Az érvénytelenített határon túli szavazatok miatt bukott egy mandátumot a Fidesz, de a parlamenti kétharmad nincs veszélyben.

Orbán: a Kúria súlyosan beavatkozott a választásokba – "elvett egy mandátumot a kormánypárt választóitól"

Egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, "miután elvett egy mandátumot a kormánypártok választóitól"; a testület intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához

- ismertette Orbán Viktor miniszterelnök álláspontját sajtófőnöke, Havasi Bertalan a PestiSrácok.hu hírportálnak.

A lap szombati cikkében azt írta, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) szerint is jogszerűtlenül érvénytelenített több ezer határon túli szavazatot a Kúria, a testület végzése szerint jogorvoslatra nincs lehetőség, így egy parlamenti mandátumot elveszített a Fidesz, de a kétharmad még így is biztos. Hozzátették, hogy az ellenzéki tagokkal kiegészült Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria

több mint négyezer határon túli szavazatot érvénytelenített arra hivatkozva, hogy azokat saját címzésű és nem előre gyártott borítékban adták postára, vagy mert sérült volt a boríték.

A lap megkereste Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét, aki ismertette Orbán Viktor álláspontját: "a Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól.

A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba. Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló: a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához"

- nyilatkozta.

A PestiSrácok.hu megkereste Szánthó Miklóst, az Alapjogokért Központ igazgatóját is, aki azt válaszolta, azzal, hogy a Kúria Kovács Tamás vezette tanácsa a levélszavazatok kapcsán egy "új" érvénytelenségi okot kreált, megfosztotta a Fideszt 134. mandátumától. Márpedig – ahogy azt az Alkotmánybíróság is kimondta az ügyben – "az a bírói ítélet, amely figyelmen kívül hagyja a hatályos jogot, önkényes, fogalmilag nem lehet tisztességes, és nem fér össze a jogállamiság alapelvével".

Ezt "bírói államnak" hívják, ahol a választott jogalkotó helyett a felelőtlen bíró alkot jogot. Az esetünkben ráadásul ezt súlyosbítja, hogy a Kúria iratellenes döntése politikailag motivált is volt: a bíróság kifejezetten az iránt érdeklődött ugyanis az eljárás során a választási irodánál, hogy ha érvényesnek tudnák be az érintett határon túli voksokat, a Fidesz-KDNP listája kapna-e pluszmandátumot. Ezzel pedig az Ab szerint is azt a látszat alakult ki, hogy a Kúria döntését attól kívánta függővé tenni, hogy annak eredménye hogyan hat ki konkrétan az egyik jelölőszervezet végleges mandátumszámára – fogalmazott a cikkben Szánthó Miklós.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Érdekes, mert a Quria megállapította, hogy csaltak a válaszyáson és széttárta a kezét, nem tehetnek semmit. Ennyit a törvényességről.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
..."Orbán: a Kúria súlyosan beavatkozott a választásokba – "elvett egy mandátumot a kormánypárt választóitól""...

nem tudom mi a probléma? a kúria nemsokára megnézheti magát...

ennyi. probléma pipa.
mackoka46
Ez ugyan olyan mint amikor patyit büntette. Pávatánc.
Hellcat
Szerintem a választási csalás is elég súlyos beavatkozás.
tudode
Vastagbőr kell ahhoz (amije van nekije 30 éve), hogy az .. É R V É N Y T E L E N .. pártalaptörvény .. a t y j a .. kirakatpolitikusként reklamálja azt, amellyel valójában nem is rendelkezik, mert HADICSELLEL szültette meg a gombnyomogatóival!!!
.
www.google.hu/search?q=k%C3%B6zjogilag+nem+l%C3%A9tezik+magyarorsz%C3%A1g&oq=K%C3%B6z&aqs=chrome.2.69i59l3j69i57j69i61l2.12872j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8
.
Így még .. n e m .. j á r a t ó d o t t .. l e .. EGY KÖZJOGI MÉLTÓSÁGNAK nem nevezhető akárki sem, mert a legfontosabbat, a.. t i s z t e s s é g é t .. elfecsérelte egy tál lencséért!
cikicakk55
Jaj nekem! Egyetlen mandátum miatt ilyen cécót csinálni! Ti mennyi mandátumot vettetek el a választási törvényetekkel és a kúria szerint is törvénytelen határon túli Magyarok utaztatásával? nem lenne csak 3 % amit kaptatok volna,ha a választások törvényesek.Még a kormányzó párt státuszt sem kaptátok volna meg. Ülhetnétek ti is Lázár mellett sorban a hátulsó székeken, csak nem a parlamentben,hanem a rendőrségen,majd a börtönben.
lusta
Érdekes, mert a Quria megállapította, hogy csaltak a válaszyáson és széttárta a kezét, nem tehetnek semmit. Ennyit a törvényességről.
Qqberci
A rinocéroszbőr cigarettapapír ahhoz képest, ami ennek a s@ggfejnek a pofáján van...
namihami
A Kúria egy mandátumot vett el tőlük. Ők pedig egy ÉLHETŐ országot--tőlünk.
Naaaaa, melyik a fajsúlyosabb???
Jozefina
Ő meg milyen jogon avatkozik bele egy állítólag független igazságszolgáltatásba!!! Köcsög!!!???
Eladott Ország
Te te pofázol szarházi csaló, bűnöző csúti kancigány. Hogy nem rohad le a bőr a pofádról.
Úgy végzed mint a kárpátok géniusza, csak sokat jártasd a pofád fölöslegesen! Régen a börtönben kéne rohadnod, ganajláda!
nevemnick
Most még csak egyet vettek el, de közeleg az az idő, hogy az összeset elveszítitek.
Magyar Köztársaságot!
Peller Anikó
Az összes határon túlit el kellett volna venni. Milyen jogon avatkoznak be idegen országbeli polgárok -akik sosem jártak magyarországon- a Magyarországi választásokba?

Az ukránok is akkor jártak itt először amikor a választásra buszoztattátok őket átok.
kissé felnőttem
és ti honnan veszitek a bátorságot a KURIA döntésének birálatához vagy már semmi és senki nem szent? na menjünk Londonba ? minél előbb nektek ez lenne jó.?
papa.49
Csutigeci te meg egy hazug szarjankó vagy !!!
simmering73
A kerek szoba melyik sarkába szarjak. Az, hogy ti elcsaltátok az egészet, az rendben van, igaz?
bencemacska
@wagabund: ma, 15:13
Ez már csak a magyarázkodás. Darák Péter és a Kúria már sokkal korábban megkapta a selyemzsinórt!
Azért mert a törvény szerinti ítéletet hozni! Az Alkotmánybíróság nincs veszélyeztetve, hála az LMP-nek, ők lojálisak!
advocat
Honnan veszi a bátorságot - egy állítólag jogot végzett - miniszterelnök, hogy a tőle független (haha!) hatalmi ágat, a bíróságot bírálja!

Ezt még az Amerikai Egyesült Államok elnöke sem engedi meg magának!

Fiatalok! Aki teheti húzzon el innen!
Pálinkafőző Rézüst
Barom e ez??? Költői kérdés, választ nem vár...
RonaGyuri
Egy felettébb jogos kérdés

egy egyébként bugyuta, minden jogalapot nélkülöző hiszti kapcsán

Persze mindenki tudja, hogy az egész balhé csak eszköz. Eszköz arra, hogy hangulatot keltsen „Egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, … a testület intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához” a maradék bírói függetlenség bedarálása érdekében.
A „Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria több mint négyezer határon túli szavazatot érvénytelenített, mert nem az erre rendszeresített borítékban adták postára, illetve mert sérült volt a boríték.”
Nos tegyünk úgy mintha érdemi felvetés lenne.
Egyfelől; a levélben szavazás során – jegyezzük meg az eljárást ők definiálták – egy sor un. biztonsági előírás van a szavazás törvényes keretinek biztosítása érdekében. Ennek megsértése alapos jogi indok ezen szavazatok negligálására. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ha valaki egy WC-papírra ráírja, hogy ORBÁN, akkor azt is érvényesnek kell elfogadni.
Másfelől; mint ismert az SzSzB-k több ezer szavazatot érvénytelítettek, annak következtében, hogy egy csomó szavazókörben nem a megfelelő szavazólapokon történt a szavazás.
No, de a lényegre, mármint a jogos kérdés: Honnan tudja, hogy „a Kúria ezzel a döntésével egy mandátumot tőlük vett volna el”.
Már az is kétséges, hogy – lévén a mandátumkiosztás az un. D'Hondt-módszerrel történik a pártlistás mandátumok esetében – ennek lehetett-e valós hatása.
Ennél sokkal fontosabb és ez az igazi kérdés: Honnan tudja, hogy ezek mind rájuk adott szavazatok voltak! =))
bencemacska
@RonaGyuri: ma, 17:44
Ugye te is ismered a Churchill-nak tulajdonított, - de lehet, hogy Goebbelstől származó - mondást:
"Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én magam hamisítottam."
Peller Anikó
@RonaGyuri: nyilván egyetlenegy sem volt köztük ami rájuk szavazott volna. Tehát a 400 000 szavazat mind az ellenzéké volt ergo tőlük vették el. Hümm?
CsipkeRózsa
Orbánék csalásai hány mandátumot vettek el az ellenzéki pártoktól?
Tothemre
Egyáltalán nem értem, hogy miért nem érvénytelen az összes határon túli szavazat!!!?
RonaGyuri
@Peller Anikó: bocs de itt 4 ezer szavazatról szól a fáma! =))
RonaGyuri
@bencemacska: a mondás valóban Churchill-től származik, de nem így szól, hanem: "I only believe in statistics that I doctored myself.". Azaz szó sincs hamisításról!!! =))
Peller Anikó
@RonaGyuri: szerintem meg pont nem. Hanem arról a többszázezer szavazatról amiket nem mertek elvenni. A külföldiek szavaztatása teljesen abszurd, az összeset el kellett volna venni.

Ellentétben a Magyar állampolgárokéval akik éppenséggel külföldön tartózkodnak és őtőlük már abóvó elvették a levélszavazatukat úgy, hogy meg sem adták.
vladimir putin
az átlagos nyomorék fidesz szavazóhoz ez a botrány se jut el,
a kúriát is simán összekeverik a baszással.
RonaGyuri
@Peller Anikó: bocs úgy tűnik félreértettelek!
SystemError
Így kell terelni a valódi csalásról. A forgatókönyv része...
bakegya
Orsos veszített a csalással-Nekem az jut erről a kétharmadáról eszembe...EGY KÉPVISELŐNEK MEG KELL HALNI HOGY...lehet tovább...háborúzni...ha belepusztulsz senkinek sem fogsz hiányozni!!!
Sámannus
Nem szakad rájuk az ég! Rajtuk kívül még valakinek csalni is lehet? Hát hol élt ez eddig?
Ő miért kampányolt a közpénzből? Az miért lehet jogszerű? Ki mondta, hogy a közhivatalok kötelesek a kormánypártot támogatni?
Sámannus
Remélem keddre elbizonytalanodik, és bevonul egy klinikára. Egyre bizonytalanabbá kezd vállni. A haverok má bujkálnak, a fiatalok pedig óvatosabbak, de putyint csak vityka követheti.
Kedden a tömeg elsöpörheti
Desischado
Agyam dobom el, még ő mer vartyogni?! Mekkora ordas csalással nyertek, az nem baj?! Egyébként ez az egész műhiszti, hogy a Kúriát be lehessen darálni! Majd figyeljétek meg, hogy erre megy ki az egész!
Sámannus
@Desischado: Az véletlenül sem tűnik fel neki, hogy más jobban érti a saját szakmáját mint ő!
Ez a pacák má tiszta agyhalott.
papa.49
@Sámannus: Nem most már így született )))))))))))))))
Ha emlékszel rá nehezményezte, hogy nem lehet ő amerikai elnök, ez 5 éves korban még magyarázható, de ő ezt huszonéves korában mondta, na ez az igazi elmebaj !!!
verőce21
Egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba a Kúria, "miután elvett egy mandátumot a kormánypártok választóitól".
Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva nyilvánvaló, a Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához.
szaboria1
Akkor ezek szerint a Pálfi Ilona a kezdetkor rosszul tájékozgatott? Mert Ő mondta akkor érvényes a levél szavazat ha a megküldött válasz borítékban küldik vissza szavazatokat.
RonaGyuri
Csak a rend kedvéért

s képzeld Wazze ha nem jogi – ha nem is oxfordi – diplomája lenne

Népünk szemefénye, a negyedik uralkodására készülő Őfenesége – ha lehet hinni kopp-mesterének a derék Havasi Bertikének – sk. „Az Alkotmánybíróság végzését áttanulmányozva ” emelkedett szólásra.
Nos a dolog ott kezdődik, hogy nincs nahy szükség tanulmányozásra, mert az AB vonatkozó végzése: IV/758/2018. címe már árulkodó „AB VÉGZÉS ALKOTMÁNYJOGI PANASZ VISSZAUTASÍTÁSÁRÓL”!
Igen elutasításról, mármint arról hogy a derék talárosék visszautasították a „A Kúria Kvk.III.37.503/2018/6. számú végzése elleni alkotmányjogi panasz”-t.
Arról nem is beszélve, hogy az elutasítás mellé – igaz külön megjegyzésben – Sztyopa kiemelten rögzítette, hogy „az NVI által rendszeresített válaszboríték használata a levélszavazat eljuttatásának, s ezáltal a szavazat érvényességének tételes jogilag szabályozott feltétele”.
Tessenek mondani mit tanulmányozott ez szerencsétlen retardált barom???
justhpeter
A nemzeti-keresztény aljasságnak nincs határa...
Dr plágium
A kúria egyszerűen feltárta a csalást...nem is értem hogy volt merszük :)
tulipan
Már meg baj, ha egy intézmény véletlenül teszi a dolgát, amire létrehozták???
karma1
@Sámannus: A Profeta szoljon Beloled...:o)))
Dr plágium
@tulipan: Amennyiben ellentétes a fidesz érdekeivel bűncselekmény. Hamarosan fejek hullanak.
Peller Anikó
@RonaGyuri: Gyuri, arról mit tudsz, hogy a választóköri jegyzőkönyvek megvannak másik (másod) példányban a választókörökben?

És ha igen, akkor összehasonlítja e valaki ezeket a hivatalosan közzétett (esetleg manipulált) adatokkal?

Ha nem, miért nem?
RonaGyuri
@Peller Anikó: ha nem is a szavazókörökben, de a választási irodákban megvannak az eredeti jegyzőkönyvek amiket a jegyzőkönyvvezető és az elnök (s az őket esetleg elkísérő tagok) összevethették a rögzített adatokkal, sőt a pártok delegáltjai megkapták a jegyzőkönyvek hiteles másolatban még a szavazókörökben!
verőce21
Kínai filozófusok elmélkedéseiből olvasgattam. Nem hittek semmiféle metafizikában. Tanácsos itt a földön mérsékelten élni, ez minden amit mondanak.

De többen ajánlják Machiavelli módszerét, idejében meg kell ölni mindenkit, aki gyanús, hogy másképpen gondolkodik, mint a közrend előírja.
papa.49
Csuti aki azzal ment be a szavazókörbe, hogy ,,neki a hoppál péterre kell szavaznia,, AZ NEM VOLT CSALÁS ???
kiscsillag66
Szegény ember! Bár tudná, mit beszél!
tulipan
@papa.49: Aligha! Ez a kicsavart narancs agyú csotrgány, csakis magára szavazna!!!
nusika
...én szerintem, egy színjátszás, hogy legyen nekik is kifogásuk a választással szemben. Ha akarták volna, még az elején megtették volna, nem amikor már nem lehet.
csak úgy....
@verőce21: "De többen ajánlják Machiavelli módszerét, idejében meg kell ölni mindenkit, aki gyanús, hogy másképpen gondolkodik, mint a közrend előírja. " Ez megoldás vagy csak egy lehetséges megoldás ? Azzal tisztában vagyok,hogy müködik ...
A diktátorok gyilkolanak míg meg nem buknak és az után kezdödik minden elölröl... a volt ellenségböl a következö hazafias pöcs hösöket farag...
A múlt a történelem hamisítható ,gondolom nem eredetiben olvastad a kínai filozófusokat sem.
Macskaszem
Az összes választási csalás, már ami egyáltalán kiderült, "véletlenül" pont az ellenzék rovására történt, és most valamelyik csicska talált valamit, amivel ezt ellensúlyozni gondolják, de ez is hazugság, amolyan álcsalás álkeresztény módra.
verőce21
@csak úgy...: (15:05) Csak a jövő biztos, a múlt folyton változik! :)
Eladott Ország
kanadaihirlap.com/2018/05/07/allitsuk-meg-a-kuriat/
Állítsuk meg a Kúriát! Persze Orbán Viktornak ugyanúgy lehet véleménye a Kúria működéséről, mint bármelyik magyar állampolgárnak. De, ugyanúgy, mint a többi állampolgár, a véleményét ő sem mondhatja el a Kossuth rádióban. Magyarul ezt úgy mondják, hogy az állam nem avatkozhat be a tőle független testületek működésébe, döntéseiket, tevékenységüket nem minősíthetik. Otthon, a vasárnapi ebéd mellett persze mondhatja Orbán Viktor a feleségének, hogy menjen az anyjába a Kúria, mire Anikó válaszolhatja azt, hogy már megint mennyire igazad van Viktor, ezek tényleg nem nőttek fel a feladatukhoz. De Orbán Viktor nem egy átlagos vasárnapi ebédelő, és a Kossuth Rádió sem a Seggem és Vidéke tájrádió, ahol bármi elhangozhat, mert a tulajdonos felel az ott elhangzottakért, hanem a magyar adófizetők pénzéből – több mint 80 milliárd forintunkba kerül nekünk ez a kis játék – fenntartott közmédia része. Egy demokratikus országban a miniszterelnök nem nyilváníthat véleményt olyan dolgokról, amelyekhez miniszterelnökként semmi köze.
evacica
Orbán csak egy igazságot ismer a sajátját! Nem bírja elviselni, ha nem neki van igaza!Viktor! bizony bizony ez a választás nem korrekt és nem igazságos, nem egyenlő eséllyel indultak a pártok, no meg a fidesz a kormány pénzén ami a mi adófizetők adóforintjai, ebből kampányolt, meg hazudott!A határon túliakat szintén a mi pénzünkön kilóra megvette a szavazataikért!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.