittess magadnak Csornán a 85-ös
föút mellé saját pénzedböl egy atomerömüvet...
quadrocopter
Jól van (K)áder. A környezetszennyezés meg erősíti az immunrendszert!
vadsanca
"Áder szerint igenis szükség van atomerőművekre"
Ezért a mondatért mennyit kapott Ft-ban? A józan ész szerint ezt Ő sem gondolja(ta) komolyan?!
A németek 2022-ben bezárják a még működőket. Akkor nekünk miért is kell? Hányan gazdagodnak meg ezen a projekten?
lópicigáspár
Én úgy tanultam, hogy amelyik nő eléri a kilincset, az golyóérett! Na igaz nem nő, de a kilincset eléri!!!
human
Valahogy meg kellett köszönnie Orbánnak, hogy támogatja az újraválasztását.
karma1
@lópicigáspár: 23.15: na, errol a kijelentesedrol majd meg elbeszelgetunk,...Hmmmm Eletkori hataraid is vannak? Te Nagy Vadasz... (Alairas: egy regota golyoerett...)...:o)))))))))))))
lópicigáspár
@karma1: Golyó és golyó közt nagy különbségek vannak! :))
karma1
@lópicigáspár: Igen, es ezt a kulonbseget egy vesszovel valasztjak el - altalaban...:o))))) Tudod, hogy csak piszkallak...:o)))))
lópicigáspár
@karma1: Most azon tűnődök, hogy miért nem alszol még, vagy már felkeltél!? :))))
karma1
Kamcsatkan minden OK a napszak fuggvenyeben, de most en azon gondolkodom, hogy TE miert vagy meg ebren...? Remelem, minden OK arra fele?
karma1
@lópicigáspár: Ebedido!!! 6 perccel mult del...:o)))
lópicigáspár
@karma1: Most már ma a fater 84 éves! Szóval most készítettem össze a marhapörit, reggel kilenckor teszem fel főni, természetesen bográcsban, úgyhogy lassan leborulok, de egy kis unicumot lehet beveszek még altatónak! :)
lópicigáspár
@karma1: Az asszony is kész lett vele: lakoma.gportal.hu/gindex.php?pg=23303379&nid=4472082 Még egy korty unicum és irány tentizni! Jó pihit neked is! :))))
karma1
@lópicigáspár: Unicumom van, de Papus meg nem probalta, a porire befizetnek, csokolom, ha leheccseges lenne...:o))) Az Edesapadat pedig 100 evig eltesse az Isten!...:o)))
bakegya
TEDD ZSEBRE az anyagot -neked is szabad -aztán csináld azt amit a főnököd diktál!
cs.n.
Hagyjuk már a mismásolást. Leszarjátok ti az egészet, téged meg kiállított Viktor vezér klímavédelmi díszpintynek. Nézd már meg, hogy a liebling illiberál példaképeitek mennyit foglalkoznak ezzel. Semennyit. De nekünk itt vagy Te, aki elmond egy újévi köszöntőt, és megmented ezáltal a világot, míg a főnököd csak Európával próbálkozik, hogy megmentse a kontinenst a kommunistáktól és a civilektől. Annyira súlytalan a mondanivalód, Áder, hogy még nehezékkel együtt is elszáll.
nezelodo
Még szerencse, hogy a főpecás szívén viseli a környezetünk védelmét! Istenem, mi lenne ha olyan technokrata lenne akinek nem számít a környezet és természetvédelem! Ő is tudja, hogy a nap éjjel nem süt, és egyenlőre a szél sem akkor fúj, amikor Orbán akarja. A politikai szél meg akkor jó, ha Moszkvából fúj, mint a régi szép vérzivataros időkben.
eugen4402
Nagy árat fizet Elnök úr a hosszabbításért...
Szinte látom, ahogy most a világ összes környezetvédő brancsa lehúzza az Ön nevét a meghívandók listájáról. Pedig, ugye szép utazások voltak a konferenciák, tanácskozások ürügyével csodás helyeken? Egy fél nap elment a víz jelentőségét méltató előadásával, a többi idő "szabad felhasználású" volt. Na, ennek most -valószínűleg- vége. :-(
RonaGyuri
Jancsika Jancsika hogy is van az a németeknél???
Cefi
Áder szerint igenis szükség van atomerőművekre.

Mindezt sugárzó arccal mondta...

@RonaGyuri: Onnét kapnánk ingyen is,csak hozzuk el.
Béla333
Amerre az egész világ tart, a megújuló energiák felé, mi onnan sikítva menekülünk vissza az atomlobbi karjaiba!
A vakondkereső Áderről meg bárkinek is egy percig is volt olyan véleménye, hogy az országért tesz bármit is, nem a Fideszes kleptokráciáért?!
papa.49
(K)Áder (szar) Jankó íme hát a nagy környezetvédő, az elkötelezett ,,zöd,, a baj csa az te elkötelezett vagy a hazugovicsnak, és nem FELKÖTELEZETT valami magas helyre!!!
Akkor már biztosan nem leszel ENSZ főtitkár, mondjuk nagyon sok is lett volna az 1 árva bitedhez az a pozíció!!!
Zeta
A gazdaság bővülése ellenére csökken a károsanyag kibocsátás. Szerelőüzemek , amik mobilak, holnap bárhova telepíthetőek
. Atomenergia kell , a megadóztatott napenergia, a majdnem tilzott szélerőművek helyett. Környezetvédőként , nem a kormánypropagandát kellene tolni, meg az államadósságot elfogadtatni , hamár a " népet képviseli"!
Hari
Érdekes, Dániában,Németországban, stb ki lehet váltani megújulóval az atomenergiát. Persze nekik könnyű, minigazdaságok, nem Európa gazdasági központja, min mi. Áder, a nagy környzetvédő most kimutatta foga fehérjét, bort iszik, és vizet prédikál. A szervilitása, gerinctelenaége teszi kiváló köztársasági elnöknek.
aremy
@papa.49: nekem is ez ugrott be hogy amióta nem akar vagy kell az ensz be mint környezet tótumfax azóta jó neki köztársasági elnöki poszt is.
Pergető
Áder a valóságot tárta fel. Jelenleg nincs az atomenergiának alternatívája. Ahol sok atomerőmű van, mint a németeknél, franciáknál, ott is fokozatosan váltják fel az alternatív erőforrásokkal. Egy ország energia ellátását nem lehet arra bízni, hogy süt- e a nap, vagy fúj e a szél!
Attól, hogy valaki ellenzi az atomerőműveket, még gondolkodnia szabad!
justhpeter
Áder válaszút elé érkezett: ENSZ megbízatás vagy seggnyalás. Az ENSZ megbízatás nem jött össze...
human
Őszintén szólva, ha nem lenne már más lehetőség akkor azt mondanám, hogy jó akkor legyen paks2. De a következő bajom van az egész Paks2 sztoriva:

1. És ettől lett a leggyanúsabb az egész. Orbán csendben kiment Putyinhoz és még a fideszes képviselők is meglepődtek rajta ,hogy Paks2-vel jött haza. Nem volt semmi előzetes egyeztetés itthon. Normális esetben úgy megy ki, hogy a sajtó is értesül róla mi lesz a találkozón a legfontosabb téma. Ehhez képest sunyított Orbán.
2. Még 15 évig a jelenlegi erőmű is ellátja feladatát. Azért is érdemes várni, mert 15 év alatt bizony fejlődik az energiaipar. Mások lesznek az energiaigények. Új energiatermelési és energiatárolási módszerek terjednek el. Gondoljunk csak bele, hogy az első mobilokhoz egy fél diplomata táskányi akkut kellett hordoznia magával az embernek.
3. A kormány feltűnően olcsó áramot ígér. De hogy is sikerült ezt kiszámolni? Úgy, hogy nem kalkulálták bele az építésre felvett hitel árát. A volt környezetvédelmi államtitkáruk pedig az atomerőműveknél szokásos biztosítást hiányolta a projektből. Ennek elhagyása is szépíti a számokat. Azzal is számolni kell, hogy mivel a környező országok a zöld energia irányába lépnek egyre olcsóbban lesz beszerezhető külföldről az áram.
4. 10 év múlva megépülnek az első fúziós kísérleti erőművek. Ezeknek célja a folyamatos energiatermelés kutatása fúziós energiával ami szinte teljesen környezetbarát megoldás. 30 év múlva pedig jöhetnek az első kereskedelmi reaktorok.

Tehát 15 évet várhattunk volna még. Orbán nem köti az orrunkra miért vette ezt elő mégis kapkodva. A tervezett építési költségekről meg annyit, hogy például a vizes vb költsége már a háromszorosánál jár a tervezettnek és még nem is vagyunk túl rajta.
Béla333
@Pergető: 08.56
Múltkor már bevallottad, hogy nem értesz az energiához, most hogy-hogy hirtelen megokosodtál?
A nap és szélerőművek nagyon jól eldolgozgatnak a környező országokban, van már megoldás arra az időszakra is, amikor nem süt a nap vagy nem fúj a szél.
Csak utána kell(ene) nézni, nem károgni!
Egyébként meg a nap és szélerőművek mellett létezik még számos megújuló energia, pl. biogáz erőmű (nem kell hogy süssön a nap, vagy fújjon a szél, a metán az termelődik szélcsendben is!) vagy geotermikus energia (van ahol a mezőgazdaságban a melegházakat termálvízzel fűtik) stb, stb.
Abból a temérdek pénzből, amit összességében az oroszoknak kifizetünk PaksII címszó alatt, sok sik erőművet lehetne építeni szerte az országban. Még a vidék is fejlődhetne!
Igaz a megújuló energiánál lehet hogy nem lehetne hatalmas közpénzeket kilopni...
volvós
@Béla333: 10:35

Hagyd a bringást (pergetö), olyan ritkán engedik az ápolók, hogy
NET közelébe kerüljön, utána kapja a gyógyszereket...
Pergető
@Béla333: Az alternatív energiaforrásokra sehol nem építik egy ország energia igényét! Ez tény! Szóval ezzel szállsz vitába?
Béla333
@Pergető: 10.50
Miért ilyen szélsőségekben tudsz csak gondolkodni?
Vagy atomerőmű termeljen minden, vagy csak alternatív?
A mostani atomerőmű még vagy 15 évig így is termeli az áramot! Hová ez a kapkodás?
Egyébként senki nem az atomenergia felé mozdul el, nézd meg a németeket:

"Németországban július 7-én egy ideig a teljes országos energiaigény 40 (!) százalékát a minimális fenntartási és üzemeltetési költségű szolárcellákból állították elő. Az új rekord: 23,9 GW, – ami majdnem 12 paksi atomerőmű teljesítményének felel meg."
www.alternativenergia.hu/brutalis-rekorddal-sokkol-a-nemet-napenergia-termeles/61775

Mert ugye ott nincsenek árnyékos időszakok, meg nincs éjszaka sem, ugye?
Pergető
@Béla333: A hőerőmúveink környezetet szennyeznek! Az atomerőmű tiszta energiát termel. Ha pedig az atom által termelt energiát alternatívval kiváltjuk, a felesleget eladhatjuk, vagy csökkenthetjük a lakosság által fizetendő díjat. Az atomerőmű csak jó döntés lehet!
Sziszifusz
@Pergető: 11:01
" Az atomerőmű tiszta energiát termel "
Igen ??? ...és a kiégett fűtőelemek ??
Ezek tárolása, illetve elszállítása, a hozzáértők szerint is igen drága és igen bizonytalan.
Pergető
@Sziszifusz: Az oroszok visszaveszik. Mi a baj akkor?
Sziszifusz
@Pergető: 11:06
Most még erről van szó.
Abban a pillanatban, amikor a magyar kormány nem úgy táncol ahogy Putyin fütyül, megváltozhat a helyzet.
Kockázatos, nagyon kockázatos.
Pergető
@Sziszifusz: Erre az egy erőművünre mi is csinálhatnánk egy atomtemetőt!
Sziszifusz
@Pergető: 11:12
Nem.
Sajnos a magyar geológiai körülmények nem alkalmasak a kiégett fűtőelemek hosszú távú elhelyezésére. Ezt több hozzáértő is elmondta. A nevekre már nem emlékszem, de utána lehet nézni.
Pergető
@Sziszifusz: A pécsi uránbánya épp megfelelő!
Sziszifusz
@Pergető: 11:36
Nem vagyok szakértője a dolognak, de látom te az vagy.
Pergető
@Sziszifusz: Nem vagyok az, csak veszem a fárdságot és gondolkodom!
Lepényleső
Atomerőmű helye is ott van,ahol nekik lenni kéne,minket oda ítélhetnek száműzetésbe? Szibéria
lehet ennek a neve? Putyin elvtárssal most ütik ezt nyélbe?
Béla333
@Pergető: 11.06
" Az oroszok visszaveszik. Mi a baj akkor? "
Miről beszéltek?:

"Végül nálunk marad a paksi atomhulladék
A paksi bővítésről szóló egyezmény része, hogy az atomhulladékot Oroszországba szállítjuk, ahol 20 évig tárolják, majd visszahozzák Magyarországra. Ennyi idő alatt meg kellene építenünk egy olyan, véglegesnek szánt tárolóhelyet, amilyenből még egy sem üzemel a világon. Felmerült, hogy a kiégett fűtőelemeket Oroszországban újrafeldolgoznák, amit különösen indokolttá tenne, hogy az uránkészletek fogyóban vannak. Ám ez évi több tíz milliárd forintos többletköltséget jelentene a Paks II. üzemeltetésében."
www.origo.hu/kornyezet/20140205-kiegett-atomeromu-futoelem-ujrahasznositas-elony-hatrany-nalunk-marad-a-paksi-atomhulladek.html

Ne dugjuk már a fejünket a homokba, csak azért, mert a kormány össze-vissza hazudozik nekünk!
Béla333
"Az új paksi blokkok kiégett fűtőelemeit először a szibériai Krasznojarszkba viszik majd, ahol addig nukleáris üzemanyag újrahasznosító üzemet létesítenek. Innen azonban vissza fogják hozni a radioaktív hulladékot Magyarországra: a tervek szerint a Mecsek mélyén kialakítanak majd egy lerakót és ott fogják őket tárolni – mondta Aszódi Attila paksi bővítésért felelős kormánybiztos.
Aszódi hozzátette: azért kell visszahozni Magyarországra a fűtőelemeket, mert az EU-s szabályozás előírja, hogy minden tagállam maga gondoskodjon a radioaktív hulladéka tárolásáról."
mandiner.hu/cikk/20150311_paks_ii_a_mecsekben_tarolnak_a_kiegett_futoelemeket
Eladott Ország
"A nem létező köztársaság elnöke, akit kizárólag a globális problémák érdekelnek, aki küzd az őserdőkért, a felmelegedés ellen, a mamutok megmentéséért, a pingvinek szexuális
szabadságáért és mindenért, amiért nyugodtan küzdhetne greenpeaces aktivistaként ingyen,
nem pedig túlfizetett köztársasági elnökként a mi pénzünkből. Áder az az ember, aki ott sincs. Soha, sehol. Semmi mást nem akar, mint megúszni. Erről szól az egész hivatali ideje. A megúszásról. Semmi más nem érdekli a klímavédelmen és a horgászáson kívül, mint az, hogy legyen már túl ezen az elnökösködésen, hadd vonuljon vissza a francba és
hadd horgásszon félrészegen reggeltől estig. Élete végéig tartó elnöki fizetéssel, ingyen
biztosított rezidenciával, autóval, sofőrrel. Megszolgálja, nem is erről van szó. De rossz helyen szolgál. Neki a magyar polgárokat, Magyarországot kellene szolgálnia, nem az Orbán Viktor nevű embert. Mert a fizetését sem az Orbán Viktor nevű adja, hanem a polgárok. Esküt sem Orbánra tett, hanem az ország képviseletére, a nép szolgálatára. Áder, a csornai Charles Bronson szemrebbenés nélkül nézi végig mindazt, ami az országban és az országgal történik. Nincs véleménye. Sem a szétrabolt földekről, sem a kisemmizett polgárokról, sem a korrupcióról, sem a demokrácia leépítéséről, sem a sajtószabadság eltiprásáról. Nincs véleménye az érvénytelen népszavazásról, az érvénytelen népszavazásra hivatkozva az alaptákolmányt átíró Orbán nevűről, de nincs véleménye a Népszabadság legyilkolásáról sem. Sem kis­, sem nagybetűvel. Ádernek semmiről nincs mondanivalója, csak a globális felmelegedésről, a betűrt gatyaszárral való kerékpározásról és a horgászatról. Áder János lényegében nem is létezik. Nincs. Csak a fizetési papírja van."
eugen4402
@Pergető: ...Csak eszembe jutott, ezért megkérdezem, mert a kisördög nem hagy nyugton. Akkor is ennyire vehemensen kiállnál az atomerőművek mellett, ha nem a Roszatom, hanem a General Electric, vagy a Siemens szállítaná a berendezést?
Nagy Mária
Még jó, hogy most tanítom a megújuló energiaforrásokat. Remélem a gyerekek nem olvassák a hírt.
Hihetetlen gazdagok vagyunk termálvízben, amivel egy egész település fűtését, meleg víz ellátását biztosítani lehetne. Nem értették a gyerekek, miért ellenzik a szélenergiát annyira, hiszen az energia eltárolható, s akkor is van, ha nem fúj a szél, ugyanez a napenergiával. (Ez valakiknek nem biznisz.)
Biogázt annyit állíthatnánk elő, amennyit akarunk. Nekünk nem kell, mert olcsó!
Magyarországon a józanésszel mindig szembe megy a pénzoligarcha, ha beledöglünk, akkor is.
human
@Pergető: És hova fogod eladni a feles energiát mikor túlkínálat lesz a piacon? A túlkínálta pedig alacsony árat jelent. Ez pedig azt jelenti, hogy nem fog megtérülni Paks2 költsége.
Béla333
Az ilyen Pergető félék jó lenne, ha értelmesen megmagyaráznák az unokáinknak, hogy miért is jó, ha a rengeteg sugárzó szennyet vagy 10000 évig itt kerülgetjük kis hazánkban?!
Csak azért, hogy lophassanak a politikusaink a Paksi beruházásnál!
Mert más értelmes magyarázata nincs az egésznek!
Tehát miért jó ha a sugárszennyezett szemetet ezer évekig kerülgetjük?
Qqberci
@Pergető: "Egy ország energia ellátását nem lehet arra bízni, hogy süt- e a nap, vagy fúj e a szél!"

RezsiSziárd vagy-e?...
papa.49
@aremy: Megtudta nem értékelik semmire a tudását ez ügyben, vagyis SZÓBA SE JÖHET A JELÖLÉSE SEM!!!
papa.49
@Pergető: Na ebben kurva nagyot tévedsz, ez volt az eredeti megállapodás, de azóta sok víz lefolyt a Moszkván, is meg a Dunán is így szó sincs erről már!!!
papa.49
@human: Ez pont nagyon hasonlít a Gripennek megvásárlására, ott is kész helyzet elé állította még a saját embereit is!!!
silber13
@Pergető: A pécsi uránbánya, mint atomtemető?? Hülye vicceid vannak, az már biztos! módjára lehet inalnod!Kérdezz csak meg egy pécsi polgárt, mi a véleménye egy esetleges atomtemetőről... Aztán sovány vaddisznó módján lehet inalnod!
kiscsillag66
@Qqberci: Ezt nem a rezsiszilárd mondta, hanem az L.Simon.
Nagy Mária
@lusta: De jó! Köszönöm, ezt viszem kémia órára.
papa.49
Ezzel már hiteltelenné is váltál szarJankó!!!
lusta
@Nagy Mária: Vihet persze mást is a kémia órára. gyakorlatilag minden valamire való állattartó telep mellé lehet biogáz üze,et telepíteni. Annál is inkább, mert kokurica szárból is nagyonjó az utánpótlás. Persze a mezőgazdasági termelésünk hanyatló, de világelsők vagyunk a területalapú támogatás teremelésében. Van persze, akik almából, burgonyából, málnából, mi ilyenből.
Csizi30
@Pergető: @Pergető: Ó tényleg! Costa Rica, Kanada (ezen belül pl. British Columbia), Skócia, Dánia, Hollandia, stb, stb, stb... Tényleg nem alapoznak megújuló energiára... Végülis Costa Rica egy éve csak zöld energiát fogyaszt, British Columbia meg évek óta... Tessék megszólalás előtt előbb utána olvasni a dolgoknak!
Nyilván sok múlik a földrajzi adottságokon, mindenhol máshogy áll össze a dolog. BC, CR főleg vízerőmú, a fent említett többi meg főleg szél. Nálunk lehetne geotermikus energiát használni, mert annyi természetes forró vizünk van! A beruházás nem lenne drágább, mint Paks 2, sőt talán olcsóbb is lenne. Viszont nem termelődik atomhulladék, amit utána évszázadokig kell őrizgetni, se nehéz víz, se felesleges hő... Viszont a geotermikus erőmű elhasználódott részeit be lehet olvasztani, majd újra használni. Szél energiával lehetne vizet bontani (az éppen feleslegesen keletkező mennyiséggel), majd a hidrogént tárolni és ha kell felhasználni üzemanyagcellákban (víz keletkezik megint az energia leadása közben mikor a hidrogén és az oxigén molekula egyesül, mert a 2 H és 1 O kidob a rendszerből egy elektront).
Jelenleg a fent említett energia termelő módok lehet, hogy drágábbak, mint a Paks 2 tervezett blokkja, de mire az elkészülne, már bőven fordítva lenne. Arról nem is beszélve, hogy a megújuló energiaformákra épülő erőművek száma lényegesen rugalmasabban bővíthető, vagy részei lekapcsolható igény szerint, mint egy atomerőmű.
Energia termelésről nem csak a következő 5-10-15 évben kell gondolkodni, hanem sokkal hosszabban. Nem véletlen, hogy egy "normális" országban az energia politika kialakítását hosszas tanulmányok és elemzések előzik meg, és nem úgy hogy a miniszterelnök elmegy kirándulni Moszkvába és hazajön egy atomerőművel a zsebében!
Itt nem csak a Te vagy az én életemről van szó, hanem az utánunk jövő generációkéról is!
Nagy Mária
@lusta:Köszönöm. Azt a dolgot már körbejártuk. Gyerekek is nagyon sok anyagot hoztak, de ezzel a cikkel még nem találkoztam.
Eladott Ország
@vadsanca: Kik gazdagodnak a projekten? Csak a szűk Bibó kollégiumi ifjúkommunisták. A Koleszszobai Ötletgazdák Társasága (KÖT).
lusta
@Nagy Mária: Akkor kezdjük a gazdasági alapoknál. Egy atomerőmű kb. háromszor annyiba kerül, mint egy hagyományos szén erőmű. Se szenünk, mert ami itt va, az inkább virágföld, a mélyművelésű bányáinkból a mecseki kivételével, barnaszént hoznak fel, ami eléggé környezetszennyező. Ebben az esetben az atomerőmű a nyerő, de az atomhulladék is környezetszennyező, de erről még igen kevés tapasztalatunk van. Itt Magyarországon, ezért erről mindenki mélyen hallgat. A mai magyar gazdaság számára egy kombinált rendszer a jelenlegi megoldás, de a jövő, mint a példák is bizonyítják, a megújulók széleskörű felhasználása. Nálunk meg tiltják, vagy adóztatják úgy, hogy még a kedve is elmenjen annak, aki erre a megoldásra gondol.
hetöndöe
Most,hogy már nem lehetett ebből betyárkörteválogatóból ENSZ főtitkár,már nem is aggódik annyira a környezetért.
Szánalmas bohóc.
namihami
Janink megkapta a Gazdájától az engedélyt az újabb köztársasági elnöki elfekvőre, amit azonnali hűségnyilatkozattal kellett meghálálni.
""Jani-fekszik, lábhoz!"". A többi csak hab és rizsa.
glorianna
@human: Majdnem pontos :) A fúziós erőművek immár vagy 40 éve mindig "10 év múlva" kezdenek üzemelni, nagyjából ugyanúgy, ahogy a kőolaj is már vagy 60 éve mindig "legfeljebb 20-25 évre elég". Ugyanakkor 15 éve a napelem hatásfoka 7-10% volt, akkor még kísérleti körülmények között is hatalmas eredménynek számított a 30-32% - ma a sorozatgyártott felő kategóriás napelemek hatásfoka 75-80% környékén mozog. Vagyis 15 év rengeteg változást hozhat - és hoz is, gondoljatok csak a 15 évvel ezelőtti számítógépekre :D. Ha "bebetonozzuk" - átvitt értelemben és valóságosan is - az ország energiaellátását, nagyon ráfaraghatunk.
Kiégett fűtőelemek: PaksI kiégett fűtőelemei, miután kikerülnek a reaktorból, a pihentető medencében (ez bent van, gyakorlatilag egy vízzel töltött nagy tartály) töltenek 5 évet, majd 50 (igen: ötven) évet az erőmű udvarán álló átmeneti tárolóban, ahonnan - ha minden igaz - a bodai aureolit-összletbe vájandó végleges tárolóba viszik majd, ahol biztosítani kell kb. 300 ezer évre a bolygatás- és szivárságmentes körülményeket. Ehhez képest a Püspökszilágyi hulladéktárolót (ott tárolják a kis és közepes aktivitású hulladékokat, nem csak a paksit, hanem mindenhonnan, pl. egészségügy, konzervipar, anyagvizsgálat, stb.) "csak" párszáz évre kell biztonságosan kezelgetni.
vadsanca
@Eladott Ország: Ne legyünk ennyire viccesek!
Pergető
@papa.49: Akkor új megállapodásról kell tárgyalni. Semmi nincs lefutva!
Pergető
@Csizi30: Igazad van, Nepál is ellátja magát energiával. Ja ott amúgy sem sok fogy! Semmi bajom az alternatív forrásokkal, amíg azok rendelkezésre állnak és teljes biztonsággal termelnek!
Valahol már említettem, hogy a pécsi urán bánya ideális tárolóhely lehetne!
Pergető
@silber13: Pár ezer méterrel a föld alatt milyen galibát is okozna? Amikor urán bányát nyitottak, mit is szóltak a pécsiek? Ja, hogy semmit!
papa.49
@Pergető: De már le van futva amikor a hazugovics kint járt az atomerőművel kapcsolatos eligazításon akkor kikötötte a ruszki, hogy ő max. 20 évug tárolja a kiégett fűtőelemeket, azt hiszem ez elég világos, így!!!
Utána nekünk kell gondoskodni a tárolásról még 500 ezer évig, érted már!!!
silber13
@Pergető: Így igaz, akkor nem szóltak semmit. Más kérdés, hogy nem is volt ajánlatos szólni! De a Zengőre tervezett radar miatt már kollektíve visítottak, a pávatáncos Pávával és Szili Katalinnnal az élen!
papa.49
@Pergető: Azért óriási különbség van az uránérc, és a kiégett fűtőelem között a rádióaktivitást illetően kb. 15-20 !!!A mecseki urán 0.7-1.5 % tartalmazott uránt, a kiégett fűtőelem meg 15 % ban...
Pergető
@human: Tűlkínálat? Ja a környező országok atomerőművei miatt! Akkor olcsóbban adjuk itthon és többet fogyasztunk!
kiscsillag66
@Qqberci: Ne hasonlítsd a madarakat ezekhez! A madarak megsértődnek.
human
@Pergető: "Akkor olcsóbban adjuk" :D :D :D Látom a világ működéséből nem sokat értesz.
Borsodi
Annyi szükségünk van atomerőműre mint stadionokra, és rátok.
silber13
@glorianna: Az olvasás nem az erőssége..!
Pergető
@papa.49: Igen, de amilyen mélységben lesz, nem lenne számottevő hatása!
silber13
@Pergető: Nem lenne számottevő hatáasa?? Tanultál valami fizikát?? Próbáld ki!
Pergető
@silber13: A rádioaktivitást alaposan, teljesen le árnyékolja a talaj! Jó lenne művelődnöd!
silber13
@Pergető: Motyogsz itt 2000 méteres mélységről, de a volt uránbánya 1250 méter mélységű,ahol már 53°C meleg van! Ez nem tank ember!
nezelodo
A Paks II nem az energia igény ésszerű fedezésről, szól. Amikor a németeknél , ahol a napsütéses órák száma a miénkénél sokkal kedvezőtlenebb, és reggel hétkor már több energiát termelnek vele mint a jelenlegi paksi erőművünk, felesleges az asztalos atomtudósunknak arról polemizálni, mint az egyik zseni, szélhámos államtitkárunknak, hogy nem süt mindig a nap és nem fúj mindig a szél. A szél onnan fúj, hogy tovább kell gyarapítani a rabolt vagyonokat, ha bele is döglik az általuk oly nagyon szeretett hazánk és lakossága.
Jozefina
És akkor még van képe a környezetvédést a zászlajára tűzni!!! Legalább annyira vágja, mint az elnökséget!!! Fekülhetne egy szélkerékre!!!
papa.49
@Pergető: Kérdezd meg a Pécsieket mit is szólnának hozzá!!!
not me
Áder zöld, szuper zöld - vagy mégsem.

Áder nagyon buta, bamba arccal bír belenézni a világba.

Áder az egyik pillanatban farmerszerkóban áll az utcasarkon bambulva, a másik pillanatban öltönyben osztja az észt a világ vezetőinek a környezetvédelemről, amiben Áder János nem is hisz.
Áder János HAZUDIK!
Azt hazudja a világnak, hogy érdekli a környezetvédelem, holott egy kicsit sem érdekli.

Áder János egy SENKI.
Béla333
Csak úgy megemlítem, hogy egy nap, egy szél vagy egy biogáz erőműnek nincs olyan sugárzó hulladéka, amit vagy tízezer évig kell itt kerülgetni az unokáinknak!
Kíváncsi lennék, ha Felcsúton épülne az atomhulladék temető, mekkora támogatása lenne?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.