Az ürügy az élelmiszerpazarlás megakadályozása lehet.

A kormány lecsap a nagy élelmiszerláncokra – Veszélyben a Lidl, az Aldi, a Tesco és a Spar isFotó: MTI/Kovács Attila

A kormány egy – javarészt – mondvacsinált indokkal igyekszik megnehezíteni azoknak a külföldi kiskereskedelmi láncoknak a működését, amelyek a napi fogyasztási cikkek eladásából 100 milliárd forintnál nagyobb árbevételt érnek el.  Ide tartozik az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar és a Tesco is. Ez ma már nyílt titok, a kereskedelmi szakmában már hetek ót körbejár a hír – írja a telex.hu

Az egyik módszer, hogy megemelnék az üzletek kiskereskedelmi adóját.

A másik, hogy a kormány a nagy láncoktól ingyen elvonná az áruiknak egy részét, azokat, amelyek közelednek a minőség-megőrzési határnapjukhoz. Ez utóbbit még csak fontolgatják, ez ugyanis vélhetően alkotmányellenes lépés lenne.

A lap tudomása szerint a láncok kötelesek lennének felajánlani az államnak, egészen pontosan a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) – amit majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kontrollál – minden élelmiszert a minőség-megőrzési időtartam előtt 48 órával. Ez az anyag azért különösen fondorlatos, mert látszólag egy jó célt szolgál, az élelmiszermentést, az élelmiszerpazarlás visszaszorítását. 

A tervezet viszont több szempontból is kifogásolható.

Az egyik, hogy csak a külföldi láncoknak teszi mindezt kötelezővé, a hazai láncokat nem érinti. A jogszabálytervezet azért is visszás, mert a mostani formájában azt mondja ki, hogy nem lehetne többé kenyér, zsemle, vagy más pékáru az üzletekben, ezek ugyanis ezeknek a terméknek 24 órás a minőségmegőrzése. Azaz: amint kijön a kemencéből a kenyér, már 48 órával a minőség-megőrzési végdátum előtt járunk, vagyis fel kell ajánlani az államnak.

Forrás: telex.hu
Fotó: MTI Fotó: Kovács Attila

81 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@csak úgy...: "bolti szarka"- és nem más, mint a vásárlók megkárositása" megmentés" cimén. A qrva anyjukat már tényleg!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
@csak úgy...: "bolti szarka"- és nem más, mint a vásárlók megkárositása" megmentés" cimén. A qrva anyjukat már tényleg!
ómió
Csak nem kevesebb lesz a "hazautalható"!? Ezt a "tragédiát"!
kereső
Ezeknek a üzleteknek saját pékségeik vannak, és a Sparnak saját vágóhidja-húsfeldolgozója. Na, ha ez megszűnik, akkor veheti a vásárló a nem tudni melyik pékségből oda szállitott tegan előtt este megsütött pékárut, a cseh felolvasztott "friss" húsárut. Kell a piac kosa lala neveldéjének? Talán már vettek vágóhidat is.
rokker33
Ez nem lenne rossz ötlet,ha mindenkire vonatkozna és a pékárukat/ tejtermékeket nem vonják be.Egy lejárt száraztészta a konzervek kávé kólák üdítőitalok még a lejárati dátum után hónapok múlva is biztonságosan fogyasztható ! És tényleg óriási pazarlás folyik a teszkóba kezdtem a pályafutásomat diákként és egy darabig az volt az egyik feladatom, hogy a tömörítőbe dobjam a lejárt élelmiszereket! Egy kis méretű falunak elég lett volna a napi adag,olyan sok volt minden nap a megsemmisítésre váró élelmiszerek!És minden nap minden percében tonnaszámra semmisítik meg a felhasználható élelmiszereket:( :(
tothjani
Az előnyös lesz hiszen igy 3-4 nappal a lejárat előtt már csökkentett áron lesz a polcokon.
A másik mit csinálnak a begyűjtött élelmiszerrel, mert ezek a tetves fasiszták mire begyűjtik az 1 hét, mire kiviszik Afrikába az 1 hónap, addigra pedig a tej készítmények simán elrohadnak.
Itthon meg kinek adnák hiszen mindenki dolgozik és 440 ezer bruttót keres??
kereső
@rokker33: A franciák ezt másképp oldották meg. Kötelezték az áruházakat, hogy a "lejárt" (azaz előző napi pékárú, zöldség gyümölcs...)élelmiszereket csoportositva gyűjtsék konténerekbe, amelyeket elszállitottak a hajléktalanokat ellátókhoz, ill. karitativ szervezetekhez. Amely áruház nem ezt teszi- azt büntetik. De még csak vélellenül sem jutna eszükbe a vásárlók megkárositása, az újabb capp-carapp lehetőségének megteremtése. Napi 100 milliárd- erre fáj a foguk.
Nessy
@kereső: Valamikor volt az "éjszakai sütés" a kenyérnél. Csak azt nem lehetett tudni, melyik éjszaka. Lehet itt "támogatni" a magyar élelmiszer láncokat amik drágább, és szűkebb a választék, sokszor kisebbek, ami azt jelenti, hogy nem egy helyen vásárolsz be, hanem két - három helyen. Tudom, mert mióta nehezen mozgok, és csak a CBA van a közelembe, mennyivel kerül többe sok, minden, mint amikor a fiam az Auchanban veszi meg ugyanazokat!
namihami
Megindították a megemelt bérek és nyugdíjasmannák visszaszedését.
Mert ugyebár az nem vitás, hogy mindez áremelésekkel fog járni. Furcsa (!?!?), hogy a CBA és a többi ""közeli"" nem érintett? Azok már most azon az áron dolgoznak, amire ezeket akarják lényszeríteni.
A hiteleket törleszteni kell. És erre ez is egy módszer, az ÁFA mértéke mellett. Folyamatosan elinflálni a béreket és az ""inflációkövető"" nyugdíjakat.
RonaGyuri
@sgl: pontosan így csinálják, s a birkák ehhez is lelkesen tapsikolnak =))
Egyébként ezek a "gazok" nagyon sok milliárdot ruháztak be, ráadásul sokszor rengeteg NER-társat megkenve (ha pl. a szentendrei úti Auchan mesélni kezdene Tarlós Pityulinóról???, de érdekes történeteket mesélhetne az egykori Cora is) =))
nemkati
@kereső: Ez nálunk is így van, @rokker33: jó régen kezdhette a tesconál, mert már élelmiszermentő civil szervezetekhez kerülnek a lejáró szavatosságú termékek, a napi cikkek pedig, mint a tej meg a pékáru, már aznap este. A lejáró szavatosságú termékek meg egyébként külön polcon vannak, minden nap kedvezményes áron lehet megvenni. Úgyhogy az üzlettől is, és az élelmiszermentő civil szervezetektől is elveszik ezzel törvénnyel ezeket a cikkeket.
134.bátor
Lèzerjani ötlete ..már hónapokkal ezelőtt belengette..hogy a drága,magyar szart vegyük ..rossz minősèg+ magas ár .
Rizikó
Erre bőven akadnak külföldi példák, de már be is indult Magyarországon az ellenzéki offenzíva! Nagyon helyesen teszi ezt a kormány. Remélem, jó helyre kerülnek az élelmiszerek a kuka helyett!

Inkább hasonló, előre vivő, az emberek érdekeit szolgáló intézkedések tervezésén kellene az ellenzéknek törnie a fejét a folyamatos áskálódás és demagógia helyett!
kereső
@nemkati: Köszi az infót- ez igy teljesen ok..Akkor még rosszabb a helyzet- mert nem más ennek a törvénynek a célja- a 100 milliárdos forgalom lenyúlása .
kereső
@Nessy: Nem csak drágábbak, de minőségük is alatta marad a Lidl-nek, a Sparnak, az Auchan-nak. Tescot nem tudom, mert oda nem járok- nem esik utamba.
Peller Anikó
Kellene már egy kis ellophatót kreálni, nemis értem miért pont 48 óra, sokkal több jutna már bélába 48 nappal. Ennél nagyobb gazemberséget is ki lehetne találni, nagyon biztosak már a saját csalásaikban.

És mit tennétek a lejáró szavatosságú cuccokkal? Ha elkezded szállítani, összeszedni egy zsákba aztán valahol kiválogatni az ömlesztett árukat, pont megrohad a hűtés nélkül maradó összegyűjtött tejtermék, hús, banán ecet.

Nagyon nagy szarba van ez a féregjárta fidesz ha ilyen aljas, elmebeteg dolgokat talál már ki. Nö vesszen a fidesz ír magja, nem a tescoé.
Peller Anikó
@nemkati: "A lejáró szavatosságú termékek meg egyébként külön polcon vannak, minden nap kedvezményes áron lehet megvenni."

Külön alkalmazott van aki csak erre figyel, de egyébként is nagy hangsúlyt fektetnek a szavatossági idő monitorozására.

És az meg már a pofátlan aljasság csúcsa, hogy a magyar láncoknak ezt nem kellene csinálniuk, csak a külföldinek.
Eladott Ország
A fidesz amihez hozzányúlnak az szarrá válik! Ha tudsz valamit pozitív tettükről írd le ide!...
scontent-otp1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.6435-9/128018153_1004572546689319_1088496948235908413_n.jpg?_nc_cat=102&ccb=1-5&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=8_MH2-KcuEkAX8-Ssa0&_nc_ht=scontent-otp1-1.xx&oh=bb7125e160deaace903761c56d38499e&oe=61DE86D5
Úgy látszik, Lúzerjankó a nagy mindenhezisértő' ménösgazda' nem véletlenül jártatja a pofáját a multik ellen. Ha a nagy üzletláncokat elűzi ez a tróger banda, az áremelkedésekhez, áruhiányhoz fog vezetni, a választékról meg nem is beszélve!
nemkati
@Peller Anikó: Így igaz! És amit egy kisebb civil szervezet meg tud tenni, hogy az összegyűjtött élelmiszert azonnal a rászorulókhoz juttatja, azt "a hamarosan megalapítandó Élelmiszermentő Központnak (ÉMK) " milyen gyorsan fogja tudni eljuttatni?
Most csak ezt a kettőt teszem be, de egy csomó élelmiszermentő szervezet és áruház működik Magyarországon.

corporate.tesco.hu/fenntarthat%C3%B3s%C3%A1g-new/term%C3%A9kek/%C3%A9lelmiszer-pazarl%C3%A1s/%C3%A9lelmiszerment%C3%A9s-a-magyar-tesco-%C3%A1ruh%C3%A1zakban/

www.elelmiszerbank.hu/hu/szervezeteknek/aktualis_palyazatok/elelmiszerbank_aruhazi_elelmiszermentesi_egyuttmukodes_palyazati_felhivas.html
Nessy
Ja kérem, milliomoséknak teljesen mindegy, mi mibe kerül. Ők egyébként is az exkluzív üzletekben vásárolnak. Vagy a "nem kormányrepülővel" valahol beszerzik, ami itthon hiánycikk.
Qqberci
"fel kell ajánlani az államnak."

Én ajánlanék nekik valamit, amit bekaphatnak...
nemkati
@Qqberci: Vigyázz, mert még azt is bekapják. :)
csak úgy....
föltehetöleg fideszék a lejárt cuccokból szeretnének szavazatokat vásárolni,
mondván a fideszre szavazó kódisnak az is jó lesz..
Giovanni Alba
@Eladott Ország: ma, 10:44
Mi lesz a beszállítókkal, hiszen a "gonosz multikat" kötelezték egy bizonyos -talán 60%- hazai beszállítói kvótára?
Ugye emlékszünk még a Csíki sör ürügyén indított "szabadságharcra" a Heineken ellen, tiltott önkényuralmi jelkép (ötágú vörös csillag) használata miatt? Az is mekkora diadalmenet lett a Jankónak, vagy várjunk csak ...
Emmersson71
Cipőt a cipőboltból, Kenyeret, kiflit és zsömlét a Coopból, Reálból és CBA-ból!
Gondolkodtam, hogy érvelek, de inkább csak annyit, hogy ezek CSICSKAGECZIK!
kereső
@csak úgy...: Nekem is ez jutott még eszembe, hogy ebből akár még" kormány/fideSS ajándék" is lehet a választásokra.
Emmersson71
@ómió: Mondjuk az Isten háta mögé kell utazni 2 lépéssel, hogy a közelemben magyar boltot találjak...bazmeg!
Maxipocak
Újabb fideszpatkány megmozdulás. Nem elég a több mint 7%-os infláció, majd még különadóval is szívatjázok a jónépet.
De nyugodtan megrohadhattok, mert akkor sem fogok CBA és egyéb helyekre járni, "drágábban szarabbat" jeligére.
Emmersson71
@namihami: Min csodálkozol..az alapítványi és egyházi iskolákban meg a tanároknak nem kötelező az oltás.
Emmersson71
@Maxipocak: A liszt és az élesztő tartós, majd sütünk kenyeret ;)
magyar1
@kereső: Na azt a napi 100 milliárdot veszik el a magyaroktól, a magyar kereskedő is meg tudná ezt tenni, annyi szarságot árulnak a multik, különösen a lidi, hogy szükség nincs rá.
A pazarlás netovábbja. De ha nem lennének multik olcsóbban kellene adni az árut és ugyanúgy ellenőrizni.
kissé felnőttem
Tolmács nélkül,hogy mi ne pazaroljunk? a házat sem az aljánál kezdik bontani de náluk én elösször a cserepet szedném le melyikünk pazaról tőbbet? aki repülővel járogat maccsra meg meccsre. 5 -öd magával ??
lassan a kaját is irigyli tán hogy olcsobban veheti az ember az alapanyagot vagy termelünk ma annyit hogy 1000 alatt van az alma 5 kg ? krumpli 5 kg ? meg a marha hátszin is ? benzinnel ? nagy dallaszt. akkor mire fől bántja a kicsiket Lázárnak böki a szemét? Hát KÉRETIK mindenkinek 2 milliót adni havonta majd akkor tán valahogy meg is élünk. képmutatásból meg elég volt 10 év is
Peller Anikó
@magyar1: Mi van? Ha nem lennének multik akkor pont háromszorannyiért kapnád az árut a kisboltban. De különbenis te csak vásárolj a kisboltban, miarossebnek mész a lidibe ha neked az nem tetszik gyagyás? Te csak vásárolj az átcimkézős boltban, kerüld a multikat.
ómió
@Emmersson71: Nálatok, bolsiknál mindig megvolt a "beosztás": a multit futtattátok, a magyart zsebeltétek! Már 11 év óta más a módi, de favoritjaitok máig is itt vannak!
lampa laz
Erről az jutott eszembe, h a multiktól begyűjtött termékeket a Coop, CBA meg a reál fogják értékesíteni magyar termékként jó drágán. Ezektől az üzletektől eddig sem állt távol a silány, lejárt szavatosságú termékek kínálata.
nezelodo
@ómió: Úgy rémlik, nem a vitatkozó kommentelő kollégák kötöttek a multikkal stratégiai megállapodást, hanem a kormányunk, ezért kár "ráhazudnod" bolsinak nevezve őket. Éppen a kormány hozta nehéz helyzetbe azokat a kis boltokat, akik az árujuk nagy részét éppen a kárhoztatott multiknál szerzik be. Szemmel láthatólag nem látsz túl a főváros határain.
Aki Én
@ómió: Ki ad nekik kedvezményeket, ki köt velük megállapodásokat, kinek kellene ellenőrizni őket, te buta suttyó hazudós???
kereső
@magyar1: Ne bomolj már. Ez a napi 100 milliárd a boltok forgalma a kenyérből, pékárúból, tej-és tejtermékekből, zöldségből, gyümölcsből. Mit vesznek el a magyaroktól? Hiszen a pénzéért vásárol a magyar, és jó minőségű friss!!!terméket kap.
A magyar üzletláncok- coop, cba, reál is árul saját termelésű pékárut- de tapasztalom szerint ezek nem igazán frissek- a szikkadt zsemle, kifli már reggel ehetlen kategóriába tartozik. És drágább, mint a Spárban vásárol meleg-ropogós.
Na kivel szúr ki a kormány? A vásárlóval- csak azért, hogy ezt a 100 milliárdos forgalmú piacot valamejik csókos megszerzehesse. Nem igaz, hogy ami "magyar" az mind jó. A Coop pl. cseh termékeket árul- a Spar meg szentesi paprikát, és fürtös paradicsomot. Még a termelő neve is rajta van. Gondolkodj kérlek!
Emmersson71
@ómió: Nézz már utána O1G "stratégiai partnereinek"! Pölö Coca Cola...
nezelodo
Persze tapsol a sok húgyagyú a dijemelésnek, közben nem veszi észre hogy vele fizettetik meg majd amikor vásárol, akárcsak a vonyító mezőgazdasági "kistermelő" Lölö, Csányi és társai a Bige büntetését, de nekik lesz bőven EU-s és másféle támogatás, amihez a kiszolgáltatott családi vállalkozás csak korlátozottan juthat hozzá. Pedig éppen ennek a rétegnek a korlátolt gondolkodására számítanak, amikor felhergelik őket.
magyar1
@kereső: Az igaz, hogy a Spar-ban ügyelnek a zsemle frisseségére, de a Lidl-ben (régebben onnan vettem a zsemlét) magyar kenyérgyár szállítja ugyan, de nem tudják kezelni, a reggeli zsemle még du. is ott szárad, össze-vissza nyomva, egyébként hoznak déli frisset is de azt a raktárban tartják míg a vacak el nem fogy. Nincs annyi eszük, hogy a meleg zsemlét nem öntjük halomra csak mindig egy keveset.
Kérdezem az eladót, hogy kérhetek-e a frissből du. 3 órakor és azt válaszolta, amíg a kinti (ócska) el nem fogy addig nem tesz ki, vagyis azt is szárítgatják estére nehogy a vevő friss zsemlét tudjon venni.
Valóban az egyik Coop-áruházban is az üzletvezetőre vezetném vissza ócska áruk, száraz zsemle, de olyan, hogy fejbe lehet verni vele valakit. Vettem ott egyszer frisset 20 db-ot és kijött az üzletvezető, hogy elviszem az összes zsemléjét. Mindkét eseten le vagyok döbbenve, miféle kereskedelem ez.
magyar1
@Peller Anikó: A lidibe nem is járok már. Penny, Spar és egy Coop üzlet, a másikban rossz az üzletvezetés. Na meg tényleg drágábbak a magyarok de olyan mintha a többi is már egyforma áron lenne, mintha összebeszéltek volna.
Toller Béla
A kormány mesterségesen élelmiszerhiányt generál. Nincs az a nyugdíjprémium, ami kompenzálni tudná az erre adandó áruházi választ ! Tényleg nem látják azok a vadászgörények, hogy nincs más ? Ha ezek a láncok visszafogják magukat, a fele nép éhenhal !
CsipkeRózsa
Ehhez biztosan nincs joga Orbánnak sem!

Az üzletet érintő adóemeléssel tovább növelik az árakat.
vitriol
ezek már megint pimaszul hazudoznak. Nem a multik adóját emelnék meg, hanem kiszorítanák őket a magyar piacról, amit végső soron a magyar vásárlók szenvednék meg, hiszen megtapasztalhattuk, hogy a külföldi üzletláncok jobbak és olcsóbbak, mint az a pár magyar vezetésű, akik már úgy működnek, mint a legtöbb csalásra épülő magyar vállalkozás. Mindezek hátterében lázár jános felbukkanása áll, ő már a múltban is ki akarta paterolni a külföldi üzletláncokat, mert ő miattuk nem tudják kellőképpen kihasználni a vásárlókat! Jó lenne, ha az ellenzék erőteljes tiltakozást indítana, mert a kormány most több irányból támadja a magyar embereket.
nezelodo
@CsipkeRózsa: ma 16:55. Mit nem mondasz az adócsökkentés kormányáról!?
magyar1
@Toller Béla: Na a szocializmusban sem haltunk éhen megtermeltünk mindent még az oroszoknak is jutott. Ha eltakarodnának a multik akkor a napi 100 milliárd és annak sokszorosa itt maradna és lehetne árat csökkenteni.
simmering73
Én meg azt mondom, amelyik kutya ugat, az nem harap. Izmoznak, de rövidpórázon vannak tartva ezek a gennyek.
Peller Anikó
@magyar1: Melyik magyar boltban olcsóbb vásárolni friss, ehető árut ???

Miből gondolod, hogy csökkennének az árak ha nem lenne verseny?

Hol vásárolnál ha eltakarodnának a multik? Kisboltban?
Csizmás Kond
" A kormány egy – javarészt – mondvacsinált indokkal igyekszik megnehezíteni azoknak a külföldi kiskereskedelmi láncoknak a működését... Ide tartozik az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar és a Tesco is. "
...ha ezek kiskereskedők akkor mi a nagykereskedelem ?
magyar1
@Peller Anikó: Jelenleg egyik magyar bolt sem olcsóbb,10-20 %-kal drágábbak. De ha eltakarodnának a multik van itt azért már akkora magyar áruház is mint egy-egy multi. A versen nem csak a multik között lehetséges, a magyar boltok is tudnak versenyezni az árakkal. Nem egy bonyolult dolog ez.
percsi
@Rizikó: "Inkább hasonló, előre vivő, az emberek érdekeit szolgáló intézkedések tervezésén kellene az ellenzéknek törnie a fejét a folyamatos áskálódás és demagógia helyett!"

Az ellenzékiek nem áskálódnak, csak nem hü..ék, nem trógerok! Tudják, hogy Lázár erre is rácsapott, jó pénz lesz ez is nekik, mint a dohánybolt.

Nemzeti Élelmiszerbolt! Milyen jól hangzik, nemzeti = Lázár és társai. Sokkal drágábban fogjuk venni a csókosok silány termékeit, a nép szegényebb, ők gazdagabbak lesznek.
Miért nem arra kötelezik a multikat, hogy a civil szervezetek kapják meg, osztják szét, mint más országban?
Az új fránya jogszabály kötelezi a multikat, hogy a kormánynak "ingyen" adja át az áruikat. Ez azt jelenti, hogy már nem csak krumplit fognak osztogatni, hanem élelmiszereket is az egyre szegényebb magyar népnek.
Nagyon nagy királyok lesznek! Remélem ezt már nem élik meg!
Következő lépés: kötelező Nemzeti szombat, bér nélkül fognak dolgozni nekik!
Cucika
Ha a multikat elküldhetnék akkor mivel a magyar láncok fideszesek kezében vannak felemelhetnék az árakat ami most is magasabb. A tömeg pedig pont ezeket az olcsóbb árukat vadássza. Ennek a rabló ba dának semmi sem elég.
Dr. Proktor
@magyar1: Tényleg nem bonyolult, de látom hogy mégsem érted! Ahogy bejöttek a multik egyből megnőtt az állam kiskereskedelemből származó adóbevétele, de jelentősen.
Hol volt addig ez a pénz, gondolod hogy a vásárlóknál?
magyar1
@Dr. Proktor: Ez sem bonyolult, adtak pénzt, IMF, hogy a magyar költse és vigyék vissza a hasznukat is az adott pénzzel együtt. Nem tudom hány éves vagy de hogy nevelkedtél fel ha a szoc.ban éltél, nem haltál éhen?
Rizikó
@percsi: Egy kérdésem van! Más országokban a lejáró szavatosságú élelmiszereket a civil szervezetek gyűjtik be, vagy a jogszabály alkotó kormány hivatala?
Hogyan várnál el pontos szétosztást és leltárt egy ellenőrizetlen szervezettől?
kereső
@Rizikó: Nincs kormányhivatal! A boltok kötelezően a lejárt szav. napi termékeket összegyüjtve jutattják el a segitő szervezetekhez/vagy ők maguk mennek értük. Mint Magyarországon az "élelmiszerbank"- egy közbe iktatott só hivatal nélkül. Ha olvastad volna @nemkati hozzászólását, akkor tudnád, hogy igy van nálunk. És nincs "rekvirálás"államilag külföldön.
Egyébként minek a leltár- az üzletek rendelkeznek kötelezően minőségbiztositási rendszerrel(HACCP), amelyet a külföldi láncok igen szigorúan vesznek- ott nem találkozol büdös, légyköpte hússal, mint a cba-ban.Erre a külföldi tulaj is háklis.
Egyébként meg már van "logisztikai felügyelőjük" a magyar állam részéről- ott vannak a katonák.(nem irta az ujság, hogy visszavonták volna).
Ez nem más, mint állami rablás törvényesitve, és ennek a vásárlók lesznek a legnagyobb kárvallotjai.Lázár szórakozna inkább a saját anygalbögyörőjével, meg az összes mind.
ómió
@Emmersson71: Itt most "néznivaló" a városházi efftársaid "lopószemeszterén" van!
ómió
@Aki Én: Ki ad nekik kedvezményeket? Ezt se tudod? Hát, a bolsi tetübandád! 2010. előtt szinte semmi adót nem fizettek, helyettük a magyart zsebeltétek, bolsiék idiótája! A vigyorgóból ennyit se látsz?
ómió
@nezelodo: Szóval, a "kisboltok nehéz helyzetbe hozását" immár a "Zorbánra" kell hazudnotok? Multiék 2010. előtt "olyan nehéz helyzetben" voltak - ébresztő! ez a ti "kormányzásotok" időszaka volt - hogy adófizetési kötelezettségük tartott a nullához, miközben a magyart - kisboltjaival együtt - ezerrel zsebeltétek, adóztattátok!
nezelodo
@ómió: Súlyos beteg vagy te, a stratégiai megállapodást Orbán kötötte velük, hogy értsd, nem megszüntette az előnytelen megállapodásokat, hanem saját hasznára fordította. Ráadásul azt gondolod, hogy akkor a kisembernek akiket te most bolsizol, haszna volt abból ami akkor történt?
Ne hasonlítsd a mostani fizetett "saját véleményedet" ahhoz, a helyzethez. Nem volt kiépítve az elhíresült NER mintájára a maffiaállam, ahogy most, és nem hiszem, hogy itt kommentel egy Volner, egy Simonka a Dr Flóri vagy a Lölö, sem egy nemzeti vejkó, és még nagyon hosszan lehetne a tolvajnévsort folytatni, hogy lopást emlegess. Ha pedig súlyos bűnöket követett el az előző kormányok bármelyike is, miért nem ítélteti el a jelenlegi tiszta erkölcsű mélykeresztény vezetés, a jogot betűre betartó Polt irányítása mellett?
Peller Anikó
@magyar1: Akkor miért nem versenyeznek?

Ja, tudom, nem akarnak.
ómió
@nezelodo: Ha súlyos beteget látnál, kukkants a tükörbe! Ott meglátod! A "stratégiai megállapodást" az ellátásbiztonságunk további megszilárdítása, nem pedig - ahogy hazug módon sugalmaznád - a multik adómentesítése (az az efftársaid "kormányzása" idején volt!) indokolta! Ami, pedig, akkor volt, az igenis a "kisember" (mellesleg nem őket bolsizom, hanem az efftársi fajtádat!) hasznára történt, mert éppen a multik és a bankok Fidesz általi megadóztatása volt az a momentum, ami a bolsi típusú népzsebeléseteket a Fidesz számára befejezhetővé tette! És ez nem - ahogy hazudod - aféle "fizetett saját vélemény", hanem a valóság történéseinek kronológiája! Ha meg maffiaállamra vagy kíváncsi, lapozz vissza a Pufajkás-Bokros efftársi duó "kormányzása" időszakára, amikor több, mint 10000 milliárdnyi "társadalmi tulajdon tűnt el", miközben bolsevik milliárdosok "hosszú, tömött sorban" egymásután "masíroztak elő a szőnyeg alól", köztük Böszme vezéretekkel! Ezeknek az elítélését pedig még ugyanabban az időszakban "illetékes efftársaitok" (Sólyom efftársatok "Alkotmánybírósága"), utána meg a brüsszeli uniós efftársaitok is egyszer, s mindenkorra megakadályozták!
csak úgy....
@ómió: te egy buta spanyol ökör ,hogy mindenütt vereset látsz? :)

Főnév
ökör:
(állattan) A heréitől megfosztott hím ivarú, kifejlett szarvasmarha.[1]
nezelodo
@ómió kíméld magad és keress orvost, bár nem sok esélye van a sikerre.
magyar1
@Peller Anikó: A multik se akarnak, ezt nem kartellezésnek hívják?
Rizikó
@kereső: Milyen rablás az, amikor eleve kidobandó szemetet vesznek el?
csak úgy....
@Rizikó: az a "szemét" csak 48 óra múlva lenne szemét,addig érték!
-persze ez egy buta shikarinak magas..
kereső
@Rizikó:Most akkor képzeld el, hogy megsütik a kenyeret a pékárut- frissen, ropogósan. A kenyér szavatossági ideje általában 72 óra/ három nap. Na most ugye 48 előbb be kell jelenteni, tehát akkor már elkobozható a frissen sült kenyér is.
Eddig sem dobták ki- múködik az Élelmiszerbank Közhasznú Nonprofit Egyesület ( köszi @nemkati), amely az üzletekből elszállitotta ezeket a termékeket-és rászorulókat segitő szervezeteknek juttatta .Az előre csomagolt hús árut a szav. idő lejárata előtt leárazzák- a népek viszik, mint a cukrot. Kiürülnek a hűtőpultok. Látszik, hogy nem jársz boltba( vagy csak a cna-ba, coop-ba, ahol a fagyasztott felolvasztott húst árulják frissként.).
És még egy dolog- az a termék, még a lejárat előtt előtt 48 órával értéket képvisel- mi ez akkor, ha nem rekvilálás, rablás.
Nem lepődnék meg azon sem, ha a hivatal néhány közétkezetést végző cég konyhájára diszponálná ezeket a termékeket( mostanában szerezték meg fideSS közeliek!!!) és ebből főznének az iskoláknak, óvodáknak...etc.
Rizikó
@kereső: Én kimondottan örülnék, ha ezeket konyhák kapnák meg. Tervezzenek és süssenek annyit, ami elfogy. Legalább többet lesz friss a kenyér.
ómió
@nezelodo: Én keressek neked orvost? Keress magadnak! Bár neked már az is kevés! Inkább agydonort keress magadnak!
ómió
@csak úgy...: Örülök, hogy kasztrált szarvasmarhaként is bemutatkoztál. Egy olyan elmebeteg bolsihoz, mint te, nagyon adekvát bemutatkozás!
Dr. Proktor
@Rizikó: Emlékeztetsz arra az elvtársnőre, aki az akkori egy darab tévében a piacon nyilatkozott egy áremelés után: "én örülök annak hogy emelkedtek az árak mert ez takarékosságra nevel minket" ...
VASTAGBŐR
gyűjti a válastási krumplit .. vagy utasellátó a kisvasútnál, esetleg a vadászházba ... hacsak nem átcímkézésre kerül a jó öreg fideszes cba-k ba ... vagy szétosztja a hegedűs zsuzsnyák a lejárt cuccot .. közbe elpezsgőzni az állami támogatást mint a Flóri haverja ... ötletek vannak ide ...
VASTAGBŐR
"kormány lecsap a nagy élelmiszerláncokra" mint a dögkeselyűk a maradékon
Dr. Proktor
@Rizikó: Mást mondott, de neked az úgyis mindegy...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.