Veszélyes ötletelgetésnek nevezte Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló elképzeléseket hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A LÉT elnevezésű független szakértői munkacsoport szombaton jelentette be, hogy azt javasolják: Magyarországon mindenkinek járjon feltétel nélkül  alapjövedelem. A modellt neves szociológusok, közgazdászok és pénzügyi szakemberek ismertették egy konferencián. Az MSZP üdvözölte az ötletet.

Hoppál Péter azt mondta: "a szocialisták nagyon veszélyes blöffbe kezdtek", beálltak egy "veszélyes ötletelgetés" mögé. Rámutatott, hogy a feltétel nélküli alapjövedelem a tehetős embereknek ugyanúgy járna, mint a szegény sorban élőknek, és a munkavállalók is ugyanúgy megkapnák, mint akik nem dolgoznak.

Szakértők számítása szerint az ilyen alapellátás költsége elérhetné a tízezer milliárd forintot – közölte a kormánypárt szóvivője, hozzátéve, hogy ezért nagyon veszélyesnek tartják a költségvetésre nézve is.

97 hozzászólásarrow_drop_down_circle

A Tündik bündije
Világos. Egyedül a haverok megtömése nem veszélyes, nekik annyi föld meg trafik jut, ahányat csak óhajtanak.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
A Tündik bündije
Világos. Egyedül a haverok megtömése nem veszélyes, nekik annyi föld meg trafik jut, ahányat csak óhajtanak.
vukkocska
Legalább annyira veszélyes, mint a Fidesznek hatalmat adni.
Hellcat
Ezért inkább adtok magatoknak...álszent segg...ellenzékből mennyi szarság kijött a szátokon nektek is...hajajj...
csikknorisz
Eddig valahogy nem zavarta őket, hogy valami "a tehetős
embereknek ugyanúgy járna, mint a szegény sorban élőknek".
Ugyanúgy jár a családi pótlék, családi (adó)kedvezmény, rezsicsökkentés.
Dr. Felipe
FideSSes elvtársak! A nagy blöff az egy milla munkahely volt 2010 ben. Az persze nem veszélyes ha a közgépet kitömjük lóvéval mi? Ha a szegény embereknek is jutna valami az már veszélyes. Rohadékok.
szaboria1
A lényeget megint nem értelmezik egyre kevesebb embernek lesz munkája nem csak nálunk hanem a világban is, mert nagyon sok mindent már robotok és automaták végzik el. Csak nézni kellene azt az ismeretterjesztő fimet hogyan csinálják és rálehet jönni emberi kéz már nem is kell.
rokker33
Most az egyszer igazat adok a fidesznek ne adjanak csak
úgy ingyen pénzt főleg ne 50 60 ezreket inkább a közmunkások
bérét emeljék meg és bárki mehessen oda aki akar!
rokker33
Ja és ez megint olan beetetés lesz mint amit ez a mocskos banda csinált 2010 ben az 1 millió munkahely dumával sok embert becsaptak na ez pont olyan lesz csak az mszp próbálkozik vele!
ila51
@A Tündik bündije: ...hát persze , nem is itt számolgatni , számolatlanul ! :(
JAJMÁR
Ez a blöff! Mitől lenne veszélyes? A tehetős embereknek ma is ugyanúgy jár, mert nyilván többet keresnek mint 50e. Ft. Az alapjövedelem melletti feketemunkát és a külföldi munkavállalást lenne nehéz kiszürni.
Ja, igen, nem lehetne létfüggésben tartani tömegeket.
csikknorisz
@Dr ATEISTA: Entero ezt ellenezné, de ha a Fidesz rukkolt volna elő vele, akkor köszönné szépen. :)
Csizmás Kond
...nem veszélyes, hanem eleve hülye felvetés...akár az ingyen-utaztatás.
...na de akiknek ez a fajta hülyítés tetszik az nyugodtan szavazzon rájuk.
Meine Ehre heisst Treue
@Dr ATEISTA: Hiányzik?
Egyébként ha "nem megfelelő" kommentet írsz, akkor előkerül...
Meine Ehre heisst Treue
@Csizmás Kond: Igen. Rengeteg a felesleges szociális kiadás, amit erősen karcsúsítani kellene: rengeteg állami támogatást osztanak ki évente, mrd-os tételről van szó.
abacs62
Bizony veszélyes lenne a "zembereknek" pénzt adni, úgy lehet, még meg tunának élni valahogy belőle,,a felnőtt 50-ezer még mindíg több, mint "zsiga marcella" 47-ezer forintja,,
Nil
A fidesznek persze hogy nem tetszik-hova lennének a kicsi rabszolgáik? Hogy irányítanák az embereket- megvonással és jutalmazással?
Már a nyolcvanas évek óta tudják hogy csökkenteni kellene a munkaidőt- a fizetések meghagyásával, hogy több ember végezhessen a társadalom számára hasznos mnkát - ehelyett egyre kevesebben dolgoznak egyre több órában
Dr. Felipe
Akkor az oligarcha fideSSes polgármesterek hogy tudnák kivezényelni a közmunkásokat tüntetni Bajnai ellen. Bizony az kurva veszélyes lenne a fideSS számára ha az embereknek alanyi jogon járna kis lóvé.
Egy közmunkás az államnak kb. 150 ezerbe kerül amiből a közmunkás 47 ezret kap meg. Na ezért az alamizsnáért végez az ország számára kontraproduktív (haszontalan) munkát.
Na most akkor melyik az olcsóbb? A 150 ezer vagy ha odaadunk 50 ezret? Azt az 50 ezret úgyis határokon belül költik el a kisemberek mert nem vesznek vitorlást az Adrián. Ezáltal nőne a belső fogyasztás és kicsit felpörögne a gazdaság és több adóbevétel folyna be az államnak. Úgyhogy van logika a dologban bár tudom a fideSSnek nem erőssége a logikus gondolkodás.
Brother Louie
@Dr. Felipe: Hoppál úrnak már most alanyi jogon jár évi 10 millió forint jövedelem, szolgálati autó, mobiltelefon, lakástámogatás, elszámolható éttermi számla és a többi és a többi.

Nyilván húsz körömmel ragaszkodik hozzá és csírájában megöli az olyan kezdeményezést ami változást hozna.
szablyafűrész
khm...khm...a csőd előtt álló, hitelekből vegetáló, csóringer és hanyatló Svájcban működik...!
hetöndöe
@Dr. Felipe: Azért az megnyugtat,hogy pár ember gondolkodik is, nem csak idiótákat igyekszik "okosítani".:-)))
kkalman
Nem az MSZP találta ki a feltétel nélküli alapjövedelmet. Ők most csak megpróbálnak ezzel kampányolni. Az elv lehet, hogy nem rossz, de mint tudjuk, a puding próbája az evés.
A feltétel nélküli alapjövedelemről itt lehet többet megtudni: hu.wikipedia.org/wiki/Felt%C3%A9tel_n%C3%A9lk%C3%BCli_alapj%C3%B6vedelem
Ez meg a hazai elképzelés: alapjovedelem.hu/
Az eredeti hazai elképzeléshez képest az 50.000 Ft még kevesebb is, mert eredetileg az átlagbér 64°-áról szól, ami több, mint 50.000 Ft.
Az alapjövedelem bevezetésével a különböző segélyek megszüntetésre kerülnének. Ez persze nem ösztönözné azokat munkára, akik most is munka nélkül, segélyből élnek. És ezekből most is sok van.
human
Persze, hogy nem tartják jó ötletnek. Úgy nem lehetnek megteremteni a magyar nemzeti arisztokráciát.
ms.x
A LÉT pénz nem feltétel nélküli alapjövedelem. Nem baj, ha ötletelnek, de miért kell másnak nevezni, mint ami?
feco fero
AZ EMBERI HÜLYESÉGEN, MÁR CSAK A PÁRT és EGYÉNI ÉRDEKEK TESZNEK TÚL!
Bármit meg ígérnek csak, hogy a hatalom részesei legyenek. (vagy maradjanak)
Don Quijote
Minek itt osztogatni,ha már a KÖZGÉP napi 1,2 milliárdot kap...
mekkelek
Lehet hogy az egész ötlettel a fidesz reakcióját próbálták tesztelni. :)
Amúgy persze minden veszéyes amit nem a rezsiháború kommandó talál ki. Hogy a rezsicsökkentés a medencefűtő jómódúaknak is jár, a mutyikkal meg a hűbéresek vannak kitömve azzal az égvilágon semmi baj nincs. Ami pedig a mutyik eredményeként hiányzik az államkasszából nyögjék csak az adófizetök...
Dr ATEISTA
@csikknorisz: Azt kérdeztem, hogy hova tűnt az "entero" névvel fémjelzett hozzászóló?
rugacs
Hihetetlen: az Orbánt le komcsizzátok, miközben a komcsis eszméket éltetitek!!!

S lőn KÁNAÁN!

A semmiért kapsz lóvét!!

Ezt a modelt még a leggazdagabb országokban sem vezették be!

Nálunk a leglustábbak már kitalálták!

Csak két kérdést? Bevezetése esetén ki fog dolgozni? Ki fogja mindezt kitermelni?

Ti mind agyhalottak vagytok!
tivoli
Az állatok is megdolgoznak a napi betevőért, az emberek miért akarják a nyomorukat más nyakába varrni?
Ha mondjuk a népesség 10%-a tehetős, hogy tudná eltartani a 90%-ot, akik munka nélkül akarnának jövedelemhez jutni? Előbb utóbb az is elszegényedne, aztán mehetne az emberiség a csatornába - patkánynak.
JAJMÁR
Érdekes, néhány hozzászóló hirtelen felértékelte az 50e Ft-ot. Akkor lehet, hogy a Lázárnak igaza van, és meg lehet élni 47e-ből? Abban is igaza van, hogy a felső 10 % vegye csak el a többitől, hiszen ha nem teszi, még ők is elszegényednek? Júúúj!

Mindenkinek -nekem is- pedig nem fogok kapni alapjövedelmet, mert ennél több van, - az az érdeke, hogy ebben az országban ne legyen koldulásra kényszerülő, éhező, se gyerek, se felnőtt, se fehér, se barna.
Növekedne a közbiztonság, tisztulna a város.

Az, aki megelégszik a maga szelet kenyerével, az azon a szinten él. Akinek ennél nagyobb igénye van, az meg dolgozik és a többszörösét kapja. Mi ezzel a baj? Nekem tetszik.

A mostani adókedvezmény igazságos? a mai jövedelemelosztás igazságos? Az rendben van, hogy az egyik ember milliókat keres, a másik 47e Ft-ot? A milliós teljes kedvezményt kap, a 47e meg semmit?
Az a lényeg, hogy legyen egy réteg, amelyik a nyomor szintjén él, mert akkor úgy érzi egy másik nyomorgó réteg, hogy neki még jó? ! Gondolkodjatok...
..és mi nem vagyok állatok.
Hellcat
Ott a másik cikk, hogy az agybajos qrbán megint eltapsolt 77.6 milliót levelezésre...ennyi pénzből több mint 1500 ember kaphatott volna 50e forintot akinek mondjuk azon múlik, hogy fel tudja-e adni a számlát vagy kiteszik a lakásából...de nem inkább megint leveleznek...amennyi pénzt elbaszott már a fidesz propagandára abból iszonyat sok embert ki lehetett volna húzni a szarból. Ez a szoci féle alapjövedelem is baromság persze...a kutya se dolgozna, viszont tessék belegondolni mennyi pénzt basz el a fidesz olyan dolgokra aminek semmi értelme...lejárató kampány, nemzeti "konzultáció" levelezések...stadionok...mind mind olyan dolog ami nélkül szerintem ugyan úgy gurult volna tovább az ország és értelmesebb dolgokra is el lehetett volna költeni a pénzt...Tele van ilyenekkel a fidesz 4 éves kormányzása. Közben pedig végig azt hallgatjuk, hogy jujj mekkora szarban adták át nekünk az országot...minden a szocik hibája...romokban a gazdaság...államadósság blabla...Kérdem én akkor ha tényleg ilyen nagy a gebasz, akkor ezekre kell kiszórni milliárdokat?
Desischado
Jajmárnak van igaza! Sokan azt sem tudják, miről van szó, - tisztelet a kivételeknek! Csak az a nóta, hogy nem mennének dolgozni! Miért ne mennének? Csak akkor nem lenne ekkora a kiszolgáltatottság, és volna egy biztos alap, amire támaszkodhatna az ember! Aki szegény, az igenis menne, hogy jobban éljen, egyébként állások is jobban lennének, mert most az a nóta, hogy dolgozz minél többet, a lehető legkevesebbért! Akkor viszont nem lennének 3-4 műszakok, és a szemét munkát is meg kellene fizetni! De előbb utána kéne nézni, aztán bírálgatni! És igen, a elgépesedés jelen van, nagyon sok mindent már gépekkel végeznek, és az élőmunkára nincs már akkora igény, mint akár 50 évvel ezelőtt! Szakemberek már hosszú évek óta tudják, hogy ez a rendszer nem tartható fent. Jól mondja Jajmár, azok ágálnak, akik semmit sem tudnak erről, és biztos állással, meg jó fizetéssel rendelkeznek! És hírből sem tudják, milyen mélyszegénynek és kiszolgáltatottnak lenni! Máskülömben Svájc épp most fogja bevezetni!
pesti
"Veszélyes ötletelgetésnek nevezte Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője a feltétel nélküli alapjövedelemről szóló elképzeléseket" Igaza van !? Nekik már meg van a maguké, mások meg le vannak sz@rva.
kukac50
Akkor kevesebben halnának meg, kevesebb lenne a beteg, mert tudnának normális élelmiszert venni.Orbán rezsim a Népirtásra esküszik.
pesti
@Csizmás Kond: Mennyivel jobb a rezsi csökkentés?Karalábé mind a ketö!
tivoli
@Desischado: Én az állam vagyok. eddig segítettem neked itt, ott. Pl. Kaptál gyest, családi pótlékot Ingyen húzták ki a fogad. Vagy nem kell fizetned a kórházi ápolásért, az alapellátásért. Ezentúl coki, adok neked minden hónapban 50ezret, oszt törődj magaddal. Fizessél mindenért, ami eddig alanyi jogon járt. Nézzük, ki jár jobban? Én, vagy te?
Csizmás Kond
@pesti: ...szerintem nem érted...
A rezsicsökkentés a kormány által alkalmazott vagy életbe léptetett kiadáscsökkentés, az ingyenfizetés pedig egy kampánycélra felhasznált véghezvihetetlen hazugság.
nemjoezigy
@tivoli: Ember!!! ez mi??? miért "sikeres" (gondolom ez gazdagot jelent) a 10%? mert éhbérér dolgoztatja a 80%-ot. (a maradék 10%-ot nem tudja, mielőtt még valaki utána számolna) és csal lop, hazudik!! persze jogszerűen, mert a jogot is ők csinálták, de nem etikusan. Bunkó barmok. A nagy családos, kis keresetűeket kellett volna előbb kedvezményezni a gazdagokkal szemben! Már több mint két éve, úgy kevesebb bedőlt család, tragédia történt volna!!!
tivoli
@nemjoezigy: Tehetőst írtam.
S a tehetős családokban ritkán van sok gyerek.
S az a bunkó barom, aki csak a száját tátsa, hogy tegyenek bele valamit.
coni
"A Fidesz szerint veszélyes lenne pénzt adni az embereknek"

Ezért vett el a kisjövedelmüektől 500 Milliárdot rögtön 2011-ben, mert a magas jövedelműeknek nem veszélyes pénzt adni mert már tudnak bánni vele?

A fejlettebb országokban ha valaki ennyire igénytelen és lusta valamilyen címszó alatt összetud kaparni ennyi támogatást. De.. az emberek többségét ez nem elégíti ki és inkább dolgozik.
A magyar sem rosszabb, csak nincs munkalehetőség, de egyszerűbb azt mondani, hogy tömegével lusták.
JAJMÁR
@tivoli: Kedves állambácsi :) Jelenleg a gyed, meg a gyet nem jár alanyi jogon. Szigorú feltételei vannak. Sőt, a táppénz ideje is rövidre szabott. A gyes összege nagyon alacsony. Az 50+25 jóval több lenne.
Az alapellátás azért van, mert fizetjük a TB-t. A biztosítás nem szűnne meg, sőt, ráfér a javítás arra is.
Ma az alapellátásban részesülő, 28e Ft segélyből élő hiába megy orvoshoz, a gyógyszereket már nem tudja kiváltani. Gondolkodom, mi jár ingyen? Nem jut eszembe semmi. Ha azt mondanák, hogy mostantól 50e Ft-ból kell élnem, kétségbeesnék !

Ez az egész csak egy ötlet, én meglepődtem, hogy ilyen vehemens reakciókat vált ki, mert mindent összevetve, sokkal egyszerűbb, átláthatóbb és igazságosabb lehetne, mint ami van.
JAJMÁR
@tivoli: folyt. .. eszembe jutott, de bizony jár ingyen. A jövő hónaptól, ingyen felvehetek 150e Ft-ot :) a tranzakciós díjak, meg számlavezetés, meg egyebek levonása után.
Desischado
@JAJMÁR: Rosszul tudod, a segély mostani összege 22800 ft. Más mindenben igazad van, Svájc épp most vezeti be, és már kipróbálták egy afrikai faluban, és működött! Többet nem írok, mert te pontosan érted az egészet. De ezek az agymosott hülyék, csak azt tudják szajkózni, hogy akkor ingyen pénzt kapnak, meg nem mennek dolgozni. Nem emberi, hogy mennyire agyhalottak, és lövésük sincs arról, hogy mit takar ez az egész! Már a '60 évek óta mondják, hogy be kell vezetni, mert ez a rendszer nem tartható fent. És az Unió, most fog róla tárgyalni, ha meg lesznek a szükséges szavazatok. Én napokat töltöttem ennek a tanulmányozásával, mindent elolvastam, és megnéztem, valamint logikusan végiggondoltam, és nekem is tökéletesen érthető, mint neked, hogy mit takar ez, miért van rá szükség, és miért fogják bevezetni. Mert az Unió befogja vezetni, pláne, ha látják majd, hogy működik Svájcban is! Svájc nem Uniós ország, sokkal jobban állnak, és most januártól bevezeti! Vajon miért? Nyilván nem azért, mert hülyeség! De ezeknek lehet beszélni, csak a saját magukét hajtják! De azét jó tudni, hogy értelmes emberek is vannak, akik látják a fáktól az erdőt!
Desischado
@JAJMÁR: @JAJMÁR: Rosszul tudod, a segély mostani összege 22800 ft. Más mindenben igazad van, Svájc épp most vezeti be, és már kipróbálták egy afrikai faluban, és működött! Többet nem írok, mert te pontosan érted az egészet. De ezek az agymosott hülyék, csak azt tudják szajkózni, hogy akkor ingyen pénzt kapnak, meg nem mennek dolgozni. Nem emberi, hogy mennyire agyhalottak, és lövésük sincs arról, hogy mit takar ez az egész! Már a '60 évek óta mondják, hogy be kell vezetni, mert ez a rendszer nem tartható fent. És az Unió, most fog róla tárgyalni, ha meg lesznek a szükséges szavazatok. Én napokat töltöttem ennek a tanulmányozásával, mindent elolvastam, és megnéztem, valamint logikusan végiggondoltam, és nekem is tökéletesen érthető, mint neked, hogy mit takar ez, miért van rá szükség, és miért fogják bevezetni. Mert az Unió befogja vezetni, pláne, ha látják majd, hogy működik Svájcban is! Svájc nem Uniós ország, sokkal jobban állnak, és most januártól bevezeti! Vajon miért? Nyilván nem azért, mert hülyeség! De ezeknek lehet beszélni, csak a saját magukét hajtják! De azét jó tudni, hogy értelmes emberek is vannak, akik látják a fáktól az erdőt!
F_Viktor
Most csak hülyeségeket zagyváló Hoppá mondatára reagálnék:
Azt mondja:
"Szakértők számítása szerint az ilyen alapellátás költsége elérhetné a tízezer milliárd forintot"

A fityeszes szakértők matematikai tudását más ismerhetjük (Abel díjat a büdös életben nem fog egyikük sem kapni), most sem csalódtam bennük. Ez a tízezer milliárd kiadás egy hónapra vonatkozik? Esetleg egy évre? Ja, több, mint 2 éves kiadás? :-)
A 2011-es népszámlálás szerint az országban 5,5 millió felnőtt él, s 4,408 millió gyerek. Ez alapján nem nehéz kiszámítani, hogy ez a LÉT (abban az esetben ha minden Magyarországon tartósan tartózkodó magyar állampolgárnak 50 ezer, illetve 25 ezer forintot juttatnak, akkor az havonta 385 milliárddal, évente pedig 4 620 milliárddal terheli a költségvetést. Nem 10 000 milliárddal!
F_Viktor
Ománban láttam, ott működik ez a LÉT-nek nevezett dolog...

Ami biztos, hogy a belső fogyasztás hatalmasat nőne, ezt kielégíteni több munkahelyre lenne szükség.
Ettől az okos emberektől nem látok semmilyen hatástanulmányt, mennyivel nőne az adóbevétel, milyen hatással lenne az inflációra, a forint árfolyamára.
5,5 millió felnőttel és 4, 408 millió gyerekkel számolva ez havonta 385 milliárdba fájna, éves szintem pedig 4 620 milliárdot venne ki a büdzséből. Ez az összeg nem kevés. S mennyit hozna? Mert fogyasztásban kb. annyit, hogy minden hónapban egy fél Karácsony lenne a családoknak (decemberi kiskereskedelmi forgalom több, mint 800 milliárd forintot tett ki).

Örülnék ha ezt is valaki elmagyarázná nekem, mert nem értem ezeket a számokat:

"A havi bruttó munkabérek csökkennek 50 ezer forinttal, vagyis a LÉT alapösszegével. Egyidejűleg, a munkáltatók szintén 60 ezer forint összegű hozzájárulást [LÉT-HO] fizetnek. Itt mégsem lesz csupán „pénz az ablakban”, mert a lecsökkent bruttó bérek után kevesebb közterhet kell fizetni, s emiatt:
- a munkáltatóknál marad alkalmazottanként (!) évi 51 ezer FT megtakarítás,
- az egyes munkavállalóknál pedig marad évi 210 ezer FT többlet nettó bér."

Ha a munkáltató befizet havonta 60 ezret, akkor hogyan lesz évi 51 ezer megtakarítása?
S ha a munkavállalónak csökken a bruttó bére 50 ezerrel, akkor egy évben 210 ezerrel lesz több a nettója?

S míg egy apa, anya munkanélküli család felmarkol 1,2 milliót egy évben, addig a dolgozó szülők "csak" 420 ezret? Az 1,2 millió csekély vásárlóerejének tudatában is azt mondom, hogy így az ötlet nem ösztönözi a munkavállalást.
De ha mindenki megkapná az 50 ezer forintot...
coyote3
Nem mondta senki hoppali, hogy jobban teljesítünk, hasítunk meg ilyenek? És hogy senkit nem hagytok az út szélén. Egy ilyen kiváló gazdaság simán mellényzsebből kivágná azt a rongyos 50 rugót fejenként :)))))
tivoli
Továbbiakban nem kívánok a témával foglalkozni, aki akarja nyugodtan írja alá, hogy szeretné az ingyen fizetést az ingyen rezsit az ingyen életet. Miután teleírták a jelenléti ívet a tisztelt ingyenélést várók, az illetékesek tudni fogják, hová lőjenek.
Ha esetleg valaki tájékozódott minden lehetőségről, akkor azt is tudnia kellene, hogy folyamatban van a túlnépesedés elleni küzdelem. Hogy az össznépesség létszámát le kell szorítani akár a háromnegyedével is, hogy a föld élhetőbb legyen. S gondolom nem azokat a népcsoportokat fogják előnyben részesíteni, akik nagy hangon követelik az élethez való jogukat és más dolguk nem lévén, csak szaporodnak mint a nyulak.
Tekla
@tivoli: A linkerk , mind ellébecolnák a munkát! Én akkor is dolgoznék ,ha megfizetnék ,mert életforma ,csapat szellem , meg mi a fenét csinálnék ,pláne 50 ezerből .
Annyival lenne könnyebb az életem ,hogy anyósom aki 23 év óta egy napot nem dolgozott (!) ,nem tőlünk lejmolna , nem nekünk hazudozná ,hogy 3 napja nem evet , nem hívogatna éjszaka 18 csoró sms -el ,hogy éhes .Nem ugrasztaná egymásnak a gyerekeit , akit az állam nevelt. Miközben előfizetjük neki a kaját ,meg vesztük a gázt , mosószert , alapélelmiszereket. Ingyen lakatja az önkormányzat és még kap 28 ezret is. Aztán a rizst nem eszi meg, a lekvárt sem . A sérült végű paprika az szemét , a csibe farhát meg a kutyáé! Na mondhatnák, eleget kap ossza be , jut borra is.
human
Az alapjövedelem csak és kizárólag akkor életképes, ha
1. az hosszabb távon is fedezi a létfenntartás költségeit
2. a minimálbér annyival több, hogy a munkakeresési kedv megmaradjon
És ezekből a 2. pont az ami nem megvalósítható jelenleg. Egy mondjuk nettó 50 ezres alapjövedelemhez képest 80 ezernek kellene lennie a nettó minimálbérnek. És mindezt úgy kellene megoldani, hogy az élelmiszerárakat ne érintse. Persze, ha a NAV-hoz befolyna az az évi 1000 milliárd sok mindent meg lehetne oldani az országban.
tivoli
@Tekla: Pont az ilyenek követelik meg maguknak az ingyenpénzt. Én viszont azt hiszem, ha megkapnák, tovább folyna a síránkozás, akkor már több, jobb, aztán még több, még jobb kell majd nekik. S közben továbbra sem jutna neki egy falat se, 3 napja. Az ilyeneket kéne bezárni két hétre kenyér és víz diétán, aztán rájönnének milyen jó soruk is van.
Agyonütni az ilyet!
szaboria1
Látszik mennyire meglepődnek egyesek, de ma már nagyon sok ország így gondolkodik Európában és Amerikában is. Egy kicsit kell a világhálón körbe nézni.
pesti
@Csizmás Kond: Nem értem? Mennyivel növekedett a különbözö adó megterhelés ,ha abból levonom a rezsicsökkentést még mindig magassan mínusz-ban vagyok .Vagyis mind a kettö blöf!
.
Csizmás Kond
@pesti: Tudod ha valaki minél jobban belehemperedik a sárban annál sárosabb lesz, na ilyen az adó is. ...vagy úgy gondolod, hogy ha Ferencék maradtak volna tovább is akkor most ingyenfizetésed lenne ?
hetöndöe
@Csizmás Kond: Ki beszélt itt ingyenfizetésről?
Most komolyan ennyire hülyének nézel mindenkit ottan messziről?
Csizmás Kond
@hetöndöe: ...most komolyan, ennyire magadra ismertél ?
hetöndöe
@Csizmás Kond: Szerintem meg itt mindenki komolyan látjahogy te csak egy lefizetett határon túli semmittevő vagy ,aki csupán a pofázmányával nagy magyar,valójában azomban semmit soha nem tett ezért a hazáért,mint általában a fitymaszos csürhe többsége.
Csizmás Kond
@hetöndöe: ...ezekután már azt is elképzelheted, hogy én mit képzelek rólad...
hetöndöe
@Csizmás Kond: Szerinted mennyire érdekel a véleménye egy bozgornak?:-)))
Csizmás Kond
@hetöndöe: Szerintem azt sem tudod a " bozgor" milyen nyelven van és mit jelent...amúgy aki ilyen kificamodott kultúrával társalog azzal nincs mit kezdeni.
tivoli
@JAJMÁR: 21:05
Ma volt a szomszédom megigényelni az OTP banknál az ingyenes pénzfelvételt. Bizony, meg kell igényelni! Ott kapott írásos kioktatást, hogyha jogtalanul vesz fel pénzt, annak következményei lesznek. Hogy mi a jogtalan, nem érteni.
Szóban is figyelmeztették, hogy ez csak az ATM-es felvételkor működik, ha postán kér pénzt, az ugyan úgy fizetős. Na, nesze neked ingyenesség.
JAJMÁR
@tivoli: 18:57 Ez a jogtalanság érdekes. Hogy lehet a saját számláról jogtalanul felvenni? Nekem netbankom van, és én ott kitöltöttem, -illetve itt, a gép előtt- jó lesz utánanéznem. Köszi
hetöndöe
@Csizmás Kond: Még szerencse,hogy te tudod,azért bánt annyira.:-)))
Csizmás Kond
@hetöndöe: Persze hogy tudom de miért bántana...a tudatlanság az bántana.
Szvetlana
@Desischado: Jó amit leírtál, de a lényege abban van, hogy nagyon sok féle segélyeket osztogat ki az állam. Ha ezt megszüntetik és egységes támogatást kap mindenki, akkor pl. megszünne a mélyszegénység, az éhezés.
És ennek az összege meg van az államnak, csak ésszerűen kellene felhasználni, nem ilyen baromságokra, mint a stadionok építése. Ezt az egész rendszert egy Svájcban élő közgazdász mondta el, valahol a TV-ben, nekem tetszett, és itt is működne, ha ésszel dolgoznának.
Ha nem lennének évente többszáz milliárdos áfa csalások, még pénzünk is lehetne belőle.
Na ez az, ami Svájcban nincsen
Szvetlana
@tivoli: Az eddig is úgy volt, hogy többet kellett fizetni a pénzfelvételkor, ha nem annál az ATM-nél vettem ki a pénzt ahol a számlámat vezették. OTP-s vagyok, de ha a postán vettem ki pénzt duplája volt az illeték.
tivoli
@Szvetlana: Ezek szerint a bank és a posta is külön-külön leszedi a sápot? Ennek az OTP-s ATM-nek meg utána kellene nézni, hogy ezután is csak onnan ingyenes, vagy bárhonnan felvehető-e.
verőce21
Akinek nincs pénze az azért van, mert nem tud bánni vele! Annak nem is szabad sok pénzt sem adni a kezébe, mert úgyis elszórja, elherdálja.
tivoli
@verőce21: Én úgy fogalmaznék, hogy könnyen jött pénz, könnyen megy.
Amig tart a segély, addig hopp, ha elfogyott, akkor kopp.
S lehet az 40ezer, vagy 140ezer, teljesen mindegy. Egyik se tart ki hó végéig.
Nil
@tivoli: @verőce21: Nem sokat tudtok a szegénységről - szerencsétekre - de ez elég nagy baj mert ilyenkor jönnek az előítéletek.
Igen ha jön segély- ami nem annyi mint amit elképzeltek akkor lehet hogy van olcsó párizsi a margarinos kenyéren- ha ez neked hopp akkor egészségedre és ugrálj egy kicsit.
Nil
Az emberek ha pénzt kapnak- elköltik- ez a gazdaságot pörgeti. Vajon miért is baj ez?
HA jól tudom Ausztrália kormány csinálta meg azt hogy mindenkinek adott - nem kevés pénzt- azzal a kikötéssel hogy csak hazai termékre lehet költeni- így segítette a gazdaságát.
De legyen az hogy nem hazait vesz- de megy a kisbolt, a kocsma, el tudja vinni a cipőt a cipészhez, - az is növeli az adóbevételt - és az emberek is jobban érzik magukat a bőrükben - ja ez lehet a baj! Nehogy már boldog legyen az ember! Inkább egymás ellen kell uszítani.
gabrella
@verőce21: Látjuk ezt most már tisztán,hogy a fidesz kezében nem kellett volna letenni azország "pénztárcáját" mert ami van benne,elherdálja hülyeségekre és a gazdagokra. stadion,térátnevezések,stb.
verőce21
@gabrella: (13:38) Persze Bajnai 40 cm-es kilátója nem szúr szemet ugye? :)
gabrella
@verőce21: De, csak jóval kisebb összeg.
verőce21
@gabrella: Nem biztos, hogy "kisebb összeg", hanem a szándék, az a nagyobb! - de jóval!
tivoli
@Nil: Igen, van aki a szegénységet úgy éli meg, hogy margarinos kenyeret eszik párizsival. Ma is, holnap is, beosztással. Legfeljebb egyik nap uborkával, másik nap paprikával, és nem sopánkodik.
Ám vannak olyanok is, akik a posta előtt várakoznak nyitás előtt, utána usgyi a kocsma és a nyerőgépek. Vagy egyszerűen csak "felelősen" gondolkodik: legalább ma legyen jó napom jelszóval összevásárol sok neki drágának számító holmit, olyasmit is, amire nincs szüksége. De olyanok is vannak, akik nehezményezik, hogy a szomszédnak napi két liter borra futja, neki csak egyre, hú de szerencsétlen máris
Szóval sokféle szegénység van, s nem biztos, hogy az a legszegényebb, aki sorban áll egy tál ételért, mert az neki jár.
hetöndöe
@verőce21: Azt a "kilátót" egy önkormányzat építtette és nem Bajnai de ez ne zavarjon az öklendezésben.:-)))
pesti
@Csizmás Kond: Nem godolom.Azért mondom,hogy hülyeség mindkettö.
JAJMÁR
Érdekes téma. Nem kellene összekeverni a szegénység fogalmát azokkal, akik elherdálják a jövedelmüket. (Egyébként joguk van hozzá, a saját jövedelmével mindenki azt csinál, amit akar.)

Az a szegény, akinek a jövedelme annyira kevés, hogy abból vegetálni lehet csak.Könnyű megállapítani, ismerve az árakat.
Pl. 22800 /30 = 760 Ft jut egy napra, ruhára, cipőre, rezsire, kajára, buszra, nyaralásra.

Ez az ember, ha nagyon beosztja, (attól is függ, hol él) a rezsije alacsony, vagy nem egyedül él, gyalogol, nem ül buszra, nem vásárol ruhaneműt, csak kukából, meg lesi az adományokat,és a nagy részét napokra elosztva élelemre költi, akkor azt mondjátok, ő tud bánni a pénzzel. :(((
Pedig csak egy élete van mindenkinek, és én nem ítélem el, ha úgy dönt, 3 napig él, és 27 napig nyomorog, sőt, éhezik..
A másik lehetőség, 30 napig nyomorog, de nem éhezik. Ami ugye jelent bezártságot, ürességet, örömtelen napokat.
Nil
@tivoli: én is álltam a posta előtt de nem azért hogy a kocsmába menjek, hanem hogy mire a gyerek hazajön a suliból legyen ebéd - olyan jó lenne ha nem általánosítanánk. A roma ilyen meg olyan. Nem ilyen és nem olyan. A szegény az mind iszik meg játszik. A nagy többség nem.
És van még egy rossz hírem- az alkoholizmus is és a játékszenvedély is nagyon komoly betegség - és amíg nincs betegségtudata az illetőnek addig nem kezelhető.
Szvetlana
@tivoli: 21.34 Persze, hogy a Posta is leszedi a vámot, miért dolgozna(ügyintézne) ingyen az OTP-nek?:
A jogtalan pénzfelvétre egy példa:
Egy házaspár ezt megcsinálta: MInden hónap 5.-én ment a számlára a családi pótlék.
Az asszony bement a Takarékba, és személyesen felvette a pénzt a pénztárostól.
A férje kint az utcán az ATM.ből kivettte ugyanazt az összeget. (na, kik voltak?)
Tehát kihasználták azt a 10 perc idővallumot, amíg a számítógépes feldolgozás működik.
Most azt hiszed, hogy kamuzok, de nem!
verőce21
@hetöndöe:- lánykori nevén: luigilongo (15:41) Még jó, hogy egy ök. építtette, a bajai gyerek csak az átadáshoz adta dísztiszteletét! :)
hetöndöe
@verőce21: Nem elég,hogy öklendezel,még hülyeséget is beszélsz,Bajnai nem tette tiszteletét az átadón.
Túl élénk a fantiázád,vagy szándékosan hazudozol,mint a példaképeid.
verőce21
@hetöndöe: (19:16) Akkor nézz utána jobban, Lajoska! - ügyes kisfiú vagy te! :)

("az átadáshoz adta dísztiszteletét!")
verőce21
@hetöndöe: (19:35) Nem vagy ügyes? :)
tivoli
@Nil: 17:14
Egyáltalán nem általánosítottam, romákat sem, alkoholistákat sem emlegettem, sőt családot se, csak lehetséges egyéni példákat említettem. A család az külön téma, az majd csak azután jön, hogy nincs mit adnom a gyereknek enni.
Mert kell ám a fontossági sorrend.
És legyen indok több segélyt kérni, mert a kölkök éheznek.
tivoli
@Szvetlana: 17:38 Van ilyen? Hát...Igen firnyákos banda lehet, ha még ilyenre is kiterjed a figyelme. Nem semmi banda.
JAJMÁR
@Szvetlana: 17:38 Mit nyer vele? A bank, ahogy rájön, zárolja a számlát. A következő rámenő összeget már nem veszik fel sem kint, sem bent.
Nil
@Szvetlana: ügyesek voltak - én sosem tudom kiszámolni mennyit kell várnom és mennyi ideig tart az ügyintézés. De ezt csak egyszer lehet megcsinálni.
Szvetlana
@Nil: Ez csak egy hírtelen beugrott történet, de így volt. Az esti záráskor úgyis kiderül, hogy a pénztárosnak hiánya van, ezeket a tranzakciókat leellenőrzik, és kiderül, hogy egy felhasználót kétszer regisztrált a rendszer. Persze, hogy a t. ügyfelet visszafizetésre szólították fel, amit szerencsére megtett, de törölték a bank ügyfél listájáról.
Nil
szerintem ez pont olyan történet mint a 300 ezer forintos segély.
F_Viktor
Beindult a roma téma? :-)
Ki kellene már ott fent is az igazságot, hogy igenis létezik cigány bűnözés. De általánosítani nem kell, mert a magyar, sváb, tót, stb. között is van bűnöző, van munkát messzire kerülő ember. Bal oldalnak nem kellene suttognia róla, jobboldalt pedig nem kell túlspirázni.
Ha mindenki kimondaná az igazságot, akkor a kurmány nem tudná a cigányság mögé bújva elvenni a munkanélküli segélyt, a lakásfenntartási segélyt (ez ám az igazi rezsicsökkentés a rászorulóknak!), vagyis a szociális háló lebontását.

Általánosításra egy konkrét példa:
Magyarországon dolgoztam francia vezetés alatt. Terepi munka, a Zemberek nyáron 30C-os melegben kint. Nyafognak a franciák, hogy szóljak a Zembereknek, hogy ebédidő 10 perc (ők reggel megettek egy fél kiflit egy kockasajttal, délben a kifli másik felét gyűrték le egy újabb kockasajt kíséretében), mert ha a MAGYAR EMBER leül, akkor lefekszik, ha lefekszik, akkor el is alszik! Ezzel indokolták (persze azt nem akarták meglátni, hogy ugyanezek a magyarok szó nélkül dolgoztak tovább munkaidő végén, ha a meló úgy követelte meg).
Tehát mikor haza mentek, mit mondtak a magyarokról? Milyen emberek?
Ezért nem kellene általánosítani a romák esetében sem.
István71
A vitában kicsit elszállt a fantáziátok,ezért volt egy kis előítélet is benne.Azonban a lényegről megfeledkeztetek. A politikusok is elengedik a fantáziájukat. Úgy intézik a dolgaikat,hogy jóljárjanak a kisember meg levan tojva. Nagyjából ez a lényeg. A jobbak lelkiismeretesebbek pedig azon agyalnak,hogy a kevés pénzből élőknek hogyan tudnak segíteni. Őket tisztelni,becsülni kell. A szándék a jószándék is fontos !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.