Tállai András januárban távozhat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) éléről – írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy az adóhivatalnál azért telhetett be a pohár, mert az Orbán Viktor által kinevezett államtitkárnak több konfliktusa is volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel, ráadásul Tállai nem is sűrűn látogatta a NAV épületét, általában hetente egyszer bukkant fel a hivatalban.

Betelt a pohár: elküldik Tállait a NAV éléről?

A lap szerint hetek óta nyílt titokként beszélnek a szervezeten belül a politikus eltávolításáról. Azt nem lehet tudni, kinek lett elege az államtitkár viselt dolgaiból, de az szintén nyílt titok, hogy Tállait még Orbán Viktor kormányfő, s nem Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ültette pozícióba, akivel kinevezése óta több konfliktusa is volt.

Varga és Tállai egy szeptemberi adókonferencián hozták egymást kínos helyzetbe, amikor a tárcavezető nem tudott a NAV-elnök új adójavaslatáról, Tállait pedig az lepte meg, hogy Varga jövő áprilistól beindítja az online számlázást.

Az utolsó csepp a pohárban az államtitkár Hír TV-n megjelent, bohózatba illő nyilatkozata volt, amiben furcsán válaszolt arra a kérdésre, hogy hogy kerülhet Orbán ajándéka, a tízezer forintos karácsonyi Erzsébet-utalvány darabonként 15 ezer forintba. Tállai nem jött rá, hogy itt valamilyen adó lehet a háttérben, inkább úgy értette a kérdést, hogy a kormány inkább tizenötezer forintot ad a nyugdíjasoknak. – Nem arról van szó, hogy ez drága, hanem arról, hogy ezt az emberek kapják, és az embereknek lesz ettől több – magyarázta az államtitkár.

Tállainak a lajstromán azonban nem csak a Vargával kialakult konfliktus szerepel, hanem "munkakerülése" is, a cikk szerint ugyanis a NAV elnöke hetente általában egyszer bukkan fel a hivatalban, így fordulhatott elő, hogy januári kinevezése óta szeptemberben találkozott először például az egyik főosztályvezetővel.

73 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
,,Sportvezetés, ipar- és gazdaságfejlesztés, bankszektor, adóhivatal - mindenhol a ,,legmegfelelőbb" ember ül a székben.
Ja meg az ország élén.
Lukas kétfillért sem érnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
szaboria1
A kis hájast már régen lapátra kellett volna tenni mint az L.Simont. Igen szereti ez is a piát.
Levendula
Helyette lehetne ajánlani Kusovszky Imrénét, az Idősek Tanácsának tagját... :)
karma1
@Horizont: Ugy latszik, ha egyszer "bent vagy a berkekben", akkor mar egeszen mas torvenyek vonatkoznak rad... Azt hitte ez a hulye is, de vegulis nagyon orulok, hogy valakinek mar vegre szemet szurt ennyi baromsag...Kepzelem, hogy mekkora elegtetelt erez most Simicska meg a vida ildi...:o)))
Mert ha nem tudjak jol megvalasztani az adohivatal elnoket, akkor bizony nehezebben lehet majd lopni. Ez eleg morcossagra adhat okot majd a nemzeti elmebetegnek...:o))) Ne feledjuk, Simicska adohivatali vezetoi tevekenysege idejen teljesedett ki a bunszovetkezetben vegrehajthato, torvenyesitett lopas... De neki esze is volt hozza, meg szorgalma is...
Nessy
@Horizont: Ez a pártunk és kormányunk nagyjainak a "munka alapú" lét, amiről olyan lelkesen mesélnek!
Azért nehogy a Krapancsák Hugó kipróbálja ezt a metódust, mert már másnap az utcán találja magát! Kivéve persze, ha álomtitkár!
Nessy
@karma1: Kinek Isten / Orbán hivatalt ád, észt is ád hozzá!
nevemnick
,,Sportvezetés, ipar- és gazdaságfejlesztés, bankszektor, adóhivatal - mindenhol a ,,legmegfelelőbb" ember ül a székben.
Ja meg az ország élén.
Lukas kétfillért sem érnek.
nezelodo
Oda kellene ajándékozni az ürgét a lengyeleknek, Orbánnal együtt, úgyis most kötött velük vérszerződést a Dakota.
eszegfu
Vida Ildikó (jogi végzettsége van) után ugy gondoltam, hogy Tállai végzettsége (P.ü. és Számviteli Főiskola, adótanácsadó és könnyvvizsgáló képesitése, sőt néhány évig még saját vállalkozása is volt) jobban passzol a Nav vezetőjéhez. Mára már el sem tudom képzelni, hogy végezte el a iskoláit?! Mintha még józan paraszti esze sem lenne. Nagy kapufát rugtak vele... csak remélem, hogy értelmesebb kerül a helyére.
karma1
@Nessy: 09.44-re: Latom, de eleg keveset...:o)))
karma1
@eszegfu: Nem neztem meg a Wikipedian egyikuk eletrajzat sem (sem a tallaiet, sem vidaet), de latatlanban le merem fogadni, ha Simicska forszirozta a vida ildit a NAV elere tenni, akkor SImicska ismerte vida konyvviteli penzugyi kepessegeit. Nem hiszem, hogy sikhulyet valasztott volna erre a rendkivul fontos posztra. Ennek a szerencsetlen nonek a legnagyobb balfogasa volt kikezdeni az utcan Goodfriend-del... Ha akkor hallgat, nem csinal botranyt, es nem rajta rohog az egesz orszag, akkor talan meg ma is a szekeben ul.
Peller Anikó
@eszegfu: ne reménykedj, mert nem az a cél. Nem rúgtak vele kapufát, mert rendesen teljesítette a feladatát, ie nem pofázott bele semmibe, be se járt.

A cél a horribilis lopás, ennek acélnak kell megfelelnie minden takonynak.
Eladott Ország
Bandi­ te ­fekete­lyuka ­minden ­kormányok ­legsötétebbikének. 
Világ szégyene és országos katasztrófa, hogy ez a figura, aki szerintem a budira sem tud úgy
elmenni, hogy közben ne tenne valami kárt maga körül, aki legfeljebb 10 betanult tőmondatban
képes kommunikálni a világgal, akit még egy hentes is erős fenntartásokkal venne fel maga
mellé segédnek – ellenkező előjelű információk napvilágra kerüléséig ­,  mégiscsak a NAV
elnöke, b*sszameg! Aki elvileg azért felel, hogy az állam forintcsilliárdokat szedjen be az
adófizetőktől, aztán hogy hova tűnik az a sokezermilliárd, mit érdekli őt, egyáltalán honnan kéne tudnia.
A magasan kvalifikált téeszelnök közben egy egyszerű kérdést nem tud értelmezni és kapitális
baromságokon kívül ötödik nekifutásra sem képes egyebet kipréselni magából. Tállai egyszerűen
nincs képben azzal kapcsolatban, ami a dolga, a munkája, a feladata lenne.
Képtelen megmagyarázni, hogy miként lesz a 28 milliárdos szavazatvásárlásból 42 milliárdos
botrány. (Most szólok, hogy ebben a 15 ezerben ezek szerint még mindig nincs benne Valton
Lajos biztonsági őreinek fizetése, ha már a felháborodott kormány­ és járási hivatalnokokból
ingyen csinálnak hülyét.)
A látványos és leplezhetetlen ostobaság, iskolázatlanság, műveletlenség, az alkotmányosan
garantált hülyeség mintegy alapkövetelmény ahhoz, hogy valaki az uborkafa tetejére
felkapaszkodhasson a NER-­ben. Hát persze, hogy nem drága, Tállai félanalfabéta semmihez
nem értő Bandi! Nektek semmi nem drága, amit tetszőleges ötletbörzéiteken kiagyaltok, és amit aztán  mint most is  az adófizetők pénzéből nagylelkűen osztogattok. Elvesztek az emberek
egy részétől, nagylelkűen odaadjátok az emberek egy másik részének, és várjátok a tapsot és
virágesőt. 28 milliárd szavazatvásárlásra sok, 42 milliárd meg mégtöbb, és hogy a vége mennyi
lesz, arról sejtésünk sincs. Ahelyett, hogy ezt az egészet a nyugdíjjal azonos elbírálás alá eső...
eszegfu
@karma1: Értem a logikádat... Szerintem meg Vida végzettsége megadta a "jogi" alapot Simicska bizonyos "ötleteihez", pl. a "nagyok" büntetésének kikerülésére. Mivel nem tudjuk pontosan a körülményeket, akár a Te elméleted is lehet az igaz.
Cicamama55
Maximálisan egyetértek ezzel a döntéssel, amennyiben bekövetkezik. Minden megnyilvánulásából sugárzik az alkalmatlanság! Hol van már a NAV régi tekintélye?! Átláthatatlan korrupció hálózata szövi át, csak a keményen dolgozó kisemberekig ér el a kezük!
eszegfu
@Peller Anikó: 10:02 Én másképpen látom... Teljesen mindegy milyen kormány irányitja az országot, a Nav-nak, mint a költségvetés legnagyobb bevételét "produkáló" szervezetnek fontos szerepe van a gazdasági életben, igy annak vezetője sem mindegy, hogy ki. Véleményem szerint a "lopások" nem a Nav-nál történnek, ők csak beszedik a pénzt, melyet a kormány költ el, vagyis az utóbbinál lehetséges, amiről irsz. Lehet, hogy tul naiv és optimista vagyok, ezért remélek a Nav elnöki székébe egy értelmesebb embert. De az is igaz, hogy mindig rosszabb jön! Meglátjuk...
vonotok
Teljesen mindegy ki ül a N.A.V. élén ! A döntéseket nem Ö, Ok hozzák.
Ebben az országban, a fasizálódó diétatatura vezére hozza meg.
És e birka nép tűri, hogy Európa és világ előtt megszégyenítsék.
Igazuk van a mai fiataloknak " csak el ebből az országból".
Eriksson
Az adópolitika kidolgozása nem a NAV fő-fő vezetőjének az agyszüleménye. Ergo: Teljesen mindegy, hogy okos-e, vagy kevésbé okos az állás betöltője.
eszegfu
@Eriksson: A teljesség kedvéért... Az adópolitikáért a Nemzetgazdasági Minisztérium a felelős, ennek államtitkára Tállai András, aki egyben a Nav elnöke, és aki 2016. dec. 5-én "nyujtotta be" a köv. évi adócsomagot.
Eriksson
@eszegfu: Általánosságban beszéltem, nem pont Tállairól. :-)))
Azért köszi a pontosítást. Remek koponya a nevezett úr. :) 4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Umst_E_m--/w_1160/6osD9cd1bJTFKeCUs.jpeg
Peller Anikó
@eszegfu: 10.24, nem jól látod. Melyik mondatot nem értetted a háromból?

1. nem az a cél amit Te képzelsz.
2. megfelelt mert nem pofázott bele semmibe.
3. a cél a horribilis lopás elősegítése, a visszaélések takargatása.
perfekt
Igaza van-hogy csak egyszer ment be Tállai a munkahelyére hetente.!Minimálbérért-még jó-hogy ! Különben sem korcsma az,hogy állandóan ott üljön!
Cicamama55
@karma1: 10.01 Maximálisan egyetértek! A NAV-nak és az igazságügynek teljesen politika mentesnek kellene maradni, s végképpen meg kellene akadályozni azt, hogy begyűrűzzön ezekbe a korrupció! Ha a politikusaink jobban figyelnének ezekre, nem lenne ez a rengeteg szóbeszéd, mely napi szinten foglakozik politikusainkkal. Kit érdekelne a vagyonuk, a magánéletük, ha az emberek éreznék, hogy a törvények mindenkire egyformán vonatkoznak. A bizonytalanság és kiszámíthatatlanság lett úrrá ezzel az elfuserált politikával országunkban.
levarosbukta
@Horizont: Jobb is hogy nem járt be! Eltudom képzelni mekkora ökörségeket csinált volna. Legalább a beosztottak megmaradtak a normális eszüknél, legalábbis remélem.
eszegfu
@Eriksson: 11:18 Nem kell, hogy "szeressél", de azért ennyire sem utálhatsz?!:) Tényleg megijedtem ettől a linkelt fotótól!:))
karma1
@Horizont: Dragam, nem is tudom, hogy hol talaltad meg a lemondasarol szolo cikket, mert a magyar sajtonak egyaltalan nem fontos, hogyha egy orszag ME-je lemond. 8 eve volt ME John Key, hetfon kozolte, hogy lemond, a csaladjaval akar meg tobbet lenni. (A valosag az, hogy 8 eve ingyen dolgozik, nem veszi fel a fizujat, - igaz, az nem millios fizetes, eppen csak 6 szamjegyu egy evre kivetitve- de ha a 9. evet is elkezdene, akkor elete vegeig jarna neki ez a fizu, es ezt o nem akarja felvenni, mert nincs raszorulva. 55 millio dollaros vagyona van a Chase Manhattan Bank beli penzugyi munkassaga utan, most meg egy kicsit visszamegy oda dolgozni, aztan par ev, elmegy nyugdijba, es kesz. Hetfotol atveszi a vezetest Bill English (az eddigi ME-helyettes es penzugyminiszter) es Paula Bennett maori asszonyka lesz a helyettes ME. Ezt ok a jovo evi valasztasokig csinaljak, akkor jon a rendes valasztas, de nem nagyon van ellenfeluk, mert mindenki kivaloan teszi a dolgat. Itt inkabb a kiszamithatosagra torekszenek az emberek is, meg a vezetok is, es John Key-t azert valasztottak meg mar 3-szor, mert o volt a "nyugodt ero", egyebkent szakertoi kormannyal. (Itt 3 evente valasztanak ME-t meg a parlamenti partokat.) Nem hiszed el, mennyire gordulekenyen ment a dolog, mindenki mosolygott, a fo aspiransok kozoltek, hogy indulnak a belso megmerettetesen, de ha nem oket valasztjak, akkor minden erejukkel a megvalasztott ME-t fogjak tamogatni. Hidd el, en azert irogatok ide, hogy elmondhassam, hogy VAN ELET orban es a rablobandaja utan, sokkal kevesebbol is meglehetne csinalni a csodas Magyarorszagot.
eszegfu
@Peller Anikó: 11:18 Kissé "elszálltál" Magadtól! Egyrészt én a véleményemet irtam, ami ugyan nem egyezik meg a Tiéddel, de azt nem irtam, hogy nálam az "igazság", mint ahogy Te sem vindikálhatod Magadnak az igazság jogát! Sőt értelmi képességeidet sem emlitettem. Jobb lesz, ha visszatérünk a "mosolyszünethez". Nem kötelező velem diskurálni, de ha mégis szólnál hozzám, akkor kiséreld meg a normális hangvételt.
eszegfu
@Eriksson: Hááááááááát... nem "szerelmesedtem" bele, az már biztos!:))
Yoda69
Jo sokaig huzta. Mondjuk a fel fideSS vezerkart el lehet zavarni ezen az alapon. A masik felet meg elitelni.
karma1
@Horizont: Mondtam ma', GYERTEK! Ez olyan esemeny volt egyebkent, hogy en sem hittem el a megoldast. ...:o)))) A ma'jbajbu' meg gyogyujja' kifele, nehogy ma' valami bajod legyen!...:o)))
Es ha meg azt is megmondanam Neked, hogy a partja ugyanaz a keresztenydemokrata neppart-csalad, ahova mi is tartozunk, meg a Merkel meg mindenki mas? Elmeletileg orbanekkal van egy partcsaladban!
Ja, es ne feledd, csak kb. 3 hete volt itt a magyar kuldottseg, hat erre nem lemond a Key?...:o))))
karma1
@Horizont: Az a 18 ezer kilometer, meg a haromnapos repulout nem lehet akadaly? ...:o))))
dr. prédikátor
Ezt a mocskos geci részeges disznót ki se kellett volna nevezni!!!Féreg!!!
kissé felnőttem
Akinek csak azért van a feje,hogy legyen hová a kalapot tenni, ebből a fajtábol ha sok jön össze az káros.
simmering73
Miért kéne? Pont beleillik a csordába ez a marha.
RonaGyuri
A NAV főnökség mellett: párt potentát, parlamenti képviselő, az NGM-ben miniszterhelyettes. parlamenti államtitkár és adóügyekért felelős államtitkár + ???
Veleda
Egyszerűen álláshalmozó a milliókért. Másokon élősködő féreg. Sajnos, ebben az országban sok van ilyen.
prime777
Igaza van Orbánnak ha meneszti.
Ezt a disznót bedugnám egy vágóhídra csontozónak,vagy egy libagyárba élő akasztósnak.
Majd ott megtudná a magyarok istenit.
Kicsit dolgozna is ott ez a sertés.
kissé felnőttem
@Nessy: Kedves Nessy nekem azért rosszabb a véleményem, sok a beképzelt Diplomával senkinek nem adtak sem észt sem inteligenciát. EZt vagy hozta a családból, vagy keményen megdolgozott érte hogy mindkettőt tudja alkalmazni és használni.1966- ban egy gépészmérnők tanár azt mondta vezető jelölt urak ! nem szégyen a 35 éves szakibácsi véleményét kikérni egy tervrajzról, hogy látja Ő, megvalósítható -e avagy? ETTŐL még a karikagyűrű sem esik ám le De kihat egy vezető tekintélyére. AZ Élet ŐT igazolta,30-35 éves esztergályos akár zsaluztást készítő ács, akár Pénzügyi vezető beosztottak tapasztaatából is lehet és kell is tanulni. MA mindez az oktatásba fel sem merül, hogy megkérdezzék a PEDAGÓGUST odáig államtitár ?? LE NEM ereszkedik csak nem? hát a hiba a készülékben van.
papa.49
A nav. hoz nem járt be a sarki krimóba meg sűrűn)))))))))
mekkelek
Nem értem a problémát, ez a zsírfejû tökéletesen beleillik ebbe a bagázsba...
silber13
Látod András: " Sic transit gloria mundi " Most majd a saját bőrödön érzed!
papa.49
Vigasztalhatatlan vagyok most mi lesz a félkész állapotban lévő rendezvényházzal a Zsóri fürdő mellett???
Hogyan fogja befejezni a tudálékos balfácán hájastálas???
volvós
@eszegfu: 11:58
...mit vársz egy ROMÀN Emökétöl ???
namihami
Uramisten. Még el se ment és máris megszakad a szivem a sajnálattól és az iránta érzett hiányérzettől. Jelenleg még csak a tragédia súlyának felfogásánál tartok.
egyember
Úgy gondolom, mindenki jól járt, ha távol tartotta magát a "munkahely"-től.
Osztán (sokan) vannak, akik több pénzt kapnak (lopnak) kevesebbért (a munkabér "hivatalos", a lopott pénz ... (Tényleg, az micsoda?)
Hari
Jellemző, nem azért , mert tök hülye, hanem mert több konfliktusa volt a főnökével, s ez a fideszben megengedhetetlen ! Ami a "munkakerülést" illeti, egy regi munkahelyi emlékem, amikoris egyik kollégámnak a közös főnõkünk annyit mondott: barátom, maga akkor lenne a leghasznosabb, ha csak a fizetésért jönne be.
human
Azért még ne örüljünk előre. Mi van ha Farkas Flóri lesz a NAV vezetője?
Clavigo
@human: Esetleg Vida -béébt...ha már megtanult angolul...:) :)
Desischado
Csodálkozom erősen, hiszen minden kritériumnak megfelel, amit egy fideszes talpnyalótól el lehet várni. Szerintem is a vargával való konfliktus állhat a háttérben.
karma1
@Szeparepa2: Epp ezt akartam mondani: ez csak az ujsagiro feltetelezese, semmi teny nincs benne.
Ha valaki ekkora szarvasat hibazik, azt azonnal el kell kuldeni a rak farkara, nem honapokat varni, hogy meg tobb kart tegyen a kormanynak.

Nalunk, ha ittassagon kapjak peldaul az autost, akkor van egy azonnali buntetes, amit a rendor mond meg es odaad egy papirt rola, de minden tovabbi intezkedesig a sofort udvariasan kitessekeli az autojabol, es mar nem vezethet hazaig sem az illeto, meg akkor sem, ha 50 meterre van a lakasatol.
Ha buntetnek, mert valami baromsagot csinalt, akkor annak AZONNAL vannak kovetkezmenyei (buntetese), mint ahogy az illeto hulye nyilatkozata is azonnal megmutatta, mekkora bunko, es mennyire nem ert a munkajahoz.

Kulonben is, a kiskutyanak is azonnal bele szoktak gyengeden utogetni az orrat a pisijebe, amikor nem a megfelelo helyre pisilt. Kulonben soha az eletben nem tanulja meg, hogy rosszat csinalt,...

En ennek a hajpacninak az egesz fejet hosszan utogetnem bele a betonpadloba, hogy megtanulja, a horribilis nagy fizuert tenni is kell valamit.
eszegfu
@volvós: tegnap 18:47 Csak annyit várok el tőle is, amennyit magamtól! De értem az iróniádat!:))
Borsodi
Akkor most felfelé bukik több fizetésért gondolom.
papa.49
@Borsodi: Nekem most jutott eszembe a következő, a pléh bános államfő lesz, a helyére meg beülteti a hazugovics ezt a hájpacnit!!!
kissé felnőttem
@Horizont: Nagy reklámtábla TUDTA??? aki nem csinál semmit hibázni sem tud, igy kissebb a kár -kár hess madár
kissé felnőttem
@karma1: ezt már kocogtatni is kár tanithatatlan, javithatatlan,Na meg a gőg ami körüllengi társait is
eszegfu
@papa.49: Mint a régi "Ki mit tud ?"-ban... cseréljen helyet a vonaton ülők egyikével!:))
Lepényleső
Ő hogy ily kvalifikált,egy dolog,aki kinevezte az mennyire az?
justhpeter
Tállai minden szellemiek óriása. Eccer arra gondoltam, hogy azért akarhattyák meneszteni, mert okosabb mint a gazdaállata. De a nullánál nem okosabb, a negatív ésszel meg már a gazdaállat is rendelkezik.
kamazuka
Másrúl van itt szóóóó.
A király tévedésbűl azt gondolta,hogy ki neki dolgozik, az majd éjjel nappal,meg naponta 25 órát!
Tévedett!
papa.49
@Horizont: @eszegfu: Ha végig gondolod az eddigi cselekvéseit a dádénak egyenesen következik belőle, legfeljebb a hájastálas visz neki még egy ,,föstményt,, a rusnya pofájáról)))))
eszegfu
@papa.49: 11:24 Milyen igazad vaaaaan!:)) Én már el is felejtettem a "föstményt"!:)))
papa.49
@Horizont: Láttad amikor átadta a hazugovicsnak, szerintem ha nincs ott a tv. még a seggét is kinyalta volna ott helyben a koszos dádénak))))))))
herczeg0210
Vajon ez az ember mihez ért? Ha ehhez sem...
Eladott Ország
Tállai András: Mi a kérdés? Már melyik?
Hát az, basszus, amiről itt örökkévalóságnak tűnő pillanatok óta nyomjuk a süketek párbeszédét.
Hogy tudniillik 10 helyett 15 ezerbe kerül a kampányszemfényvesztés.
Ettől még félelemetes: hogy magas állami pozíciókba ilyen mangalicaszagú dilettánsok
kerülhetnek tökéletesen mutatja egy leszakadó, elszegényedő, elhülyülő ország szellemi és
lelkiállapotát. Amiben az a legszörnyűbb – utalványokon átívelő tanulság ez ­, hogy a NER
pontosan ilyen buta, semmire nem jó, értetlenkedő, segghülye idiótákat akar kineveleni, mint
Tállai. Akik azt sem tudják, melyik világon vannak, merre nyílik az ajtó, de mennek, csinálják,
taposnak, csörtetnek ameddig kő kövön nem marad körülöttük.
Utóirat: Ez legalább annyira szomorú, mint ez a konkrét, fölöttébb méltatlan cirkusz, amely jelen
állás szerint abban a fázisban tart, hogy Lázár visszalépett elmebeteg kézbesítési javaslatával
kapcsolatban és mégis a kurvadrága Magyar Postára bízzák a könyöradományt. Pedig akár
Tállaira is bízhatták volna. Két disznóvágás közé belefért volna.
solidedge
A pohár akkor telt be, amikor Tállai személyesen is be akart menni a NAV-hoz, de nem találta.
Eladott Ország
@solidedge: biztos két disznóvágás között volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.