Azoknak, akik túllépik az átlagfogyasztást. 

Brutálisan megemelkedik azoknak a költsége, akik túllépik az átlagfogyasztásként meghatározott limiteket.

Brutális lesz a rezsi a magyaroknak, minden pénz elmegy majd a számlákra
Fotó: Pixabay

A Privátbankár foglalta össze, hogy a kormány, illetve az Energiahivatal által kitalált piaci árak Európában az egyik legmagasabbak lesznek.

Korábban írtunk már róla, hogy csütörtök délelőtt jelent meg a rezsicsökkentés módosításáról szóló rendelet. Kiderült, hogy mi lesz azokkal, akik elektromos árammal fűtenek, az úgynevezett H tarifát ugyanis a rendelet mentesítette a rezsicsökkentés csökkentésének hatálya alól. 

Mit is jelent ez pontosan?

Az átlagértékek azok, amelyeket a rezsibiztos Németh Szilárd már ismertetett:

- földgáz esetén 1729 m3/év/mérési pont, azaz 59 132 MJ/év/mérési pont (felhasználási hely) mértékig lesz csökkentett ár

- villamos energiánál pedig 2523 kWh/év/mérési pont (felhasználási hely) fogyasztásig.

Aki ezeket túllépi, az úgynevezett átlagértéket, azaz Európa egyik legdrágább áram és gázdíját fizetheti. A földgáz esetén:

2022. augusztus–szeptember hónapok vonatkozásában: 21,416 Ft/MJ

2022. október–december hónapok vonatkozásában: 22,002 Ft/MJ.

A Privátbankár szerint mindez azt jelenti, hogy a mostani köbméterenkénti (szolgáltatótól függően) 80 forint körül szóró ár 800 forint körüli összegre fog felugrani.

Az áram esetén a most megjelent jogszabály szerint az A1 és A2 árszabás esetén 70,104 Ft/kWh, míg B (alap) árszabás esetén 62,884 Ft/kWh lesz a piaci ár.

A mostani 12 forint körüli kWh-ás árral összevetve ez elvileg hatszoros emelést jelentene.

Ugyanakkor az új szabályozás szerint rendszerhasználati díjakkal együtt számított összeg lesz a fenti, így ha azt a mostani értékekkel vesszük, akkor is háromszoros lesz a drágulás.

Forrás: privatbankar.hu

64 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Apfelbaum
Hiába mondták korábban, hogy a kormány saját magán spórol, 16 államtitkárnak adott jókora fizetésemelést a miniszterelnök. Mivel képviselők is, ők már bruttó 3,3 millió forintot keresnek.
Egy lépésben 52 százalékkal emelte meg 16 államtitkárának illetményét Orbán Viktor miniszterelnök, ami közel 700 ezer forintos fizetésemelést jelent számukra – szúrta ki a 24.hu, a kormany.hu-ra feltöltött adatlapokból.
ELMENTEK A QURVA ANYÁTOKBA fideszes FÉREG GECIK...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Apfelbaum
Hiába mondták korábban, hogy a kormány saját magán spórol, 16 államtitkárnak adott jókora fizetésemelést a miniszterelnök. Mivel képviselők is, ők már bruttó 3,3 millió forintot keresnek.
Egy lépésben 52 százalékkal emelte meg 16 államtitkárának illetményét Orbán Viktor miniszterelnök, ami közel 700 ezer forintos fizetésemelést jelent számukra – szúrta ki a 24.hu, a kormany.hu-ra feltöltött adatlapokból.
ELMENTEK A QURVA ANYÁTOKBA fideszes FÉREG GECIK...
Béla333
"Nem tudunk eleget adózni, amennyit ne lopnátok el!"
Törölt Nick
@Maccska: Összegét tekintve tényleg elenyésző ahhoz képest amennyit ellopnak, de morálisan igenis nagy a jelentősége. Azt üzeni, hogy leszarjuk, ha éhendöglötök, nekünk akkor is meg kell legyen a luxusunk.
Sámannus
Nékem most is visszatérítenek a költségosztó miatt, a másik lakásomban pedig kibasztan a gázcsöveket, mint macskát szarni
Az spórolt aki leszarta mit móbégáznak ezek a köcsögök. Még nyugaton is megnyalná mindenki a tíz körmét ezután. Putyin, meg gutaütést kaphaat a dácsájában. Még a tqavaji beruházásom is hetek alatt megtérül. Bizony.
lusta
@Pálinkás Pál: Ezt már én is megkérdeztem máshol is. Ez persze egy dolog. A lényeg. Ebből is látható, hogy halvány lila fingjuk sincs hogyan is néz ki a hazai energiafogyasztás.
Peller Anikó
@Macccska: Aki a hatalomban maradásunkat támogatja azt meg kell fizetni, így elsősorban a választott 'képvisellőket', álomtitkárokat, minimisztereket, ha baj van a rendőrt, teket, retket. A többivel ki lehet baszni, szoktunk is.
Törölt Nick
@Pálinkás Pál: Átalányt általában a panellakók fizetnek, ahol egy szál gáztűzhely van mérőóra nélkül. Kizárt, hogy azzal túllépné a határt.
justhpeter
A 2/3 erre szavazott. Amelyik fideSS-szavazónak nem tetszik zavarja el őket. A falusi fideSS-szavazókat sajnálom. A szarházi Viktoruk megmentette őket a háborútól, de a nyomortól nem.
Tonyróma
A kormánytagok épp mostanában kapták meg,a rezsi támogatást 650 ezer forint értékben.
Dr. Proktor
Most nem azért, de pl. Németországban ma is 60-66 Eurocent között lehet szerződni , átszámolva 264 Ft/m3, pedig nincs rezsicsökkentés és piaci ár van!
Találós kérdésem: ki hazudik a világpiaci árról???
Pálinkás Pál
@Törölt Nick: hát te baromi nagy tévedésben vagy...nekem házam van és átalányt fizetek...havi X köbmétert...aki nem így van az idén a fűtési szezonban felkötheti magát...egy hideg hónapban egy cirkó bezabál 3-500 köbmétert, lehet számolni...
vacsi
@lusta: Honnan tudnák, akik eldöntötték, nem itt élnek...
vacsi
@Törölt Nick: Ebben nagyon is tévedsz. Mi is átalányt fizetünk, méghozzá a hőmérséklettől függő átalányt - azaz a nyári hónapokban semmit, mert nincs fűtés, majd emelkedik a görbe, a 3-4 téli hónapoban tetőzik. Vajon erre hogy számolják ki a kedvezményt, amit 1700 m3 gázban állapítottak meg, egy évben? Nyáron nem tudhatjuk hónapokig igénybe venni, télen meg nem tudjuk kifizetni - akkor sem, ha nem fűtünk, mert az előző évi fűtés alapján fizetünk.
vacsi
@justhpeter: Ez nagyon nagy butaság. Mond meg, helyettük ki lett volna a megfelelő? Mert én senkit nem találtam...
Nessy
@vacsi:Én az előző évi fogyasztás 1/12. részét fizetem egész évben, és így év végi leolvasás után nem kell zaciba csapnom a glóriámat. Januárban villanyóra, júniusban gázóra leolvasás. Igy a villanyra 1800, a gázra 1200 Ft. volt a plusz befizetés. Most mindenképp több lenne, mert ahogy nő a hőség napok száma, úgy nő a villanyszámla A gázba bőven beleférek! Remélem, az informatikusok megoldják, hogy a villanyra többet fizessek havonta.
CsipkeRózsa
@vacsi: 17:48

Az átalányfizetés úgy történik, hogy az éves gáz m3-t 12 havi egyenlő részre osztják, télen-nyáron egyformán fizetünk minden hónapban.
Eddig is úgy fizetted volna, ha átalánydíjas vagy. Ezután is az éves fogyasztást havonta egyenlő részletben kell fizetnünk. Mindig az előző éves leolvasás után állapítják meg.
Rockxy
"Brutális lesz a rezsi a magyaroknak..."
jé, a propi nem a miénk.
Németh István
Az aki ezt az írást így feltette ezzel a körítéssel az bassza szájba az édes kurva anyját KÉRDÉS mi a buzi rohadt kurva anyjának kell a magyar olvasókat de egyáltalán a magyarokat ilyen aljas módon felbujtó folyamatként üldözni!? mert ezt teszik a hírportálok azok amelyek kibaszott balliberális nyalógépek és aljas módon gyurcsányista faszszopók, mocskos hazaárulók!@Rockxy: igaz te gecivirág, @CsipkeRózsa: helyeselsz te moslék @Nessy: te a tehénfos szürcsölő te ugatsz ??@Apfelbaum: te főbarom te még élsz te geciszatyor?
Béla333
Most olvastam a Facén:
"Új intézkedések augusztus 1-től: A jelenlegi pénzügyi válságra való tekintettel, az energiaköltségek csökkentése érdekében átmenetileg kikapcsoljuk a fényt az alagút végén ..."

Ennyi...
Dr. Proktor
@Németh István: Éjszakára húzd vissza a fitymát a kobakodra, nehogy megfázzál...
colibri
Hazug tolvaj orbánt ugyanilyen brutálisan kell eltakarítani a hatalomból, mivel magától nem mond le!
lusta
@Törölt Nick: Majd most rákötik a gázmelegítőt.
division
@Mirabilis: Ne aggódj, mindenkinek ennyit kell majd fizetni, még neked is. Felesleges ez az alpári stílus. El fogják majd ezt a kormányt takarítani, mert nem fogja bírni a családok zöme.
division
@Németh István: Te tudsz valamit amit mi még nem? Ez hivatalos, maga Rezsi Szilárd jelentette ki a kormányinfón, akkor hazudott ezek szerint? Nekem havonta kb. az új árszabással olyan 250 ezer ft lesz a gáz és a villanyszámlám, szerinted ezt egy átlag család ki tudja majd fizetni, mondjuk az olyanok mint te is? Persze nem kizárt, téged a Fidesz tart el, vagy magad vagy Szilárd bácsi. Jó, én nem csak villanyt égetek otthon, de a kormánynál nincsenek tisztában azzal, mit jelent az a szó, hogy átlagfogyasztó. Ehhez elég egy 100 négyzetméteres ház, két gyerek és két átlagkeresetű ember.Nekik havonta legalább 150 ezer forint lesz a havi rezsijük télen, és mindegy, fideszes e a család vagy balos. Tudod, egy vírus sem szokott válogatni. A fő gond számukra plusz még az lesz, hogy nem éves elszámolásban fogják nézni a fogyasztást, hanem haviban, és majd csak az éves elszámolásnál térítik vissza az esetleges többletet. Na de addig is honnan teremti elő egy átlagos család havonta csak a rezsire a közel 200 ezer forintot? Benned egy szem emberség nincs, tényleg szégyellem a fajtád miatt hogy évtizedeken át fideszes voltam.
Istenakinincsen
@Németh István: ma, 19:35
Pista te mindent tudsz tudjuk már mi is!Nem lehetne ugyanazt leírni ocsmány trágárkodás nélkül?
Cáfold meg az írást ha nem igaz!Lehet azt másképp is.Helyesbíts, írd meg a valóságot ha több infód van mint nekünk!
A szépszóból sokkal jobban ért az "egyszerű" ember mint a Báyer stílusból!
vacsi
@Nessy: @CsipkeRózsa: az MVM földgáznál kétféle részszámlázás van:
- egyenletes részszámlázás, amikor az előző évi fogyasztást elosztják egyenletesen 12 hónapra
- hőmérsékletfüggő részszámlázás, amikor a nyári hónapokban, amikor nincs fűtés, nem kapunk részszámlát, hanem az egész éves fogyasztást a hőmérséklet függvényében oszták el, a maradék hónapokra, egy függvény alapján.
Gond a hőmérsékletfüggő részszámlázással van - és úgy látszik, erre a törvényhozók sem figyeltek fel - ilyenkor az éves kedvezménynek csak egy részét tudhatjuk érvényesíteni, holott az éves fogyasztásunk bőven alatta marad a kedvezményezettnek.
vacsi
@Mirabilis: Miért, ha Orbán helyett valaki más lenne, akkor a téli fűtésszámlákat nem kellene kifizetnünk?
ESCOBAR
Azok akik átlépik az átlagfogyasztást, az a fölötti részt emelt áron kapják, mely villamos energia tekintetében 70,1 Ft / KWh, gáznál pedig 747 Ft / m3. Ennyi!
nyuggerpasi
Az "átlagfogyasztók" is min. 100-150 %-s emelést kapnak Orbántól,míg ő 150%-s fizetésemelést adott magának. Erre szavaztatok magyarok?
nyuggerpasi
@vacsi: Csak esetleg nem lenne sokezer milliárdnyi KÖZPÉNZ ellopva,ha más lenne a helyén.
vacsi
@nyuggerpasi: Na látod, ebben egy cseppet sem vagyok biztos! Szerintem mindenki, aki szóba jöhetett volna, abban reménykedett, hogy ezentúl ők szedhetik meg magukat. Hisz minden szentnek maga felé hajlik a keze...
Nessy
@vacsi: Ez az ad hoc törvények hátul ütője, különösen, ha jogalkotó nem is ismeri a témát részleteiben! Szabnak egy nagyon rövid hatályba lépést, miközben kiderülnek majd a medve csapdák! Mint a KATA törvényben az "adó év" fogalmának nem ismerése a jogalkotó részéről. Ahogy őseink mondák: "hamar munka ritkán jő!"
division
@ESCOBAR: Így van, ez ennyi csak...Én kifizetem, nyilván te is ki tudod, ha már ilyen lazán veszed, de az emberek 70% - a bele fog rokkanni a gázárba, és nem feltétlen azért, mert mind lump alak meg nem dolgoznak. Tudomásul kellene már venni, hogy akik kizárólag gázzal tudnak fűteni, ott 300 köbméter lazán elmegy, de még több is a téli hónapokban, tehát számold ki azt a havi fizetendő összeget mondjuk 350 köbméterrel, ugyanis ez vehető egy átlagnak.
Németh István
A büdös kurva anyádat riogatod a polgárokat te moslék szemétláda hírportál! Barom kurva anyádat aki benneteket szült! Így kell bevezetni egy akármilyen hírszöveget! rohadjatok meg!
AMI ahogy írtad sem igaz MOSLÉKOK!
amortizáltok
majd népharag gerjed tovább ahogy fogy a pénze aztán hová bujik 133 bátor? még itt semmi nincs lefutva .
division
@Németh István: Térjünk erre majd vissza az első piaci áron elszámolt számlák után. Amennyiben tévedtünk, én megkövetlek, és elismerem, hogy Rizsa Szilárd mindössze csak hazudott.
division
@Pálinkás Pál: Ki lehet számolni a szolgáltató oldalán a kalkulátorokkal, mennyi lehet a havi költsége a villanynak és a gáznak. A villany tényleg nagyon minimális, nem is tétel egy átlagfogyasztó számára havonta (plusz 3000 ft), a gáz az, ami megdobja rendesen. Amennyiben valaki 2000 köbmétert fogyaszt évente, annak valamivel több mint 405 ezer ft plusz lesz éves szinten a díja az eddigiekhez képest, azaz havi szinten nézve 34 ezer.
nyuggerpasi
@vacsi: Amíg ez Orbán esetében tény,addig egy más személy esetében csak feltételezés.
Óriási a különbség.
Pálinkás Pál
@division: és szerinted ezt benyelik...főleg úgy,hogy a villanyszámla 70 %-a adó, meg " használati díj "
ESCOBAR
@division: Akkor pazarol! 144 alatt van nálam családi házban a havi átlag! Nyáron 19 m3, mert csak használati melegvizet készít a gázkazán, télen nyilván több, de az átlag 144 m3 alatt van!
vacsi
@nyuggerpasi: Így igaz! Csak éppen arra nincs semmi garancia, hogy egy másik jobb lenne. És, ha rosszabb?...
vacsi
@Mirabilis: Te viszont nem csak igen hülye vagy, hanem igen tahó is...
division
@ESCOBAR: Akkor te ügyes vagy, nálunk télen 300-350 köbméter feletti, a ház 240 négyzetméteres. Hozzáteszem, én a garázst is fűtöm télen. A villany az szintén magasabb, mivel nyáron klíma, télen medence. Napelem nélkül ez még több lenne. Viszont már írtam, most ne az olyan fogyasztókat vegyük alapul, mint én is vagyok, hanem egy 100 négyzetméteren lakó 4 tagú családot, pazarlás nélkül sem lehet teljesíteni a meghatározott limitet, gáz terén legalábbis semmiképpen.
ESCOBAR
@division: Akkor kazáncsere az olyan családnál! Kell a kondenzációs! 100 négyzetéteren már nem kell 24 KWh-s, hanem 19 KWh-s elég! Takarékosabb jóval!
Dr. Proktor
@Mirabilis: "Csak zárójelben kérdezem: mennyiért veszi, honnan és mennyiért adja a magyaroknak orbán a gázt"
Jó kérdés! Orbán azt nyilatkozta, lehet hogy pont nem hazudott, hogy 15 évre kötöttünk gázszállítási szerződést, a korábbiaknál kedvezőbb áron...
Jogos a kérdés hogy akkor miért is ennyi az annyi? A fogyasztónál miért emelkedik ha a beszerzésnél csökkent?
Yoda69
@Dr. Proktor: Azert emelkedik, mert orbanek elherdaltak 2 ezer milliardot a valasztasok elott es most ures a kassza. Valahonnan be kell vasalniuk ezt a penzt, es mivel az Unio nem fog adni, a multikat es a NER lovagokat nem adoztatjak, ezert nem marad mas mint a lakossag, akit viszont most jol megsarcolnak.
Dr. Proktor
@Yoda69: Te látod, én látom, 3 millión pedig lovakra való szemellenző van!
Csak előre lát, nem oldalra vagy hátra...
division
@ESCOBAR: Jogos, csak mond ezt egy átlagnyugdíjból élő idős embernek, vagy ahol szegényebb emberek élnek. Még konvektorok is nagyon sok házban vannak, főleg régebbiekben, esélytelen hogy azok az emberek akár központi fűtést szereltessenek be maguknak korszerű kazánnal, plusz ne adj isten az ablakokat is kicseréljék műanyagokra. Szembe szomszédom éppen most költött csak erre több mint egymilliót, szóval hiába tudja mindenki mit is kellene csinálni, ha nincs rá miből.
Istenakinincsen
@ESCOBAR: ma, 07:46 A régebbi típusú gázkészülékek forgalmazását évekkel ezelőtt beszüntették(nyilván megtalálták a módját a kereskedők, hogy ne maradjon a nyakukon az árukészlet:).Az újakhoz már másfajta kémény kell, nem jó a sima bélelt!Sőt inox anyagból ikercső kell a turbós/kondenzációs kazánnak.Aki tehette már kicseréltette, ennek az összköltsége átlagban kb egymillió magyar forint!Nem elhanyagolható szempont az sem amire érdemes félszemmel odafigyelni:Nem is olyan rég megszellőztették a gázkészülékek betiltására való törekvést!
Ennek tudatában ki akar kidobni az ablakon egy milliót?
balos
@Dr. Proktor: Kérdéseddel fordulj a fal felé!Választ ott sem kapsz,de legalább tudod hova állítód az elkövetőket!
magyar1
Mondjuk én Rogánt, vagy Szíjjártót, Mészárost egyáltalán nem sajnálom ha többet fizetnek, én nem, mert én nem fogyasztok luxusra.
Yoda69
@Dr. Proktor: Ok is fogjak latni rovidesen, amikor a gaz 7x-eset es az aram duplajat kell fizetniuk.
Csak a NER lovagok nem fogjak megerezni a rezsinovelest, de azok max 1-2 szazezren lehetnek. Ugyhogy ha kitor a nepharag, konnyen eltakarithatjak ezt a moslek-kurmanyt.
ESCOBAR
@Istenakinincsen: Na, de nem máról-holnapra fogja beszüntetni! A diesel-üzemű autókat is 2035-ig vonja ki!
ESCOBAR
@division: Így igaz! Társasházi közösségek becsomagolják az egész tömböt ablakcsere után 11-17 cm hőszigetelővel!
Haverom nemrég vett lakást, ezeket mind megoldották, s a téglablokkos 1. emeleti 50 m2 lakás jelen pillanatban 24-25 millát ér egy vidéki városban!
Istenakinincsen
@ESCOBAR: ma, 16:12
Persze nem máról-holnapra, de azért látnod kell. hogy az utóbbi tíz évben olyan gyorsan változtak a szabályok,hogy nem lehet tudni mit hoz a holnap.Legjobb példa erre az elektromos autósok becsalogatása, ingyen töltés, ingyen parkolás stb.Ingyen töltés már nincs...
Napelemek vásárlása, hogy ingyen lesz az áram, mert a visszatermeltet visszaveszik...aztán kiderült hogy az mégsem jó nekik, "tárolási" díjat számolnának fel,bár tárolási lehetőség nincs ...stb.
A kazánok/kombicirkók kémények kötelező cseréje után a betiltás elég nagy érvágás lenne azoknak akik korszerűsítettek, de lehet nem is kerül rá sor ha nem lesz gáz, vagy megfizethetetlenül drága lesz.Akkor persze rá lehet fogni az energia világválságra.
ESCOBAR
@Istenakinincsen: Napelem helyett most jön a cserép, ami napcellás! Hatékonyabb!
Dr. Proktor
@ESCOBAR: Biztos vagy benne? Sok pici napelem, sok rézvezeték...
Istenakinincsen
@ESCOBAR: Húúú cserépbe építeni miért?Minden csatlakozás cserepenként négy hibalehetőség.
A hatékonyság ami 6-18% nem sokat számít amig a nap ingyen süt!:)
ESCOBAR
@Dr. Proktor: Bizony! 4 oldalon csatlakozik! Magyar találmány...
ESCOBAR
@Istenakinincsen: Kipróbált technológia, a feltaláló (magyar) otthona így működik.
Istenakinincsen
@ESCOBAR: Nincs is ezzel semmi probléma, amig nem kell hibát keresgélni idővel. Komplett rendszernél kb minimum 660(ha nem több) felesleges csatlakozás?Cserepeket leszedegetni, visszarakosgatni?...Drága mulatság:)Az egyetlenegy előnye (esztétikai), szinte elhanyagolható. Drága, a hatásfoka is gyenge,sok a hibalehetőség, tájolási és optimalizálási nehézségek...stb.Újépítésű házra sem raknám fel.
Izlések és pofonok, meg a pénztárca vastagsága alapján döntenek az emberek.Egyszerűsítés, hozzáértés józan ész már nem divat!:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.