Az Emberi Erőforrások Minisztériumának családügyekért felelős államtitkársága szerint az új kormány ott fog állni az anyák mellett a gyerekvállalástól egészen a nyugdíjas korig.

A megalakuló új kormány egyik legfontosabb célja, hogy az eddigieknél is erősebben segítse az édesanyákat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkársága Anyák napja alkalmából küldött vasárnapi közleményében az MTI-vel.

EMMI: a kormány ott fog állni a leendő édesanyák mellett, mikor gyerekvállalásra készülnek

Fotó: pixabay.com CCO

Azt írták, szeretnék az eddigieknél is erősebben kifejezni megbecsülésüket és támogatásukat az édesanyák felé. Hozzátették: ott állnak az édesanyák és a leendő édesanyák mellett minden élethelyzetben: amikor gyermekvállalásra készülnek, amikor várandósak, amikor megszületik az első, a második, vagy a harmadik gyermekük.

Amikor úgy döntenek, hogy szeretnének otthon maradni a gyermekkel, amikor a gyermeknevelés mellett tanulni vagy dolgozni akarnak, amikor otthonteremtésbe kezdenek, amikor bölcsődébe, óvodába, iskolába járatják a gyermeküket, vagy amikor hosszú évtizedek munkája és a gyermeknevelés után úgy döntenek, hogy szeretnének nyugdíjba menni és már az unokákkal lenni.

Felidézték, a nemzeti kormány ezért vezette be a családi adórendszert, a családi adókedvezményt, a gyed-extrát, és adta vissza a hároméves gyest az édesanyáknak.

A családtámogatások 2010 óta folyamatosan bővülnek: 2016 és 2019 között megduplázzák a kétgyermekesek családi adókedvezményét, már félmillió gyermeknek biztosítanak ingyen étkezést és több mint egymillió gyermeknek ingyen tankönyvet – írták.

Közölték, minden eddiginél több pénzzel támogatják a családok otthonteremtését és a több gyermeket vállaló családokat segítik az adósságcsökkentésben: a jelzáloghitel-tartozásból és a diákhitel-tartozásból is jelentős összegeket engednek el számukra.

A minimálbér emelésével együtt a gyed, valamint a diplomás gyed összegét is növelték, valamint a csecsemőgondozási és gyermekgondozási díj összege is jelentősen emelkedett az elmúlt években. Januártól a külföldön tartózkodó vagy ott élő magyar édesanyák is kapnak a gyermek születése után egyszeri anyasági támogatást és az egész Kárpát-medencére kiterjesztették a babakötvényt is.

A megalakuló új kormány folytatja a gyermekes családokért tett intézkedéseket, olyan családbarát országgá szeretnék tenni Magyarországot, ahol az édesanyák és a gyermekes családok minden lehetséges támogatást megkapnak – olvasható a tárca közleményében.

(MTI)

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
csak nehogy megvédjék szegényeket, mert azt ártunk és qurmányunk esetében sajnos jól ismerjük! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
görbetükör
Akiknek az adójából támogatják, azok mit kapnak?
RonaGyuri
csak nehogy megvédjék szegényeket, mert azt ártunk és qurmányunk esetében sajnos jól ismerjük! =))
papa.49
Ismerjük ezt a ,,mellette állást,, semmi nem lesz belőle, csak valakiknek telik a zsebe !!!
csipetke
Eddig hol volt a kormány,amikor a fiataljaink elkezdtek kifelé vándorolni?A gyerekek is külföldön születnek nagyrészt,és ahogy hallom,nem is akarnak visszajönni.Már az átkosban is folyton azt hallottuk,hogy na még tíz év,és utolérjük a nyugatot.Ennek már 40-50 éve,és még mindíg ugyanazt várjuk.Egy dologban utolértük:-sehol ennyi teljesen felesleges,és kihasználatlan stadion nincs,mint itt.Minden másban a bányászbéka segge alatt ásunk...
png
nyugatifeny.hu/2018/05/01/ma-kezdodnek-a-kilakoltatasok-tobb-ezer-csaladot-raknak-ki-az-utcara

!!! 35-38 ezer család !!!

!!! "A legrosszabbul a kilakoltatott családok gyerekei járnak." !!!

"Ellenzéki politikusok két hónappal ezelőtt törvényben tiltották volna meg, hogy gyermekes családokat utcára lehessen tenni. Elhelyezésük önkormányzati feladat lett volna.
!!! Az indítványról azonban a fideszesek tárgyalni sem voltak hajlandók a parlamentben." !!!
papa.49
@lópicigáspár: Vagy vállalják a ,,nehéz fizikai munkát,, is ???
lópicigáspár
@papa.49: Azt inkább a jó édesanyjukkal!
papa.49
@lópicigáspár: Egyetértek miattam akárhányszor is lehet a ,,mamával,, )))))))))))))
dr. prédikátor
@lópicigáspár: @papa.49: ne mongyatok mán illent! Még hogy a fityfasz fajtát szaporítani??? na neeeeeeeee!!!
papa.49
@dr. prédikátor: Nem fenyeget ilyen veszély mert a ,,mamák,, már kinőttek abból a korból )))))))))
magyarbakancs
Vér zivataros időkben is több gyerek született mint manapság.
Túl modern világban mindent kiszámítunk,megtervezünk.
Aztán a sok megtervezésközben el megy az idő ,és nem lesz gyermek vállalásra lehetőség ,energia.
Mert az egyéni boldogulás,siker előbbre helyeződik mindennél.
tudode
Ne álljanak, hanem volt, lett volna lehetőségük ... t e n n i .. is az "un. leendő Édesanyákért.
.
Nevezetesen a GAZDI a HOZZÁ HŰ polgármestereket .. S T A D I O N É P Í T É S S E L .. jutalma eszementen, amelyek FENNTARTÁSÁVAL is hátráltatják a megszületendő bébik esélyét!
.
Számoljunk:
.
Tegnap adtak át .a többiekhez. K É T .. S T A D I O N T, .. cca 24 milliárdba kerülően!!
Stadionépítésre .. a hírek szerint .. HÁROMSZÁZ MILLIÁRDOT áldoztunk a megszületendő bébik kárára.
.
A 80 ócsai lakótelep TÚLÁRAZOTTAN 2,4 milliárdba került!
.
Szólamokkal TELE A PINCE, a PADLÁS akkor, amikor CSALÁDOKAT lök ki a REZSIM az utcára, mert .. SZOC. LAKÁSÉPÍTÉS HELYETT .. államérdek a STADIONERDŐ építése!
.
Nem veszi/k észre, hogy HÁROM GENERÁCIÓ kényszerül egy hajlékban lakni, és MINDENNAPOS az akár egymás gyIlkolásával történő .. C S A L Á D I ..T R A G É D I A, annak tükrében, hogy .. N A P O N T A .. a kilátástalanság, bizonytalanság miatt .. H A T .. életerős állampolgár vet véget az életének!
.
Díszpintyek alkotják a .. k o r m á n y t, akik megalkuvásból, félelemből ELNÉZIK a félresikerült focista ÁMOKFUTÁSÁT!
.

.
bencemacska
Ott fog állni a qurmány, hogy mindentől - még a levegőtől is - elzárja őket!!!-:(((
Zeta
Lehet nem csak oda kellene állni. Az eddigi intézkedések sem hozták meg a várva várt "robbanást"! A kereszténydemokrácia mostantól való bevezetése pedig mevint csak erőszakos beavatkozást fog szülni. Ratkó korszak a láthatáron?
lampa laz
Amilyen idióták még képesek lesznek "dojcstomis nemzeti csődöröket tenyészteni" , már látom is ahogy a nemzetmilliárdos gázszerelője pályázatok tucatját nyeri erre a célra.
dr. prédikátor
@lópicigáspár: Erről beszélek, ezek erre is képesek lennének!!!
papa.49
@dr. prédikátor: Akkor szigorúan csak ,,esőkabátban,, )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
kiscsillag66
Az édesanyák már nagyon várják, hogy a tervezéstől a nyugdíjas korukig ott álljon az EMMI (úristen, mennyi ideig akarnak itt maradni???).
Yeromos
Szélmalom harc, addig amíg százezres nagyságrendben hagyják el a fiatalok az országot addig itt nem lesz népesség növekedés.
mackoka46
Ott lesz a kormány és adóért tartja a markát, amiből kedvezményt ad.
Macskaszem
Már tényleg csak az hiányzik a leendő édesanyáknak, hogy még nyugdíjas korukban is a kibaszott fidesz uralkodjon. Ilyen kilátásoktól még az is hanyatt-homlok menekül innen, akinek eddig eszébe sem jutott.
csak úgy....
"A megalakuló új kormány egyik legfontosabb célja, hogy az eddigieknél is erősebben segítse az édesanyákat" Na neee !? Még az eddigieknél is jobban és egészen nyugdijig? Akkor miért teszik utcára azokat az anyákat ,akik képtelenek a számláikat fizetni és inkább etetik a jövö nemzedékét? Egyszer álruhában elvegyülhetnétek pár hónapra a nép között,hogy tapasztaljátok a szomorú valóságot!
papa.49
Hazug, szemét, aljas fütyiszes banda, meg a vezérük, azt pofáztad már 8 éve, hogy ti megbecsülitek azokat az anyákat akik 3 vagy több gyermeket szültek !!!
Nos a nejem 4. szült mind itthon dolgozik, nem ingyenélő egyik sem, a nejem ledolgozott 24 évet, és kap 48 ezer forint nyugdíjat, hogy a pálinka gyulladjon meg benned te szaralak, ez a MEGBECSÜLÉS, rohadjatok meg mikor a legjobban megy a sorotok !!!
Jozefina
Te jó ég. Mi az, hogy ott lesz mellettük!!! Talány kényszer megtermékenyítésre készülnek???
kisrigó
Nem ilyen meg olyan kedvezmény kellene, ami általában jól hangzik, de valahogy a végén alig lesz belöle érdemleges összeg, hanem munkahely, olyan bérek, hogy az emberek meg tudjanak élni, stadionok helyett lakások, hogy legyen hova gyereket szülni. Nem uzsora kamatra adott hitel, amiből jó sokat el lehet matolcsizni, hanem hosszú távon biztonságos munka lehetőség! Egyébként se fenyegetőzzetek, hogy végleg a nyakunkon szeretnétek élősködni!!
Fradigege
Javasolnám mészáros és viktorka vagyonának szétosztását a leendő édesanyák között! A krv anyátokat! Baromira elöntötte a szar az agyamat!
csak úgy....
Elképzelhetö,hogy a Fidesz-KDMP kormány csak annyit tud egy csecsemöröl,hogy az alul büdös fölül hangos? A keresztes lovagok is csak dugni mentek haza és most megint ez a harc+háború :( ...Brüsszel ellen,soros gyurkáról nem is beszélve... Lessz e ideje a magyarnak gyerököt csinálni a harcok között ? ;) Napi 10-12 órát harcol a melóban,fizeti az adót böcsületesen és ha bótba megy,...ott is adózik és ha kihágást követ el mert sietett vagy nem ott és úgy parkolt mint azt a törvény elöírja, közben a nagy manitu stadionokat építtet a szar magyar focinak , mert meggyözödése,hogy...,fogalmam sincs mi a meggyözödése...,most éppen keresztény demokrata szeretne lenni!
justhpeter
@csak úgy...: Igenis, Orbán már készen van. Sem nem keresztény, sem nem demokrata.
vitamin51
Ó hogyne, ezek még a gyermek "létrehozásánál" is képesek lennének ott állni, biztos ami zicher, nehogy csaljanak a leendő szülők :-(
menekült
Ha bármelyikük is oda merne állni mellém, úgy rúgom ...kön, hogy onnantól szoknyában fog egy oktávval magasabban konzultálni velem.
babp1982
Na ne bassz gyertyát fognak tartani?-:))))
nezelodo
@babp1982: Nem gyetyatartás lesz, a Nemzet Bikucija szemályesen jár el minden gyerek elkészülténél. Remélem a zacskót visszahúzzák a fejére, amit az óvatos zsaruktól kapott, nehogy felismerjék a kupiból kimentve, mert ha meglátja az anya, vagy a gyerek, "Dicsi" nevű fejlődési rendellenesség alakulhat ki.
advocat
Kedves Kormány!
Ne támogass! Adj akkora bért, hogy ami kell meg tudjam venni. Nem kell dotáció, meg adókedvezmény. Legyen csak 10 és 20 %-os az áfa, mint általában. Ne adj ingyen ételt. Mindenki főzze meg. A házi koszt mindenkinek jobban ízlik. (Általában.) Legyen csak fele akkora a családi pótlék, mint sógoréknál! Ezzel együtt lassan több "magyar" születik külföldön. Miért is?
menekült
@advocat: És legyen a fiataloknak megfizethető bérlakás! Ne a fideszes önkormányzati haverok kapják meg fillérekért, akik saját házat is vehetnének a megnemérdemelt pénzükből!
cikicakk55
Orbán szép lassan oda vezeti az országot,ahonnan minden áron menekülni akartak 1989-ben. Még is azt mondom,hogy csak annyira támogassák az anyákat és a fiatal párokat,mint Kádár idejében tették. Először is a fiatal házasok,ha alá írták,hogy vállalnak gyereket,kaptak lakást.legtöbben 2 éven belül. 3 gyereknek írtak alá,de akkor sem rakták ki őket,ha nem született csak kettő,vagy csak egy. Tehát voltak szociális bérlakások,aminek a havi díja jóval kevesebb volt mint az albérleteké,ráadásul ha rendesen fizették a lakbért és a rezsit nem kellett félni,hogy kirakják őket,mint ahogy az albérleteknél bár mikor megtehetik a főbérlők. A gyerekruhákon állami dotáció volt. Az anyukák,ha a gyerekük beteg lett,nyugodtan elmehettek táppénzre,nem kellett félni,hogy elveszik a munkahelyét. Sok anya 9 évig folyamatosan volt gyesen és utáni is meg volt a munkahelye. A tankönyvek megfizethetőek voltak. A tanszereken szintén állami dotáció volt. Ennyit kéne most is tenniük csak.Lakást adni a fiataloknak,biztosítani az anyáknak a munkahelyet. Nem lett akkoriban senki sem milliomos,de a gyerekeink biztonságban nőttek fel. Most ilyen labilis anyagi körülmények közt,ki az a hülye anya,aki egy gyereknél többet mer vállalni.Sokan még az egyet sem vállalják be,mert mire és hova? Albérletbe közmunka bérből? Az én férjemnek elég volt egy munkahelyen dolgozni és nekem is elég volt egy munkahely. A fiam 41 éves 2 gyerek apja és 3 munkahelye van.A gyerekeit csak hétvégente látja,mert nem kapott Szegeden munkát.vagy túl-képzettségre hivatkoztak,vagy nem volt ahhoz a munkához képesítése amit a főiskolán tanult. Így sem milliomosok,mert épp csak futja a lakástörlesztésre,pedig forintban vették fel és a 2 gyerek taníttatására. Semmi luxus nincs az életükben,talán az,hogy nyáron eltudnak menni egy főiskolás társukhoz nyaralni a Mátrába,. Szállásért nem kell fizetniük és még az étel is olcsóbb. így. Tudom,sokan vannak akiknek még ennyi sincs,pedig dolgoznának ha tudnának. Épp ezért nincs elég gyerek és nem is...
lópicigáspár
@babp1982: Te is csak a hozzászólások végét szoktad olvasni!? :)))))))))))
Kutyaur30
@cikicakk55: Így volt, ezért volt élhető a Kádár-kor, amit én nem éreztem diktatúrának, ellenben a mai Orbán-kor "szabadságával"!
babp1982
@lópicigáspár: Nem én a címre reagáltam aztán olvastam tovább-:)))
Commenter
@menekült: nemcsak hogy házat(házakat vesznek a meg nem érdemelt pénzükből de még a házukig vezető utcát is abból aszfaltozzák, az adófizetők pénzén mert ez nekik jár és 48.000 ből amúgy is jól kijön a közmunkás (szerintük).
Desischado
@cikicakk55: Mindent leírtál. Én azt sem tudom, hogy röhögjek kínomban, vagy dühöngjek. A jó cur..va édesanyjukat, már elnézést! A minimál, közmunka bérre szüljenek?! A családi pótlékkal mi van?! 10 éve nem emelték! Ahogy a minimálnyugdíjat sem. Mondjuk az ápolásin lévőket is sz@rnak nézik. Mire szüljön ma egy nő?! A létbizonytalanságra?! A gyereknek enni kell, ruházni, taníttatni, és még mennyi minden kel: Nincs normális jövőkép, és mi van a családosokkal, akiket kilakoltatnak?! Erre szülessenek gyerekek?! És mi a fene, hogy a nyugdíjig "segítenek"?! Tán addig itt akarnak ülni a nyakunkon?! Attól mentsenek meg az égiek! A fene azt a rohadt, hazug pofátokat! Elnézést, de nagyon kiborultam!
cikicakk55
@Kutyaur30: Hidd el én sem értettem az egész rendszerváltást. Nem éreztem elnyomva magam. Nem éreztem a diktatúrát. A kisdobos,úttörő és KISZ dolgokat kifejezetten szerettem. Úgy is mint gyerek és fiatal és úgy is mint anya. Felnőttek vigyáztak ránk,majd rájuk. A gyerekek kifejezetten szerették. Két hetente voltak minden korosztálynak játékos sportvetélkedők. Mi KISZesek sok társadalmi munkát csináltunk,ami számunkra nem teher,hanem jó kis közös hülyéskedés volt. Még a fiatal orvosok lapátot,csákányt,kapát festékes vödröt ragadtak. Nem az utcákon lézengtünk céltalanul. Árkokat takarítottunk,játszótereken festettük át a játékokat,az ügyesebbek meg is javították a törött padokat,hintákat. Az erdőket takarítottuk az illegálisan szétszórt szeméttől. Nem éreztünk diktatúrát,zsarnokságot. Nem láttuk,hogy Kádár,Losonci, vagy bár melyik is luxus dolgokkal vették volna köebe magukat. Most viszont rettegünk a holnaptól és nem a migránsok miatt. Van nekünk is majd 1 millió. A Fidesz diktátortól félünk. Jogunk már nincs csak kötelességünk. Sok anya sírja át az éjszakákat,mert tudja,hogy éhesen feküdtek le a gyerekei,de ha ételt vesz akkor nem tudja a rezsit kifizetni és az utcára kerülnek. Elborzaszt,hogy a Mészáros félék csak egy napi fizetésüket oda adnák a szegényeknek élelemre,mennyi gyerek feküdhetne le jól lakottan. Akik 89 után születtek a hazugságokat olvasták a Kádári időkről. Pedig ők tényleg a népért dolgoztak és nem 100 x vagy 1000 x kerestek többet mint a dolgozó emberek
Commenter
@Desischado: nem neked kellene elnézést kérni, nekik kellene nem hogy elnézést kérni hanem eltakarodni.
dr frédikántor
A nőgyógyászhoz hasi fájdalmakkal érkezik a szőke nő.
- Kisasszony, Ön aktív szexuális életet él?
- Nem, doktor úr, én mindig csak hanyatt fekszem az ágyon - feleli a lány.
A vizsgálat aztán kideríti, hogy a lány terhes.
- Hölgyem, ön kismama lett. Tudja ki az apa? - kérdi a doki.
- Nem. Ki az?
rosalinda57
@cikicakk55: ÉRDEKES. SZINTE SZÓRÓL SZÓRA LEÍRHATNÁM AZT, AMIT TE. ÉN UGYANEZT AZ ÉLMÉNYEKET ÉLTEM ÁT ÉS A MA ELBORZASZT. SAJNOS A NŐKET NEMCSAK A VÁRANDÓSÁG IDEJÉN KELLENE TISZTELNI, HANEM VALÓDI SEGÍTSÉGET KELLENE NYÚJTANI FELÉJÜK. ÉN IS 4 GYERMEKET SZÜLTEM,, DE AMIKOR LEROKKANTAM 31 ÉV JOGVISZONY UTÁN, AKKOR A ROKKANT NYUGDÍJAMAT ELVETTÉK, MAJD AMIKOR ELŐREHOZOTT NYUGDÍJBA AKARTAM MENNI A 42 ÉVEM UTÁN, AKKOR SIKERÜLT NEKIK "NEM KÖZÉPISKOLÁS FOKON" BELERADÍROZNI A SZOLGÁLATI IDŐMBE ÉS CSAK 63,5 ÉVESEN MENTEM EL, DE KÖZBEN MIATTUK A LAKÁSOMAT IS ELVESZTVE ( 18 HÓNAPON ÁT ELLÁTATLAN VOLTAM ! ) - NEM ÁRTOTT VOLNA, HA A MAGUKBA NÉZNEK ÉS ÉSZREVESZIK, HOGY EGY 4 GYEREKES ANYÁT FOSZTOTTAK KI !!!
rosalinda57
AZ ÍGÉRETÜK PEDIG EDDIG SEM ÉRT SEMMIT.
cikicakk55
@rosalinda57: Ezek a büdös életbe nem fognak magukba nézni. Majd ha megbuknak,mert megfognak Bukni az biztos,kérdés csak az mikor,akkor verik majd a nyálukat,hogy az nem is úgy volt,mert a Gyurcsány,meg az MSZP, meg az MDF meg mindenki hibás volt,Ők igen is építették az országot,csak a népnek soha semmi sem jó. Azt meg el kell,hogy fogadják,hogy akár mit ígérgetnek az anyák ígéretre,főleg a Fidesz által tett ígéretre nem fognak gyereket szülni,legalább is nem Magyarországon. Az én 41 éves fiam is azt mondja,ha 2005-ben mikor megnősült,tudta volna mi vár az országra, akkor nem született volna meg 2007-ben az első gyerek,legalább is nem Magyarországon. Már nagyon bánják,hogy akkor mikor még nem volt két gyerek a nyakukban és a lakástörlesztés,nem léptek le,hisz mind ketten diplomások, mind kettőjüknek középfokú nyelvvizsgája van. Most az öccsét agitálja,hogy itthon ne maradjon! Meg se forduljon a fejében a nősülés,de ha nősül is gyereket itt semmi szín alatt ne vállaljanak. Teljesen igaza van.Az én szívem megszakadna,ha mind a két gyerekem külföldön élne,de igazat adnék nekik,hisz a gyerekükért teszik amit tesznek. Ebben az országban még akkor is legalább 10 év kell ahhoz,hogy emberi élet alakuljon ki,ha a Fidesz,most azonnal elbukna. Úgy ki van rabolva az ország,úgy elvagyunk adósodva,hogy semmi béremelés és szociális javulást nem várhatunk,mert nincs miből. A sok drága stadion is ott fog elrohadni,mert nem lesz néző.
Commenter
@menekült: Nem kell rugdosni. Ne mocskold be magad azzal hogy akár cipővel is hozzáérsz Elég egy kővel fejbe verni(egy "darabka +szfinx mondjuk) de megteszi a tákolmányuk vaskos kötete is, legalább így némi haszna is lesz ennek a hulladék papírnak való díszfirkálmányban. A többi példányt begyűjteni és télen a szegények fűthetnek vele tök ingyen! :)))
www.youtube.com/watch?v=kdYcQ_k0zyE
rosalinda57
@cikicakk55: ÚGY VAN MINDEN, AHOGY LEÍRTAD. AZ ÉN MOST 41. ÉVES FIAM VISSZAJÖTT KÜLFÖLDRŐL ,PEDIG AZ ÉPÍTŐIPARBAN NAGYON JÓL KERESETT. HÁL'ISTENNEK, MOST MÁR ITTHON IS, DE NEM NŐSÜLT MEG, GYEREKE SINCS-AZAZ NINCS UNOKÁM AZ Ő RÉSZÉRŐL. AZ ÖCCSE AUTÓTECHNIKUS, MUNKAHELYE MELLETT MÉG VÁLLALKOZÁSA IS VAN, Ő NŐS, 2 GYERMEKE VAN, DE AZ UNOKÁIMAT NEM LÁTHATOM , PEDIG A KISLÁNY MÁR 10 ÉVES, A KISFIÚ IS 7, , MERT HAJNALTÓL KÉSŐ ESTIG DOLGOZNAK , HOGY VALAMILYEN SZINTEN MEGÉLJENEK. ÉN SEGÍTETTEM NEKIK A LAKÁSVÉTELBEN, DE A ROKKANT NYUGDÍJAM ELVÉTELÉVEL A LAKÁST IS KIHÚZTA ALÓLAM EZ A KORMÁNY. A HARMADIK FIAM 29 ÉVES - BÁR ÉN ALBÉRLETBEN ÉLEK ÉS A MUNKÁJA MELLETT ÉN TÁMOGATOM ŐT , HA TUDOM A NYUGDÍJAMBÓL, Ő SEM NŐS, ÉS GYERMEKE SINCS MÉG. KÉRDÉS :LESZ-E ? NEM BIZTOS, MERT TANÚJA VOLT ANNAK, HOGY VELEM MIT TETT EZ A KORMÁNY.
Kookas
@advocat: a leírtadból egy igaz a kormány nem ad "ingyen ételt"sőt még tiltja is a nép konyhákat.
emerencia
@cikicakk55: @rosalinda57: Mindkettőtöknek igaza van de azért én árnyalnám azt az idilli pártállami képet. Nem mindenkinek volt ilyen szép az élete Kádár alatt.

Kezdődött azzal, hogy a hatvanas években a Kisvárda-Nyíregyháza között közlekedő vonat ablakán kinézve kisiskolásként rendszeresen bámultam a hivatalosan nem létező nyomorúságot. Kilenc évesen Budapesten a gyorsbüfében egy rongyos néni elkérte a félig megevett ételemet és behabzsolta. A házakon lövésnyomokat láttam, és lekoszlottságot. Örökre beégett az emlékezetembe a vadiúj Erzsébet-híddal együtt. Később nagyon sokszor engedtem be a kisvárdai szolgálati lakásunkba gyerekeket akik ott láttak először élőben fürdőszobát pedig a szüleik keményen dolgoztak. A hetvenes években javult a helyzet de már akkor is nagyon sok ember csak álmodhatott szociális bérlakásról mert nem járt nekik! Mifelénk Szabolcsban a mezőgazdaságban egyre jobban lehetett keresni de a fizetési igazolásaikon nagyon pici bér szerepelt. A megyeszékhelyen édesapám szakmájából adódóan valamivel jobban keresett de az abból kuporgatott "vagyon" meg sem közelítette a mezőgazdaságban dolgozókét. (A szüleimnek egy panellakás beugrójára és szerény bebútorozására futotta belőle '74-ben hitellel.) Mivel viszont legális volt a szüleim bére, hivatalosan gazdagnak számítottunk az akkor már módos falusiak és pl. az un. jólmenő kisiparosok pedig szegénynek. Ez volt a Kádárrendszer egyik súlyos anomáliája.

Orbán ezt ismétli, sokkal durvábban! Vagyis, hogy a propaganda nyomja ezerrel, hogy jól élünk miközben nagyon sokan kínlódnak az élettel gyerekkel, gyerek nélkül egyaránt. A normális főállásból még túlórákkal együtt is nagyon sokan kerestünk keveset. Ez a hagyomány a mai napig él, de a mai ifjúság legalább nincs bezárva, el tud menni dolgozni a jóléti országokba. Emlékszem, a tesóm már dolgozott a hetvenes években és a csoportvezetői technikusi fizetéséből összespórolt motorjával nem tudott rendszeresen munkába járni mert nem volt pénze üzemanyagra...
emerencia
@emerencia: 08:11 folyt.: A hetvenes évek végén léptem munkába és csak azt hallottam otthon is és a munkahelyemen is, hogy mi nem jár nekem. Igaz, rengeteg munkaidő utáni elfoglaltságról gondoskodtak az elvtársak, ami eleinte nagyon jó volt, később már nagyon terhes, fárasztó lett. Emlékszem, sokszor arról álmodoztam, hogy lefekszem és csak alszom, alszom, és alszom... (Nagyon ritkán tehettem meg.) De az igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon nagy akaraterővel érdemes volt spórolni és gürizni mert abból, ha jóval később is de össze lehetett kuporgatni egy szerény, de stabil egzisztenciát. Valami kicsiny alapot az élethez. Ezt rombolták le a rendszerváltáskor. (Zárt munkaerőpiaci munkanélküliség+kamatadó.) Az életünk szerény alapjára támadtak és támadnak klf. rendű és rangú potentátok immár majd három évtizede és most attól félek, hogy öreg koromra el fogom veszíteni azt a csatát amit az emberhez méltó életért vívtam... Ha egyedül lennék akkor szégyellném magam de azt látom, hogy rajtam kívül tömegével vannak akik hasonlóan vagy még rosszabbul jártak. Szerintem ez egyáltalán nemcsak gyerekvállalási probléma mert a belmagyar társadalom legszélesebb rétegét érinti minden korosztályból. Ha ez így megy tovább, nem lesz jó vége. A sok-sok igazságtalanságot, az egyre nagyobb indokolatlan különbségeket és szándékosan keltett gyűlölködést az emberek között nem lehet agitációs propaganda munkával sokáig elfedni. Előbb- utóbb orbán kedvezményezettjei is kiesnek a pixisből és akkor meg kell élniük abban a magyar valóságban melyet ők maguk teremtettek. Nem fogják kibírni...
Commenter
@emerencia: nem mai a hozzászólásod, de fején találtad mint mindig most is a szöget. Mivel én is kapok tőled lájkot (nem is keveset, köszönöm!) megkérdezhetem hogy honnan a neved? Amikor először megláttam rögtön Szabó Magda az Ajtó c. filmje jutott az eszembe és a Hele Mirren által zseniálisan alakított Emerenc. Nem értem Szabó István hogy adhatta a full-fideszes Eperjesnek egy olyan nagy koponya és irodalmár szerepét mint amilyen Szobotka Tibor volt?
emerencia
@Commenter: Köszönöm kedves szavaidat. Pár évvel ezelőtt véletlenül keveredtem a Propira és boldogan láttam a a hozzászólásokból, hogy itt nagyon sok a hozzám hasonló gondolkodású ember. Ekkor beugrott, hogy valaha már regisztráltam ide valami ritka néven. Kiderült, hogy még mindig működik a regisztrációm, de hogy miért adtam anno magamnak az Emerencia nevet arra már nem emlékszem, hiába töröm a fejem...
Commenter
@emerencia: :) köszönöm én is a kedves válaszodat. Én kommenterként akartam regisztrálni, de azt már lefoglalta valaki így lettem Commenter. Azt hiszem a regisztrációk talán soha nem évülnek el? De ebben nem vagyok biztos...Igen jó kis társaság van itt, a trollokat leszámítva.Remélem még sokáig itt leszünk és ezt a fórumot békén hagyják, nem "listázzák"...
emerencia
@Commenter: Benne van a pakliban, hogy durvul a helyzet és ellehetetlenítik valahogy a szabad hozzászólás lehetőségét ezen a felületen de az is lehetséges, hogy meghagynak minket szelepnek. Az elvtársaknál ez egy jól működő módszer volt a társadalmi feszültségek levezetésére még az internet előtti időkben. (Pl. Hofi) Őfensége 2030-ig tervezi a hatalmát. Hátha rájön, hogy szelepek nélkül biztos, hogy nem fog még ilyen hosszú ideig uralkodni. :-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.