Rendőrök menekítettek ki három református egyházvezetőt az Országgyűlés keddi alakuló ülése után a Parlament elől.

Egyházvezetőket köpködtek meg a tüntetők a Parlamentnél – rendőrök menekítették ki őket – videó

Fotó: MTI /Kovács Tamás

Megtámadtak és köpködtek három református egyházvezetőt az Országgyűlés alakuló ülése után kedden a Parlament előtt tartott demonstráció résztvevői

- írta meg a református.hu portál.

Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke, Huszár Pál, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának világi elnöke, és Gér András, az egyház zsinati tanácsosa meghívott vendégként vettek részt az Országgyűlés alakuló ülésén május 8-án délelőtt, azonban mikor elhagyták az épületet, a tüntetők rájuk támadtak, így végül az élő rendőrkordonnak kellett biztosítania, hogy ép bőrrel hagyják el a helyszínt.

A 76 éves egyetemi tanár, műfordító Huszár Pált megviselték a történtek, erről is beszélt a reformatus.hu-nak miután visszatért a zsinati székházba:

Először is hálás vagyok Istennek, hogy ép bőrrel megúsztuk. Közeledem a nyolcvan év felé, de még nem fordult elő soha, hogy készenléti rendőrök menekítsenek ki egy épületből. Már napokkal ezelőtt lehetett olyan híreket hallani, hogy tüntetők megrohamozzák majd az Országházat, de amikor megérkeztünk, még csendes volt minden. Bezzeg, amikor hazaindultunk volna, a feldühödött tüntetők megakadályozták, hogy békében távozzunk. A gazembertől a csalóig mindennek lehordtak minket, de mi nem szóltunk vissza senkinek. Hála Istennek mellettem volt két fiatalember, Szenn Péter püspök úr, és Gér András zsinati tanácsos úr; összekapaszkodtunk mind a hárman, és vigyáztak rám, nehogy fellökjenek. Közben a rendőrök utat nyitottak nekünk, hogy elérhessük az autót, ami már várt ránk.

Hozzátette: 

Nem szeretnék semmi rosszat mondani a tüntetőkről, de mintha arra játszottak volna, hogy kiprovokáljanak egy pofont a rendőröktől. Az egyenruhások viszont végig higgadtak maradtak, ezt köszönöm nekik.

Gér András zsinati tanácsos a Parlamentből kilépve hiába próbálta elmagyarázni a tüntetőknek, hogy ők nem politikusok, hanem meghívott vendégek, ez senkit nem hatott meg – fogalmazott a református.hu.

Gér András a lapnak elmondta:

A tüntetők tovább pocskondiáztak, lökdösődtek és gúnyos megjegyzéseket tettek ránk. Szenn Péter püspök úr bocskait viselt, ez különösen irritált néhány tüntetőt, akik többször is megköpdöstek minket.

Hozzátette:

Az egész atrocitás azért is volt fájó, mert Huszár Pál egy idős, köztiszteletben álló egyházi vezető, egyetemi tanár, aki mindig büszke volt a magyarságára és sokat tett az országért, valamint a református egyházért. Szenn Péter ötgyermekes édesapaként a horvátországi református magyarok lelki vezetője, aki sokat tesz azért, hogy a délvidéki magyarság megmaradhasson. Az inzultus végül úgy zárult, hogy Bogárdi Szabó István püspök úr taxival jött elénk, és rendőri biztosítás mellett elhagyhattuk a helyszínt

Az incidensről készült felvételt az Index örökítette meg:

Forrás: reformatus.hu, Index, Blikk

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem tévedtek a tüntetők!!! Mindenki megérdemli a kritika bármely formáját, aki résztvevője és támogatója orbán diktatúrájánK!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Jozefina
Nem tévedtek a tüntetők!!! Mindenki megérdemli a kritika bármely formáját, aki résztvevője és támogatója orbán diktatúrájánK!!!
bakegya
isten házában kell szolgálni-nem a parlamentben a politikai szarkeverőket!!!
Pálinkás Pál
@Shikari: Áruld el gyorsan nekem,mit keresnek a megvett csuhások a kormány megalakulásán???Berendelte őket a csúti cigány??? A panaszkodó vén szarosnak meg 80 évesen nem kéne a duce seggét nyalni,akkor nem érné ilyen atrocitás!!! Minden egyes egyházi ember aki ezt az agyalágyultat kiszolgálja/orbán/ az megérdemli hogy leköpködjék!!!
Nessy
Ezek az "egyházi vezetők" már nem Isten szolgái, hanem Orbáné, és a Mammoné.
DURBlNCS
Majd otthon panaszkodhatnak a feleségüknek, hogy milyen nagyon rosszak az emberek
human
Fogalmuk sem volt, hogy kik ezek az emberek. Ilyen felfokozott hangulatban az ember nem sokat szokott mérlegelni. Ettől függetlenül pedig eddig is nyilvánvaló volt, hogy az egyház legfelsőbb vezetői asszisztálnak Orbán illiberális állampához. A következő években pedig még erősebb lesz az egyház simulása a hatalomhoz és nagy szerepük lesz a propaganda gépezetben.

Gér András pedig mikor elkezd arra hivatkozni, hogy ki mennyire köztiszteletben álló személyiség közülük valószínűleg figyelmen kívül hagyta azt a tényt, hogy Orbán 2000 honfitársunkat nevezte meg ellenségként nemrég. Ezek közt pedig szintén nagy tudású emberek vannak. Többek közt az Orbán kormány egyik volt minisztere is. Talán így már átérzi mit érezhetnek azok akik munkásságuk ellenére ellenségeknek lettek nevezve ebben az országban.
dodóka
Kiabálták nekik azt is, hogy az isten húzzon a f@szára benneteket ócska vén hülyék ?
Rockxy
Mily békés, toleráns, demokrata ellenzéknek mondott emberek.
(Azt hiszed, ha szerinted igazad van, bármit megtehetsz?
És akkor az általad sokszor emlegetett jogállam, az micsoda?)

Tudjátok mi a varázsszó?
Elmondtam már itt néhányszor.
De vagy elfelejtettétek, vagy nem hittétek el.
Mint a lüke tanítvány: - Mester, mi a boldog élet titka?
- Ne vitatkozz idiótákkal!
- Nem hiszem, hogy ez lenne...
- Igazad van!
nemfideszes
"Az egyházak csak akkor fogják betölteni azt a pozíciót, amely egy modern társadalomban megilleti őket, ha megőrzik és visszanyerik autonómiájukat. Amennyiben a politikai élet egyes szereplői közül egyeseket ellenségeknek, másokat meg szövetségesnek minősítenek, maguk is politikai szereplővé válnak. Márpedig ha valaki erre a porondra lép, akkor rá is érvényesek lesznek a politika gyakorta kegyetlen törvényei. Ezért mondjuk, hogy hibát követnek el, ha azok szolgálatába szegődnek, akik ideológiai átnevelőtábort akarnak csinálni Magyarországból."
OV 1992.
dodóka
@Shikari: Akkor ezek szerint te is ott voltál a tüntetésen ? te drogos senkiházi f@szkalap ...
desiro57
@Shikari: Te vagy a hülyék vezetője az már látszik!!!
Nessy
Tisztelt Isten gyarló szolgái!
Akkor lettek a hatalom szolgái, amikor a szószékről Isten Igéje helyett a kormány propagandát prédikálták! Amikor megmondták a híveiknek kire kell szavazni! Ennek az ódiumát most viseljék türelemmel!
nemfideszes
@Shikari: Drogos?! Csak nem Tompika, és az Ibizán szipákoló is részt vett a tüntetésen?!
balos
Nem helyeslem,de aki korpa közé keveredik,az könnyen nyállal találkozik!A vallásnak az emberekért kellene dolgoznia,nem a hatalmasságok támogatásából gazdagodnia!
nemfideszes
Régi szép idők, amikor még zengett a parlament a fideszes bekiabálásoktól: “Csuhások! Térdre, imához!”...
human
@Rockxy: Észre vetted, hogy nem sokan vitatkoznak veled?
CsipkeRózsa
Állítólag a rendőrök kisérték ki a parlamentből távozókat, miért a tömegbe kisérték őket?
justhpeter
Most sem gondolom pogányként, hogy bármi közöm lenne az egyházi dolgokhoz, de
Nem gondolom, hogy ennek a három egyházi vezetőnek köze lenne a hazai egyházi dolgokhoz, azonban egy pár dolgot meg kellene érteniük:
- a hazai politika - pártállástól függetlenül - annyi gyalázatos dolgot - pl.: a nép kifosztása -művelt az elmúlt 25 évben, hogy a tüntetők fokozódó felháborodása érthető
- az hazai egyházak árulást követtek el a vallásukkal és a híveikkel szemben, amikor a pénzügyi támogatásért összefeküdtek a politikával - bármely színű vagy irányultságú legyen az
- elképzelhető, hogy a tüntetők úgy ítélték meg, hogy a kormány támogatására érkeztek a parlamentbe
- a tüntetők esetleg a hazai egyházi vezetőkkel egy kalap alá tartozónak vélték őket és a fent említett árulásról kívántak népítéletet mondani.
Méltányolom, hogy megőrizték higgadtságukat és hosszú boldog életek kívánok nekik.
Edmond Dantes
Még a mélyen katolikus II.József is azt vallotta,hogy az oltárt és a trónt szigorúan el kell választani.Sőt még Orbán is, ifjú liberális és ateista korában azt mondta a Fidesz pécsi kongresszusán 1992-ben,hogyha az egyház belép a politikai küzdőtérre,akkor számítson arra,hogy pofonokat fog kapni.Lehet,hogy ezek az egyházvezetők köztiszteletben állnak,de nem kimondottan bölcsek,tanulmányozniuk kellene a vezér életművének minden korszakát,ami viszont eléggé eklektikus.Persze ha forintokban számítva megéri nekik a kormánypárti politizálás,akkor miért csodálkoznak,hogy egy kalap alá veszik őket a korrupt,tolvaj fideszes társasággal? Mennyivel különbek,mint a bűnöző Farkas Flórián fideszes honatya,ha vállalják a társaságát?Ezt csak a végtelenül sötét Shikari nem érti,tovább égeti magát
lampa laz
Megöregedtél csuhás, de bölcsebb nem lettél, mert akkor megértetted volna a tüntetés hangját, és felismernéd orbánban a sátánt. Mert az csak 1 képmutató álszent fsz, aki csak a hatalmához eszközként használja az egyházakat.
Hellcat
Ha tüntetésre számított minek ment oda? Mégis mit várt?
Commenter
@Horizont: ténylegesen leköpni (református)papokat talán mégsem kellene csak azért mert 8 évig teljesen lejáratta őket is balog páter, a kedves vezető személyes gyóntatója.
Ezt az egyházaknak is látnia kellene hogy nem a jó mellett álltak immár 12 évig, és a pokol helyett ezek holnap ismét a bársonyszékben folytathatják az egyház hathatós és jól megfizetett segítségével sajnos!
görbetükör
@Commenter: Tudta, hogy kikhez megy, kikhez dörgölődzik. Akkor ő sem más. Megérdemelte, akárhány éves!
Commenter
@görbetükör: @Horizont: igazatok van. Nincs mentség és bocsánat. Cinkosai ennek a rohadt rezsimnek!
Commenter
@Horizont: én sem. Ezért is trollkodják szét itt a hozzászólásaimat egyesek, és nem csak az enyémet hanem mindazokét akik "nincsenek oda és vissza" ov-ért és az ő rezsimjéért.
36
@Shikari: Még gyerek koromban a plébánosom elmondta, hogy amikor papnövendékek voltak, volt hogy a városban leköpték őket, a Kádár érában.
Hmm...a bolsik nem változnak...
Macskaszem
A kilóra megvett papoknak annyi keresnivalójuk van a parlamentben, mint a nemzetbiztonsági kockázatos Zaid Naffának. De a legköpnivalóbb a csúti Geci, aki mindezt menedzseli.
Csizmás Kond
...szerintem meg mélységes szégyen az ilyen viselkedés és annak sem sokkal több a becsülete aki az ilyeneket pártolja és védi.
egyvandor
Nem civilizált dolog a köpködés, de érthetőek az indulatok is. Mondjuk nem ártana ha az egyház nem vonulgatna a parlamentbe!!! Jól tenné ha nem avatkozna bele a nagypolitikába és tartaná magát inkább a civil társadalom közelében. Nem elég hogy lenyúlják a közoktatásra szánt pénzek java részét? Bevételeiknek meg semmi adó vonzata nincsen?
egyvandor
@36: Mit gondolsz?
Visszavonult a 800.000 mszmps és utódai elmentek esztregályosnak?
A ma parlamentben ülők saját maguk vagy felmenői meg a politikától távol tartották magukat?
Hozzászólásod vagy trollkodás, vagy finoman szólva nagyon naiv.

Bródy: "Édesapám csak azt ne mond hogy ezek ugyanazok"
egyvandor
Aki istenhívőként egy tekintélyuralmi rendszer kiépítésében szerepet vállal annak Jézus példájának alapján képesnek kell lenni megérteni és számolnia azzal hogy nem fog szimpátiát kiváltani a hatalom által kisemmizettek körében.
Pálinkafőző Rézüst
teccettek vóna nem tolvajokért, rablókért, és a hazát idegen kézbe adókért ájtatoskodni...Ennyi. Oszt jónapot..
Yeromos
Tanulhatnának a tüntetők a fidesz rajongóktól, nem leköpni kell hanem savval leönteni ahogy ők csinálják. Az a FIDESZ berkekbe nem bűn.
Equus1
Pokolra az összes csuhás ingyenélővel!
Desischado
Mit kerestek a Parlamentben? Az igazságtalanságokért miért nem szólnak? Aki együtt tart oebánnal, az ne csodálkozzon, ha leköpik. Ez a legkevesebb, amit megérdemelnek!
mackoka46
Sajnálatos, hogy az egyházi vezetők kiszolgálták ezt a szégyenteljes diktatúrát. Nos vétkesek közt cinkos aki néma. Örüljenek, hogy nem a lámpavason végezték.
Gauntlet
Az egyház látványosan összebútorozott a jelenlegi hatalommal, iskolákat kapott. Mit vártak? Mire gondoltak, mi lesz?
papa.49
Én csak arra lennék kíváncsi hogy mit kerestek ott a református papok, ez a hely a politika színhelye nekik a lelkekért KÉNE MUNKÁLKODNIUK, DE MINT LÁTOM A BAKSISÉRT MUNKÁLKODNAK !!!
Commenter
@papa.49: azt, hogy a csuti is református, meg balog emmi páter is. A jó balog péter helyére kell most nyilván másik pap is...már nyakig benne vannak a nemzethy álkeresztény illiberális áldemokráciában hát ha ezért nem pokol jár majd...remélem ezt ők is tudják. Ja hát tegnap ráadásul az ökomenikus istentiszteletet is meg kellett tartaniuk a politika házában ugye...
papa.49
@Commenter: A kisztitkár, a besúgó református azanyját, én úgy tudtam kgb. ügynök ))))))))))))
Commenter
@papa.49: ez a szabad enciklopédia, bárki kiegészítheti a cikket!
hu.wikipedia.org/wiki/Orbán_Viktor
Rockxy
@human: Nem is ajánlom, hogy velem bárki vitázzon!
Mindenki találja meg a saját valóságát, ha akarja!
De nem kötelező, semmi sem kötelező.
Lehet mások világnézete szerint is élni, de az nem a sajátja senkinek, csak hiszi. :)
A valóság visszautasítása (annak a tagadása, ami már VAN) alacsony tudatszintet feltételez.
"A széles látókör mindenkinek jár, de a többség megelégszik a szűkkel."
De ne higgyen nekem senki, kísérletezzen egyedül, majdcsak hajnalodik egyszer... :)
F_Viktor
@nemfideszes: Írod:
"Régi szép idők, amikor még zengett a parlament a fideszes bekiabálásoktól: “Csuhások! Térdre, imához!”..."

Azóta nem csak letérdeltek orbán elé, de egy kis (köz)alamizsna fejében le is pippantják!
Nessy
Minden tiszteletem a 86 éves úré! Ott még nem küldték el a nyugdíjat jelentő születésnapján a professzor urat a hivatalából.
Nagytiszteletű urak! Önök vállalták, hogy támogatják a kormányt, hogy szabad pártnapot csinálnak az Istentiszteletből, hogy politizálnak a szószéken. Persze nem ingyen. Nos, akkor vállalniuk kell ennek az odiumát is. Tény, hogy a köpködés nem volt korrekt, de a véleményeket kiérdemelték! Sokat tettek érte az elmúlt időszakban!
Nagy Tiszteletű urak! Önök az elmúlt időszakban Isten helyett a politika szolgái lettek!
És ez vonatkozik a katolikus klérusra is.
szep napot
Ez mar tobb mint demokracia. Nincs az az orszag ahol kovetkezmenyek nelkul igy erhetsz egy rendorhoz mint a csurhe a fenti videoban. A sok veszteni nem tudo balos altal imadott Usaban es izraelben ver folyna.
Csizmás Kond
...tud valaki olyan határozatról vagy akármiről amely tiltaná az egyházi vezetők megjelenését a parlamentben ???...vagy csak a gének által örökölt kommunista szellem teng túl egyesekben ?
Csizmás Kond
@Shikari: ...ők a többség...ha köpködni kell.
Mobil123
kár hogy tőkés nem volt köztük :-)
Zeta
@Pálinkás Pál: meg kell hálálni az egyházaknak nyújtott érdemtelen hasznot!
Ne csodálkozzanak , ha az emberek elcordulnak az egyháztól. Divat ma templomba járni, példát vesznek Orbánról, aki ha az szolgálná az érdekeit, akkor az egyházakat tenné kitaszítottá! Mint tette a szegények istápolójával, az Ivanyi Gábor által vezetett evangelikus felekezetet. Talán azért, mert komolyan veszi a szegények, rlesettek támogatását!
advocat
Csizmás Kond! Azért - úgy 1789 környékén - márt volt olyan állam amely elválasztotta az államot az egyháztól. Természetesen látogatóként, mint bárki bemehet. Egyébként is aki bemegy a parlamentbe az megérdemli! Gondolják. Ennyit a politikusok és az ott megjelentek iránti "szimpátiáról". A képviselők meg elmentek, a garázsból. Csak úgy.
evacica
@Shikari: Remélem akkor is ez volt a véleményed, mikor a zsidó országos főrabit leköpték a Károly körúton?!
evacica
@Shikari: Mint ahogy ez is, ha nem is elegáns!
kulabombaafityiszre
Nem kell a diktátor seggét nyalni,nincs köpködés.
Ilyen egyszerü.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok